Värme i hönshus

Annons
När utetemperaturen ligger under tio minus drar jag igång mitt dyra kamflänselement. Elen kostar en del men det gör det lite drägligare för mina hönor.
När utetemperaturen ligger under tio minus drar jag igång mitt dyra kamflänselement. Elen kostar en del men ett varmare hönshus gör det lite drägligare för mina hönor. Med påslagen värme höjde jag temperaturen från minus sju till plus tre när det var minus tolv ute.

Ibland får jag höra att höns klarar ner till 17 minusgrader innan de får problem med förfrysningsskador. Det är kanske sant, men ska de trivas bra bör temperaturen ligga mellan 5 och 15 plusgrader. Det är målet med mitt hönshus.

Höns klarar i allmänhet kyla bättre än värme, men det finns gränser. De överlever utan problem rätt många minusgrader men att sätta gränsen där de får förfrysningsskador tycker jag är lite hårt. Bortsett från rent praktiska problem med frysboxtemperaturer i hönshuset – som frusna ägg och fruset vatten – vill jag gärna att hönsen ska trivas. Det räcker inte med att de överlever.

Det finns flera alternativ för att hålla värmen i hönshuset. Först bör man se till att värmen inte försvinner. Ett dragigt hönshus är direkt skadligt för hönsen och dessutom försvinner värmen. Så först fixar man drag, sen isolering. Bra isolering gör att värmen inte strålar ut genom tak och väggar.

Annons

För ett par år sedan byggde jag den här verandan utanför hönshuset. Mina höns går gärna ut även om det är kallt, bara de slipper snö. Min erfaranhet är att de är piggare på att gå ut i kylan om de har det hyfsat varm inne. Precis som jag.
För ett par år sedan byggde jag den här verandan utanför hönshuset. Mina höns går gärna ut även om det är kallt, bara de slipper snö. Min erfarenhet är att de är piggare på att gå ut i kylan om de har det hyfsat varm inne. Precis som jag.

Nästa steg är att värma upp hönshuset. Enklaste värmekällan är höns. Varje höna avger runt 10 watt, så de pickar runt som små värmeelement i hönshuset. Det betyder också att hönsen ger värme till varandra. Har du fem hönor med gott om plats så kommer de att vara mer frusna än om du har förtio hönor på samma utrymme. Förr i tiden hade man nästan aldrig värme i hönshusen, men hade man många hönor och om hönshuset var en del av ladugården med rejäla värmekällor i form av kor, hästar och grisar så hade hönsen det rätt bra.

En del använder gödselbingen som värmekälla, men min erfarenhet är att det är en osäker metod. Blir det riktigt kallt avstannar processen när man behöver den som bäst.

Jag har investerat i ett kamrörselement godkänt för djurstallar. Ingen billig lösning, men i alla fall den säkraste. Att sätta in en vanlig värmefläkt i ett hönshus är att leka med elden. De nakna glödtrådarna inne i fläkten väntar bara på att det ska byggas upp tillräckligt med damm för att de ska fatta eld. Eller att hönsen flaxar upp strö som sugs in mot glödtrådarna.

Värmelampa är i så fall ett bättre alternativ. Den är tät och säker men eftersom den är tillverkad för kycklingar/smågrisar så är den konstruerad för att rikta värmen neråt. Den skapar en varm cirkel på golvet under. Lite som att sätta en elradiator bakom en soffa. Visst värmer den – men effekten hamnar inte där den behövs.

Annons

2 reaktioner till “Värme i hönshus”

  1. Intressant och bra läsning detta! Undrar hur du tänker kring fukt? Har problem med kondens och fukt i taket på mitt hönshus. Beror det på att jag inte isolerat just taket?

    1. Sannolikt – när man värmer uppluften kondenserar fukten på kalla ytor till exempel badrumsspegeln när man duschar. Taket i mitt hönshus är också oisolerat men eftersom jag har höloftet ovanför verkar det räcka för att hålla borta kondensen. Sen måste man också kompromissa med isoleringen: det måste finnas ventilation så att fukten kan komma ut. Jag löser det genom att stänga värmen och öppna några timmar varje dag även på vintern.

Kommentera