19 bästa serierna på Netflix 2017 Uppdaterad 2017-02-07 Att ha tillgång till en obegränsad att-göra-lista ställer också krav på fritiden. Och speciellt när mörkret har övertaget är det skönt att koppla av. Mina arton favoritserier på Netflix fyller den funktionen. Fördelen med med serier är att avsnitten inte stjäl lika mycket tid som en långfilm. Och är man sugen kan man alltid se ett avsnitt till, och ett till…

1. Firefly (Finns bara en säsong – Betyg på Imdb: 9,1/10)

Mänskligheten har expanderat i rymden och koloniserat många planeter. Vissa av dessa lever i överflöd medan andra kämpar med 1800-talsteknik. På smuggelskeppet Serenity gör besättningen sitt bästa för att bekämpa orättvisor – eller tjäna en hacka. Beroende på hur man ser det. En av mina absoluta favoritserier på Netflix. Sci-fi med vildavästern-inslag, riktigt bra karaktärer och bra dialog. Det gjordes bara en säsong men serien skapade en mängd trogna fans och påtryckningarna fick Universal att göra en långfilm – ”Serenity” där många av de lösa trådarna knöts ihop. Den filmen finns inte på Netflix men är nyligen tillagd på HBO Nordic. Gillar du serien – se filmen!

Har du sett det bästa på Netflix? Testa HBO någon månad!

2. Black Sails (Tre säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,1/10)

Piratserie med mycket action, våld och blod. Bild: Netflix
Piratserie med mycket action, våld och blod. Bild: Netflix

Skattkammarön har de flesta av oss läst eller sett. Black Sails utspelar sig 20 år tidigare och har med flera av karaktärerna kända från boken. Den största skillnaden är att den här piratserien definitivt är barnförbjuden. Mycket sex och våld samt kombinationer av dessa… Kan man hantera det så är intrigerna riktigt bra med många överraskningar och vändningar som håller spänningen på topp. Klart sevärd. Säsong fyra finns på HBO.

3. Sons of Anarchy (Alla sju säsongerna på Netflix – Betyg på Imdb: 8,6/10)

Nu finns samtliga säsonger på Netflix. Bild: Netflix
Nu finns samtliga säsonger på Netflix. Bild: Netflix

Huvudpersonen Jax är uppvuxen i mc-klubben Sons of Anarchy. Även om brödraskapet inom klubben är centralt så påfrestas det ständigt av nya hot från olika håll. Oerhört spännande – ibland blir det nästan för mycket när både polis, kriminella och människor i deras närhet försöker få klubben på fall. Djupt omoralisk – men lika djupt mänskligt om konsten att överleva när man hamnar i omöjliga situationer. Jag är inte känslig men en varning är på plats – de senaste säsongerna ligger på gränsen för vad jag klarar i brutalitet. Sons of Anarchy är nog den mest barnförbjudna dramaserie jag någonsin sett.

4. Breaking Bad (Alla fem säsongerna på Netflix – Betyg på Imdb: 9,5/10)

En ordinär kemilärare får en cancerdiagnos och för att rädda familjen använder han sina kemikunskaper för att tillverka världens renaste metamfetamin. Tunga droger leder till tunga miljöer och det är inte lätt för en vardagsmänniska att sätta sig in alla konsekvenser ens handlingar kan leda till. Första tre avsnitten är lite av en nödvändig transportsträcka men sen blir serien direkt beroendeframkallande.


 • Har du sett det bästa Netflix har att erbjuda? Här kan du läsa om mina favoriter på HBO och Viaplay. Ibland är det bra med omväxling.

5. House of Cards (Fyra av fyra säsonger – Betyg på Imdb: 9,0/10)

Maktmissbruk och korruption när den är som bäst. Bild: Netflix
Maktmissbruk och korruption när den är som bäst. Bild: Netflix

En fullkomligt lysande serie om en skrupulös politikers väg till framgång i Washington. Frank Underwood har naturligtvis inga ambitioner för egen del – säger han – men genom manipulation, lögner och utpressning  faller en efter en av de personer som står i vägen för honom bort. På ett eller annat sätt. Oerhört beroendeframkallande serie men tredje säsongen går tyvärr lite på tomgång.. Om man vill kan man  dessutom se de tre avsnitten i den brittiska förlagan på Netflix. Inte dålig den heller. (Tre avsnitt – Betyg på Imdb: 8,9/10)

6. Modern Family (Sju av sju säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,6/10)

Det produceras enorma mängder skräpserier varje år och varje spår av intelligenta manus måste uppmärksammas. Modern Family är en bit fast mark i komediträsket och höjer sig rejält över alla dussinserier som sänds. I Sverige har serien sänts på TV4. Tyvärr är de senaste säsongerna inte lika bra som de första.

7. Orphan Black (Fyra säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,4/10)

Tatiana Maslany spelar bland annat huvudpersonen Sarah Manning i denna kanadensiska serie. Sarah blir vittne till ett självmord och eftersom hon livnär sig som bedragare tar hon över offrets identitet. Ett offer som är till förväxling lik henne själv. På så sätt blir hon indragen i en omfattande konspiration. Jag ska inte säga för mycket men överraskningarna är många i den här serien. Det händer så mycket att det är bäst att pausa om man ska titta bort bara för ett ögonblick.

8. Misfits (Samtliga fem säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,3/10)

Det blir komplicerat för omvärlden när tonåringar får superkrafter. Bild: Netflix
Det blir komplicerat för omvärlden när tonåringar får superkrafter. Bild: Netflix

Ett grupp ungdomar dömda till samhällstjänst får superkrafter av varierande kvalité efter en elektrisk storm.

Riktigt rolig serie där de snudd på ofattbara brittiska dialekterna ger en extra dimension till ”superhjältarnas” kamp för överlevnad i en folktom surrealistisk betongförort.

Det är inte lätt att vara tonåring, ens med superkrafter.

9. Bron (Två av tre säsonger Betyg på Imdb: 8,6/10)

Bron har fått stort internationellt genomslag och flera remakes. Det är välförtjänt. Det är en lysande storlagen och stämningsfull kriminalserie. De två huvudpersonerna Martin Rohde och Saga Norén är djupt tecknade och perfekta i sina roller. I början hade jag lite svårt för Saga – skulle hennes beteende verkligen accepteras på en arbetsplats 2012? Men hon vinner i längden. Ibland undrar jag om duon kanske medvetet tecknas som karikatyrer av svenskars/danskars syn på varandra. I så fall är det ok. Den här serien måste man se. Samtliga tre säsonger finns att se på SVTPlay.

10. Orange Is the New Black (Samtliga fyra säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,3/10)

En utnött genre får nytt liv i Netflix-serien orange is the new black. Bild: Netflix
En utnött genre får nytt liv i Netflix-serien orange is the new black. Bild: Netflix

Jag har varit lite tveksam till att lägga till den här serien. Jag följde Kvinnofängelset när den gick sent på nätterna för många år sedan och tyckte till en början att temat var lite uttjatat. Men jag har kommit på bättre tankar. Orange Is The New Black har egna kvalitéer  och även om karaktärerna är välbekanta så känns den ändå fräsch. Jag gillar både böcker och filmer där karaktärerna utvecklas i någon riktning. Och på den punkten levererar den här serien verkligen. I tredje säsongen får även flera bifigurer liv på riktigt.

11. Homeland (Fem av fem säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,4/10)

Det dröjde ett bra tag innan jag hittade Homeland, men nu är jag fast. Okomplicerade hjältar är oftast ointressanta men Carrie Mathison är framför allt oförutsägbar. I en värld av CIA, politik och terrorister visar det sig ofta att denna labila och galna CIA-agent visar sig ha rätt. Och när jag skriver galen syftar jag inte på att hon är bipolär. I Homeland ändrar man gång på gång uppfattning om vem som är god/ond.

12. Downton Abbey (Samtliga sex säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,7/10)

Om du på något sätt missade Downton Abbey när den sändes på SVT så har Netflix nu samtliga sex säsonger. Ett kostymdrama utöver det vanliga där man får följa den adliga familjen Crowley och hur de försöker anpassa sig till en ny tid under den tidigare delen av 1900-talet. Den här serien var stor när den gick och det var välförtjänt. Nu kan man dosera den som man vill och det är lätt att fastna.

13. The 100 (Två säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 7,9/10)

Jorden förstörd av kärnvapen och en spillra av mänskligheten hankar sig fram på en rymdstation – med dödsstraff för alla förbrytelser. 100 ungdomsförbrytare skickas ner till jorden för att se om de överlever. På många sätt bygger den här serien på mina favoritteman: sci-fi och apokalyps. Det finns också en hälsosam dos av ”Flugornas herre” över serien där barnen är utbytta mot tonåringar. Andra säsongen är inte dålig men jag stör mig på en viss seghet emellanåt. Tredje säsongen går att se på TV4 Play – men avsnitten ligger inte ute så länge.

14. Star Trek Voyager (Samtliga  sju säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 7,7/10)

För SciFi-entusiaster är Netflix just nu en guldgruva. Samtliga Star Trek- serier och filmer finns nu tillgängliga. Min favorit är Star Trek Voyager. Plotten går ut på att  Voyager slungas iväg till andra sidan av vår galax och med maxfart tar det 75 år för dem att återvända hem. Serien har några år på nacken och det märks ibland – men det stora behållningen som med det mesta inom genren är att den ställer etiska och moraliska problem på sin spets. Sen är Kate Mulgraw lysande i rollen som kapten på skeppet. (Hon är också känd för rollen som Red i Orange is the New Black.) Netflix har också:
Star Trek (Samtliga tre säsonger – Betyg på Imdb: 8,4/10)
Star Trek: The Next Generation (Samtliga sju säsonger – Betyg på Imdb: 8,6/10)
Star Trek: Deep Space Nine  (Samtliga sju säsonger – Betyg på Imdb: 7,9/10)
Star Trek: Enterprise (Samtliga fyra säsonger – Betyg på Imdb: 7,5/10)

15. Planet Earth (Miniserie på Netflix Betyg på Imdb: 9,5/10)

Planet Earth är den mest påkostade naturfilm som BBC någonsin gjort. Helt otroliga bilder som helst ses på en riktigt stor tv. Eftersom detta inte är en dramaserie kan man hoppa in på vilket avsnitt som helst och låta sig uppslukas. Ska man ha någon kritik mot den här serien är det att den fokuserar på det mest spektakulära som vår planet har att erbjuda – inte den natur som det finns mest av. När man sett dessa elva avsnitt kan man även se Life (Betyg på Imdb: 9,1/10) – ännu mer natur med samma kvalitet.

16. Ascenscion (Miniserie i sex avsnitt – Betyg på Imdb: 7,2/10)

För att rädda mänskligheten är ett rymdskepp på väg till en ny planet att befolka. Det är en lång resa och generationer föds och dör på skeppet. Det som får den här serien att sticka ut är att skeppet lämnade jorden på 60-talet och för inte bara med sig människor utan också för oss mycket gammal teknik och gamla värderingar. Och det finns flera uppfriskande överraskningar i den här lilla serien…

17. Blacklist (Tre av fyra gjorda säsonger på Netflix – Betyg på Imdb 8,2/10)

En ökänd kriminell som hållit i undan rättvisan i årtionden kliver in hos FBI och låter sig gripas. Han har mängder av information om kommande attentat och illdåd – men vägrar tala med någon annan än den nyutexaminerade agenten Elizabeth Keen. Det här är en serie där inte mycket visar sig vara vad man tror. Mängder av överraskande omsvängningar i handling, allianser och det man tror sig veta gör den här serien mycket sevärd.

18. Last Chance U (Första säsongen finns på Netflix – Betyg på Imdb 8,6/10)

Trots att jag har ett minimalt sportintresse fastnade jag stenhårt för serien ”Friday Night Lights” när den fanns på HBO. Småstäder där amerikansk fotboll är det enda som betyder något fascinerar. Last Chance U är en dokumentär serie om precis samma ämne. Talangfulla fotbollsspelare får en sista chans på en skola i en minimal ort i amerikanska södern. Äkta tonåringar som med näsan begravd i mobiltelefonen riskerar hela sin framtid för att de inte ”orkar” gå på en lektion. Och personalen som kämpar för att få dem att fatta.

19. Arne Dahl (Båda säsongerna finns på Netflix – Betyg på Imdb 6,3-7,2/10)

Arne Dahls deckare om A-gruppen som får ta itu med de knepigaste fallen håller nästan lika bra som tv-serie som i böckerna. Bra karaktärer och nervkittlande intriger gör att man fastnar för den här serien. Eller serie förresten – upplägget är att varje säsong består av timslånga dubbelavsnitt baserat på böckerna. Vill man se bra deckare på svenska så är det här ett utmärkt alternativ.

 


Under strecket

Här är ytterligare några bra serier på Netflix, men de har inte riktigt samma dragningskraft på mig som de 15 här ovanför. De saknar den där känslan av ”bara ett avsnitt till”. Men du kanske uppskattar dem.

1. Z Nation (Netflix har första säsongen av två gjorda – Betyg på Imdb: 6,6/10)

Tre år efter zombieapokalypsen försöker en grupp överlevare transportera en man tvärs över kontinenten. Mannen tros ha antikroppar mot zombieviruset i sitt blod. Det finns en hel del att kritisera den här filmen för. Den är full av effektsökeri: även om ”den duktiga skytten” i gruppen är duktig så skjuter man inte hål-i hål på 500 meter mot ett rörligt mål, och extra farliga zombies på en läkemedelsfabrik eftersom de tydligen letar upp amfetaminpreparat som de stoppar i sig. Kom igen… Men med detta sagt – what the heck – det är fortfarande en zombieserie.

2. The Americans (Netflix har tre säsonger av fyra gjorda – Betyg på Imdb: 8,3/10)

Ett drama från det kalla krigets dagar med två sovjetiska spioner som lever som ett gift par i USA. Vi får följa paret, myndigheternas jakt på dem och sovjetiska ambassaden. Den här serien lyckas med små medel hålla spänningen på topp. Och med små medel menar jag inte att det är brist på varken våld eller sex även om det inte är lika utstuderat som i andra serier. Men de går ändå en smal balansgång för att hålla sig vid liv, utföra uppdrag åt sin arbetsgivare samtidigt som de sköter sin fasad och hanterar sin tonårsdotter (Ja, de har två helt ovetande barn.) och det känns ofta som om hela korthuset håller på att rasa samman. Men den här serien tar många oväntade vändningar.

3. Dr Who (Fem av 33 säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,8/10)

En kultserie på Netflix, minst några avsnitt av Dr Who borde alla se. Bild: Netflix
En kultserie på Netflix, minst några avsnitt av Dr Who borde alla se. Bild: Netflix

Dr Who är en brittisk kultserie som började sändas redan 1963. Doktorn är en utomjording som reser i tid och rum för att avvärja hot mot jorden/universum. På ytan är den skenbart naiv men med ytterst genomarbetade och välskrivna intriger. Om inte annat bör man se några avsnitt eftersom det finns referenser till serien i mycket av brittisk populärkultur. Det hör till allmänbildningen att veta vad en Tardis är.

 

20 bästa serierna på HBO Nordic 2016

9 bästa serierna på Viaplay 2016

13 reaktioner till “19 bästa serierna på Netflix 2017”

 1. Tack för filmtips! 🙂 Du är en lyckans ost som har resten av Sons of Anarchy kvar, den blir bara bättre och bättre. Vill tipsa dig om The Wire (9,4 på IMDB) och The Killing (8,1 på IMDB, en amerikansk version av den danska serien Dråpet). Just nu har jag börjat se True Detective, finns bara 4 avsnitt ute ännu.

  1. Tycker det är lite lurigt med serier som bara har någon enstaka säsong ute. Blir så frustrerad när jag blir lämnad hängande i luften och inte har en aning om när fortsättningen kommer.

 2. Måste bara säga att du har ju missat den absolut bästa serien på netflix Orange is the new black Bör ses enligt mig. Säsong 2 = sista säsongen kom ut i juni i år.

  1. Den kom efter att jag skrivit inlägget men jag håller med om att den är bra. Men om det är Netflix bästa känner jag mig mer tveksam till.

   1. Okej dåtog kanske i i överkant med bästa serien men den är bland de bättre jag sett iaf 🙂

 3. Tips på vilken serie av ovanstående jag ska välja NU – (efter att ha sett House Of Cards, Homeland, Orange Is The New Black, Walking Dead) ?

  1. Breaking Bad är ett säkert kort, du kommer inte att bli missnöjd. Tål du riktigt grovt våld så är Sons of Anarchy rätt högt på listan också. 🙂

Kommentera