En klassisk guide till lantlivet

Annons

Titel: The New Complete Book of Selfsufficiency
Författare: John Seymour

John Seymour The New Complete book of Selfsuffiency.
John Seymour The New Complete book of Selfsuffiency.

Undertiteln på det här standardverket är ”The classic guide for realists and dreamers”. Och det stämmer. I utflyttarkretsar har de flesta läst den här boken. Och den är fylld av inspiration. Seymour tar upp alla sidor av lantlivet: odling, djur, stängsling, vedeldning med mera med mera.

”The pig fits so well into the self-supporter´s economy that the animal seems designed with that in mind.”

Annons

Drygt 400 sidor med inspiration och trädgårdsskisser för alla. Från kolonilott till ett par hektar. Den borde finnas i bokhyllan hos alla som när lantliga drömmar.

Seymour skriver om det mesta man kan fundera över på landet och boken är fylld med vackra illustrationer. sen ser verkligheten aldrig lika perfekt ut, men bilderna ger ändå idéer man kan sträva efter.

Med detta sagt så har jag ett par reservationer. Boken har funnits i svensk översättning men denna är stort sett omöjlig att få tag på. Även för den som är väl bevandrad i engelskan så uppstår problem med alla fackuttryck. Går du till järnaffären för att köpa en ”trowel” så vet de inte vad du menar. Och det är många fackuttryck i boken. Inga problem när man läser eftersom den är rikt illustrerad och pedagogiskt upplagd. Men som sagt – engelskan försvårar genomförandet av projekten i praktiken.

Min andra invändning är att den är skriven för att annat klimat. Till exempel hans rekommendation att plantera ett valnötsträd för dess rika produktion är inte tillämpbart för de flesta i vårt land. En del av hans tips fungerar helt enkelt inte i ett svenskt klimat, men de som gör det gör ändå boken till ett måste i min bokhylla.

Nu kan man inte lasta John Seymour för någon av de här invändningarna. Han har åstadkommit en grundmanual för lantlivet som inspirerar. Och det är inte hans fel att han bor och skriver i ett något mildare klimat.

 

Annons

5 reaktioner till “En klassisk guide till lantlivet”

  1. Då kommer följdfrågan, 1. Hur (om än svårt) får man tag på den? 2. Vilka svenskspråkiga böcker är det näst bästa efter den ovan beskrivna?

    1. Har sett den någon gång på olika nätantikvariat. Problemet att hitta någon annan bok är att han tar upp så mycket. När det gäller odling så är Lena israelssons ”Handbok för köksträdgården” riktigt bra. Men jag har som sagt inte hittat någon annan bok som tar upp så mycket. Stefans Sundströms ”Lilla gröna” är bra iofs, men tar inte upp lika mycket. Rekommenderas hur som helst.

  2. Boken Självhushållning av John Seymour är en mycket bra bok och den finns översatt till svenska i en nyare version. De flesta välsorterade bokaffärer kan beställa hem den och då kostar den runt 500 kronor. Dyrt för en bok kanske någon kan tycka men det är lätt att undvika fällorna som ny i självhushållandet om man läser och lär innan man ger sig på fritidsfarmandet. En trevlig bok med många idéer och recept.

Kommentera