Funderar på att skaffa ny braskamin

Annons

Jag har tre eldstäder i huset. En vedspis i köket, en rörspis i sovrummet och en braskamin i vardagsrummet. Tycker att braskaminen värmt lite dåligt så det kanske är dags att uppgradera sig.

Min gamla braskamin har egentligen bara en fördel. Den är stor – så det går att lägga in stora vedträn.
Min gamla braskamin har egentligen bara en fördel. Den är stor – så det går att lägga in rejäla vedträn.

Den nuvarande kaminen är gissningsvis från 70-80-talet, och det har hänt mycket sen dess. Verkningsgraden på en öppen spis – såna som finns murade i hus från 40-50-talet ligger mellan 5 och 10 procent. En braskamin från 80-talet har en verkningsgrad på runt 40 procent och en modern kamin ligger mellan 70 och 80 procent. Alltså betydligt mer värme från varje vedklabbe.

Min gissning är att den kamin jag har ligger närmare en öppen spis i verkningsgrad. Den avger bara strålningsvärme och glasväggarna reflekterar hettan tillbaka in i elden. Det är i princip bara ett eldfast utrymme med ett stort hål upptill som släpper ut värmen till skorstenen.

Annons

Snålare braskamin

Det finns flera skäl till den dåliga verkningsgraden: För det första har den okontrollerad lufttillförsel. En modern kamin med nominell effekt på 5 kW förbrukar runt 25 kubikmeter luft i timmen – en gammal öppen spis förbrukar det mångdubbla – jag har sett uppgifter på 200–300 kubikmeter i timmen. Det finns ingen kontroll, så det blir rejält drag upp i skorstenen – och där försvinner värmen. För det andra så finns det ingen konvektion – en modern kamin värmer upp luft som cirkulerar närmast kaminen som sedan sprider sig i rummet och huset. Dessutom blir förbränningstemperaturen högre med kontrollerad lufttillförsel och det ger fullständigare förbränning.

Conturas täljstenskamin 520T är den jag tittar närmast på. Tror att det är en lagom kompromiss mellan snabb uppvärmning och värmehållning.
Conturas täljstenskamin 520T är den jag tittar närmast på. Tror att det är en lagom kompromiss mellan snabb uppvärmning och värmehållning.

Säg att jag eldar två timmar per dag, morgon och kväll, under hundra dagar per år. Det motsvarar 2000 kWh per år. Gissningsvis 1000–1500 kWh mer än med min nuvarande kamin. Det ger en besparing på närmare 2000 kronor/år med nuvarande elpris (inkl nätavgift). Den kamin jag tittat på kostar 20000 och betalar sig då på drygt tio år.

Dessutom är den mindre och snyggare.

Uteluft eller inte?

Sen var det frågan om man ska ha extern tilluft till kaminen. Alltså en separat ventilationskanal som leder uteluft till elden. Många är övertygade om förträffligheten i en sådan anordning men jag är skeptisk. Jag har fått höra att man inte ska låta redan uppvärmd luft försvinn ut ur skorstenen eftersom huset då drar in kalluft utifrån.

Jag har flera motargument:

 1. Ett kalluftsrör in i stugvärmen kostar pengar och det drar dessutom ändå in kalluft i huset. Och det kan ge kondensproblem i/på kalluftsröret.
 2. En modern braskamin förbrukar runt 25 kubikmeter luft i timmen. För att ha bra luftkvalité inne bör man omsätta husets luftvolym varannan timme. Det innebär för min del närmare 100 kubikmeter i timmen. En braskamin ger alltså bara en del av den rekommenderade luftväxlingen i huset – och det medan den brinner. Man kan också jämföra med en köksfläkt som drar ut mellan 200 och 500 kubikmeter i timmen.
 3. Sen tror jag man gör ett tankefel. Den luft som används till förbränningen måste värmas upp oavsett var den kommer ifrån. Och att sänka temperaturen direkt vid eldstaden måste vara ett av de sämre alternativen. Ett av skälen till att gamla kaminer hade dålig verkningsgrad är att de hade för låg temperatur vid förbränningen.
 4. Luft har relativt lågt energiinnehåll. För att värma de 25 kubikmeter inneluft som går till spisen varje timme behövs det 0,2 kWh om temperaturskillnaden ute/inne är 25 grader. Försumbart om kaminen har en effekt på 5 kW. (Nu har jag inte gjort beräkningen själv – så är det fel så korrigera mig gärna.)

Som jag ser det finns det bara en situation där man ska dra in uteluft direkt till kaminen och det är när man har forcerad ventilation, dvs i modernare hus. Då har man en fläkt som skapar ett kontrollerat undertryck i huset vilket gör att det kan bli svårt att få drag i braskaminen. Och har jag fel – det har hänt – så är det inte svårare för mig att dra in uteluften i efterhand.

Annons

2 reaktioner till “Funderar på att skaffa ny braskamin”

 1. Hej, för en del år sedan hade jag en Contura braskamin som jag eldade dagligen i. Men då jag eldat på kvällen kom den att surra hela natten och därför byggde jag en automatisk varvtalsreglering. Ritningen finns i tidskriften Radio & television nummer 11 1982 under rubriken ”Mer värme ur braskaminen med automatisk fläkt”. Tidskriften finns numer endast på bibliotek. Automatiken reglerade fläkten efter värmen och stängde av då elden brunnit ut. Den hade bristen att ljusdioden i optokopplaren lyste för svagt, men med nyare ljusdioder är det inget problem.
  Hälsningar
  Alf Nygren

  1. Tack för tipset. Det märks inte så mycket i stan, men på landet är det irriterande med fläktar som står och går.

Kommentera