5 saker du inte visste om vanliga ägg

Annons
Dela gärna
Ett ägg innehåller mer än bara gula och vita. Det är en perfekt liten överlevnadskammare, som är lika bra på att bevara mat.
Ett ägg innehåller mer än bara gula och vita. Det är en perfekt liten överlevnadskammare som dessutom innehåller alla essentiella aminosyror vi behöver.

Att det finns gula och vita i ägget vet alla. Men ett ägg är mer avancerat än så. Ägget är en perfekt liten överlevnadskammare designad för att bevara innehållet i en tuff värld.

Hönan behöver inte fundera särskilt mycket när hon lägger ett ägg. Det har evolutionen redan gjort åt henne. Lager efter lager läggs på när ägget passerar genom äggledaren och till slut levereras ett färdigt överlevnadspaket, redo för omgivningens påfrestningar.


För mer fakta och nyheter från landet – följ bloggen i spalten till höger.

Annons


1. Gulan blir inte en kyckling

I äggets mitt sitter gulan och en del tror att det är den som blir en kyckling. Men det är bara en del av sanningen. Gulan innehåller den näring kycklingen behöver för att växa till i ägget och själva kycklingen växer fram fäst vid gulan. På ett befruktat ägg ser man de första cellerna som en liten måltavla på gulan. Ibland hittar man små blodfläckar i ägg – de kommer från små brustna blodkärl i hönan. De är helt ofarliga men inom äggindustrin sorteras dessa ägg bort och används till livsmedel där de inte syns.

Ett befruktat ägg har som en liten måltavla på gulan. Eftersom jag inte anser att liv uppstår i befruktningsögonblicket ser jag inte detta som en kyckling.
Ett befruktat ägg har som en liten måltavla på gulan. Men eftersom liv uppstår långt efter befruktningsögonblicket så ser jag inte detta som en kyckling.
2. Äggsnoddar håller gulan på plats

För att skydda embryot är äggulan fäst i både ändar med fjädrande äggsnoddar som håller den fixerad mitt i ägget. De ser till att gulan hela tiden är omgiven av skyddande äggvita. Runt äggulan finns två lager av äggvita. En tjockare innerst och en tunnare närmare skalet. På ett färskt ägg ser man tydligt skillnaden mellan den tjocka och den tunna äggvitan. Närmast skalet finns två tunna hinnor. Hinnorna är det sista skyddande lagret innanför skalet.

Äggets anatomi 1. Mitt i ägget sitter den energirika gulan. I ett medelstort ägg (55 gram) innehåller den drygt 3 gram protein och 5 gram fett. Gulan innehåller dessutom en rad mineraler och vitaminer 2. Gulan hålls fast i äggets mitt av fjädrande äggsnoddar gjorda av äggvita. 3. Runt gulan finns två lager äggvita. En tjockare närmast mitten och en tunnare innanför skalet. Äggvitan innehåller runt fyra gram protein. 4. Skalet skiljs från äggvitan av två hinnor som man tydligt ser när man skalar ett kokt ägg. 5. Mellan hinnorna finns en luftbubbla i äggets platta ända. 6. Äggskalet är gjort av kalciumkarbonat och är starkare utifrån än inifrån. 7. Utanför skalet finns en tunn hinna – Cuticula – på otvättade ägg. Den torkar in i skalets porer och skyddar från från uttorkning och från bakterier utifrån.

3. Äggskalet – smartare än du tror

Äggskalet kanske man inte tänker så mycket på – men det har också en mycket fiffig konstruktion. Det består av små bitar kalciumkarbonat som binds samman av proteiner. Eftersom det är små bitar och inte ett helt stycke fungerar äggskalet på samma sätt som ett gammalt stenvalv. Kommer det tryck utifrån fördelas belastningen på bitarna som sitter bredvid – men kommer trycket inifrån är det relativt lät att sära på de små bitarna. Det gör att ägget är starkt för attacker utifrån samtidigt som en liten späd kyckling kan öppna det inifrån.

4. Otvättade ägg skyddas av cuticula
Hönan funderar inte över äggets innehåll – men vi kan förundras över vad hon åstadkommer.
Hönan funderar inte över äggets innehåll – men vi kan förundras över vad hon åstadkommer.

Som en sista åtgärd innan ägget värps lägger hönan på ytterligare en skyddande hinna på utsidan av skalet. Denna hinna – cuticula – skyddar ägget från uttorkning och förhindrar dessutom bakterier att tränga in i ägget. Det är därför otvättade gårdsägg i allmänhet har bättre hållbarhet än tvättade ägg från butiker. När hinnan tvättas bort ser ägget kanske renare ut  – men samtidigt har det förlorat sitt naturliga skydd mot smittämnen.

5. Otvättade ägg håller väldigt länge

Ett ägg som tas direkt från hönan och förvaras i kylskåp håller utan problem i över ett halvår. Så datummärkningen behöver man bara bry sig om ifall man har butiksägg som förvaras i rumstemperatur. Men även då kan man lugnt lägga på några veckor. Ägg är skapta för att hålla.

 

Annons

2 reaktioner till “5 saker du inte visste om vanliga ägg”

  1. Intressant! En fantastisk konstruktion som jag aldrig har tänkt på. Borde kanske äta ägg lite oftare, för de innehåller ju nyttigheter också. För ett antal år sedan varnades man för kolesterol och skulle begränsa äggätandet, men det hör man inget om numera.

    1. Kolesterolet i äggen är inte längre farligt. 🙂 Man har upptäckt att kroppen drar ner på sin egen produktion om du får i dig mycket. Så nu får man äta ägg igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.