Biofaror i maten 1 – Stafylokocker

Annons

Jag tänkte jag skulle presentera några av alla de de faror som kan ställa till det i maten. Först ut är stafylokocker. Gemensamt för dem alla är att de kan dyka upp i maten och ställa till med elände.

Veckans hälsofara är en bakterie: Staphylococcus aureus. Till skillnad från virus kan bakterier föröka sig i livsmedlen. Så om bakterierna hamnar i maten kan de snabbt föröka sig till skadliga halter om de får hållas i rätt temperatur. Bäst trivs stafylokocker när det är fingervarmt.

Stafylokocker är en av de vanligaste bakterierna och man kan ha dem på händerna, särskilt i infekterade sår, och i halsen utan att själv få symptom. I smittade livsmedel växer bakterien snabbt om det förvaras i olämplig temperatur. Bakterien bildar toxiner (gifter) i maten som kan orsaka akuta magsmärtor, diarréer och kräkningar.  Symptomen kommer efter 1–6 timmar och kan hålla i sig något dygn. Toxinerna tål upphettning så har de fått möjlighet att bildas så hjälper det inte att värma upp livsmedlet och döda bakterierna.

Annons

Den här tårtan tillreddes av rena och friska fingrar och eventuella stafylokocker fick inte utrymme att växa till sig.
Den här tårtan tillreddes av rena och friska fingrar och eventuella stafylokocker fick inte utrymme att växa till sig.

Stafylokocker ligger bakom många matförgiftningar från såser, smörgåsar, skivat kött och ägg samt såser.

Spenatsoppa dödade fyra

Drygt 50 personer blev sjuka och fyra avled efter att ätit spenatsoppa med ägghalvor på en restaurang. En identisk stam av Staphylococcus aureus hittades hos två personer i personalen samt på äggen. Äggen hade kokats och delats dagen innan och sedan förvarats i kylskåp.

Förebygg: Arbeta inte med livsmedel om du har infekterade sår på händerna. Tvätta händerna och var noggrann med kylförvaringen.

Annons

Kommentera