Nackdelar med att baka rundstycken

Nybakat rundstycken, tillräckligt varma för att smöret ska smälta lite grand. och till det ett glas kall mjölk. Jag är en svag människa.
Nybakat rundstycken, tillräckligt varma för att smöret ska smälta lite grand. och till det ett glas kall mjölk. Jag är en svag människa.

Jag är i grunden en problemfri person. Jag dricker mycket måttligt, jag spelar inte, blir sällan arg, ljuger bara om det har ett underhållningsvärde och är allmänt sett lätt att ha att göra med. Men jag är svag för god mat.

Som till exempel idag när jag bestämde mig för att baka. Hembakt blir alltid godare och det finns en förklaring till det. Inte att jag är en skicklig bagare – men jag sparar inte in på ingredienserna. Jag använder inga tillsatser eller knep för att göra maten billig. Och då blir det gott. För gott.

Jag är som sagt svag för god mat. Bakar jag 20 rundstycken (jag föredrar den beteckningen) så kan jag inte äta ett och lägga resten i frysen. Det brukar sluta med att jag äter fyra eller fem stycken – bara för att det är gott. Och jag är likadana när det gäller revbensspjäll, muffins, sockerkaka eller chili con carne.


Så det är inte bara positivt att laga god mat. God mat kräver stark karaktär. Har man dålig karaktär får man äta på Donken.

Jag är ingen skicklig bagare. Är man snäll kan man säga att mina rundstycken definitivt ser hemgjorda ut. Och framför allt goda.
Jag är ingen skicklig bagare. Är man snäll kan man säga att mina rundstycken definitivt ser hemgjorda ut. Och framför allt goda.

Här kommer i alla fall receptet:

Rundstycken

50 gram smör
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk honung
12 dl vetemjöl
Ägg och vallmofrön till garnering

Smält smöret och häll sedan i mjölken i kastrullen. Ljumma blandningen. Smula sönder jästen i en bunke och vispa upp med litet av vätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan, salt, honung och nästan allt mjölet.

Knåda degen så den blir spänstig och låt den jäsa en halvtimme under en duk. Knåda därefter degen lätt, dela upp den i lagom bitar och lägg dina rundstycken på en plåt med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt dem jäsa ytterligare en halvtimme under duk. Pensla med ett lätt vispat ägg och ströa sedan på så mycket vallmofrö som möjligt.

Rundstyckena blir klara på 10–12 minuter och avnjuts gärna varma med ett glas kall mjölk.

Kommentera