20 bästa serierna på HBO Nordic 2017

Annons

Uppdaterad 2017-09-18 Om jag fick önska något av HBO Nordic  så skulle det vara ett bättre gränssnitt. Särskilt på Samsung smart-tv. Varför visas avsnitten där – med synopsis – i omvänd kronologisk ordning? Det är praktiskt i ett fall – när du redan sett alla andra avsnitt. De kunde lära av Netflix – har jag sett ett avsnitt – markera nästa. För det är sannolikt det jag vill se…

1. Game Of Thrones (HBO-serie, sju säsonger – Betyg på Imdb: 9,5/10)

Sjunde säsongen av Game of Thrones har börjat och serierna har nu lämnat böckerna bakom sig. Vad som helst kan hända. Bild: HBO Nordic
Sjunde säsongen av Game of Thrones har börjat och serierna har nu lämnat böckerna bakom sig. Vad som helst kan hända. Bild: HBO Nordic

Den episka sagan efter RR Martins böcker rullar på och nu nu är det bara ett par avsnitt kvar på säsongen. Game Of Thrones är på många sätt en oerhört brutal serie och den högljutt kritiserade våldtäktsscenen är en bagatell jämfört vad andra råkar ut för. Ändå har den fantastiska kvalitéer, djupgående personskildringar och överraskande vändningar. Har man läst böckerna har man ändå stort utbyte av den som avviker precis lagom mycket för att hålla spänningen vid liv även för oss. Game Of Thrones är en serie som i sig är tillräcklig motivation för att betala 89:–/månaden till HBO Nordic. Och som en extra bonus är mina båda favorithjältar i serien kvinnor: Arya Stark och Daenerys Targaryen.

 

2. The Wire (HBO-serie, samtliga fem säsonger – Betyg på Imdb: 9,3/10)

Jag har sett många polisserier men The Wire är den bästa, alla kategorier. Trots många av genrens standardelement som den försupne detektiven, den korrupta polischefen sätter The Wire ihop elementen på ett både trovärdigt och nyskapande sätt. Den ger en dyster bild av ett korrupt Baltimore där alla förr eller senare blir ertappade med fingrarna i syltburken. Även de som har hederligheten som sitt främsta mål. Ett av HBO:s verkliga lyckträffar, och då har de ändå gjort en hel del fantastiska serier. Nu finns också en remastrad version med bild i toppkvalité.

Annons

Netflix, HBO eller Viaplay? Här hittar du min jämförelse.

3. Band Of Brothers (HBO Nordic har hela miniserien – Betyg på Imdb: 9,5/10)

De tio avsnitten handlar om det amerikanska E-kompaniet i Europa under andra världskriget. Avsnitten är baserade på berättelser på intervjuer med veteraner från samma kompani. Tom Hanks och Steven Spielberg som producerat serien har tagit sig vissa konstnärliga friheter men slutresultatet är riktigt, riktigt bra. Även den som tröttnat på krigsfilmer har mycket att hämta från denna nästan sanna historia om mänskliga brister och uppoffringar.

4. Walking Dead (HBO Nordic har sex säsonger av sju – Betyg på Imdb: 8,5/10)

Äntligen säsong fem på HBO Nordic! Nu väntar jag bara på säsong sex som rullar live nu – någon stans i världen. Småstadspolisen Rick Grimes blir skjuten efter en biljakt, och när han vaknar upp på sjukhuset har världen som han kände till tagit slut. I jakten på sin familj möter han en mängd olika karaktärer. En zombie är förutsägbar – men den stora utmaningen är andra överlevare. Vem kan man lita på i en värld där alla regler och lagar brutit samman? I femte säsongen märks det tydligt att deltagarna inte gått opåverkade genom all tragik.

5. Veep (HBO-serie med sex säsonger – Betyg på Imdb: 8,2/10)

Selina Meyer kämpar för att få fotfäste i West Wing – trots att hennes medhjälpare är det största problemet. Bild: HBO Nordic
Selina Meyer kämpar för att få fotfäste i West Wing – trots att hennes medhjälpare är det största problemet. Bild: HBO Nordic

Gillar man politik, eller humor överhuvudtaget, är Veep utmärkt underhållning. Som en komisk variant av Netflixsuccén House of Cards strävar vicepresident (Veep) Selina Meyer efter det ultimata toppjobbet – att bli Potus (President Of The United States). Omgiven av en fullkomligt inkompetent stab som misslyckas med det mesta tar hon sig ändå fram mot målet. Selina Meyer spelas av Julia Louis-Dreyfus, som bland mycket annat spelat Elaine i Seinfeldt, och hon är lysande i rollen.

6. Deadwood (HBO-serie, samtliga tre säsonger – Betyg på Imdb: 8,7/10)

En westernserie som utspelar sig i den lilla staden Deadwood i South Dakota under slutet av 1800-talet. En liten djupt korrumperad gruvstad som styrs med våld och hot. Vad jag gillar med den här serien är att den har karaktärer som utvecklas. Den personifierade ondskan kan visa sig ha goda sidor och hjältarna är inte utan moraliska skavanker. Civilisationen närmar sig och alla uppskattar inte möjligheten till lag och ordning.

7. Westworld (HBO Nordic har första säsongen – Betyg på Imdb: 9,0/10)

Det är faktiskt med viss tvekan som jag tar med den här serien på topplistan. Trots att den blivit hyllad av både kritiker och tittare. Idén – att ha en värld befolkad av androider som besökare kan göra vad de vill med är riktigt bra och ställer många moralfrågor på sin spets. Men jag upplever den som något seg – när man som tittare förstått en situation så behöver den inte ältas. Dem hade kunnat kortas ner betydligt utan att jag lidit av det. Men, men – jag såg alla avsnitten.

8. The Sopranos (HBO-serie, samtliga sex säsonger – Betyg på Imdb: 9,2/10)

Tony Soprano har problem på många plan, både hemma och på jobbet. Foto HBO Nordic
Tony Soprano har problem på många plan, både hemma och på jobbet. Foto HBO Nordic

Maffiabossen Tony Soprano försöker balansera tung kriminalitet med familjeliv och konflikterna leder till attacker av panikångest. En maffiaboss i terapi kunde i sig räcka som tema för en serie men The Sopranos har mängder av bottnar och teman. Den är den mest lönsamma orginalserie som gjorts för kabel-tv. Serien har fått mängder av priser men med så många andra kultserier har det abrupta slutet fått kritik.
– Jag har mardrömmar om den man jag dödade.
– Jag förstår, det är tungt. Men det blir bättre när du dödat fler.
En maffiamedlem till en kollega.

9. The Borgias (HBO Nordic har samtliga tre säsonger – Betyg på Imdb: 7,9/10)

Ett historiskt drama i renässansens Vatikan. Kampen om makten och påvedömet har betydligt fler intriger än House of Cards och med de som vill ha makt är mindre subtila än sina nutid motsvarigheter. Hans helighet skyr inga medel att försvara sin familjs och sina egna intressen, och Borgias fiender kan heller inte göra anspråk på särskilt många goda egenskaper. Riktigt underhållande serier om man gillar intriger och politik på lägsta möjliga moraliska nivå.

10. Silicon Valley (HBO Nordic har fyra säsonger –  Betyg på Imdb: 8,6/10)

Tekniska genier men sociala katastrofer. 25 april har tredje säsongen premiär.
Tekniska genier men sociala katastrofer. Tredje säsongen har haft premiär och första avsnittet lovar gott.

De är geniala inom sina specialområden men fungerar inte så bra tillsammans med andra människor. Silicon Valley är en riktigt bra komediserie där programmering och affärsidéer ständigt kommer i skuggan av intriger, advokater och stämningar. Men roligt är det hela tiden.

11. Fargo (HBO Nordic har tre säsonger – Betyg på Imdb: 9,0/10)

Tre säsonger med tre på många sätt oberoende kriminalfall. Vad de har gemensamt är att de utspelar sig i småstäder runt Minnesota, de innehåller en hel del knepiga karaktärer och en svart humor som ofta kopplas till främlingar som dukar upp i staden. Ytterligare en gemensam nämnare är att det är hyfsat normala människor som dras in på brottets bana. Första säsongen är bäst.

12. Black Sails (HBO Nordic samtliga fyra säsonger Betyg på Imdb: 8,3/10)

Nu rullar tredje säsongen av Black Sails på HBO Nordic och rollerna är ombytta för flera av karaktärerna. Bild: HBO Nordic
Nu rullar tredje säsongen av Black Sails på HBO Nordic och rollerna är ombytta för flera av karaktärerna. Bild: HBO Nordic

Skattkammarön har de flesta av oss läst eller sett. Black Sails utspelar sig 20 år tidigare och har med flera av karaktärerna kända från boken. Den största skillnaden är att den här piratserien är definitivt barnförbjuden. Mycket sex och våld samt kombinationer av dessa… Kan man hantera det så är intrigerna riktigt bra med många överraskningar och vändningar som håller spänningen på topp. Klart sevärd.

13. The Brink (HBO Nordic har en säsong Betyg på Imdb: 7,8/10)

Riktigt rolig komediserie om storpolitik där inkompetensen när lysande nivåer i kampen för att förhindra ett tredje världskrig. Flera galningar sitter man handen på var sin avtryckarknapp samtidigt som hopplösa hjältar försöker så gott de kan – eller vill – att nå en lösning utan att världen slits i bitar.

14. The Newsroom (HBO Nordic har samtliga tre säsonger  Betyg på Imdb: 8,6/10)

Det ryktas att en tredje säsong av The Newsroom är på gång. Bild: HBO Nordic
Det ryktas att en tredje säsong av The Newsroom är på gång. Bild: HBO Nordic

The Newsroom har allt man kan kräva av en bra serie. Spännande intrig byggd på hyfsat aktuella verkliga nyheter samt en blixtrande dialog vars like jag aldrig mött i verkligheten. Detta är ytterligare en serie som man fastnar för och är av en sån kaliber att den kan kosta dig en hel helg.

15. Dead Like Me (Båda säsongerna finns på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,1/10)

En 18-årig tjej dödas och börjar med typisk tonårig trumpenhet arbeta som lieman – Grim reaper. Bra skådisar och riktigt underhållande manus. Har den där ”ett avsnitt till” känslan. Det har gjorts en uppföljande långfilm också  – se den inte – du blir bara förbannad. Filmen är inte värdig serien.

16. Billions (Två säsonger  Betyg på Imdb: 8,4/10)

Maggie Siff som Wendy Rhoades i Billions, en serie det är lätt att fastna för. Bild: HBO Nordic
Maggie Siff som Wendy Rhoades i Billions, en serie det är lätt att fastna för. Bild: HBO Nordic

Rufflande och intriger i den allra högsta storfinansen. Både åklagare och hedgefond-tradare arbetar på båda sidor av den allmänt accepterade gränsen. Men allt är inte som man tror och det blir många överraskningar. Beroendeframkallande med Damian Lewis från Homeland och Maggie Siff från Sons of Anarchy i rollerna. Andra säsongen rullar nu.

17. Bosch (Tre säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,3/10)

Bosch kunde ha varit en ganska ordinär polisserie. De veliga komponenterna med grymma seriemördare, korrupta poliser, chefer med politiska ambitioner och en huvudperson som är lite liberal med tolkningen av de regler han ska följa. Trots detta är Bosch något så unikt som en feelgood-polisserie.  Det finns många goda personer i serien och de pratar faktiskt med varandra. Och ärligheten gör att man blir glad av att se den här serien.

18. True Blood (Samtlig sju säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 7,9/10)

Blod, stjärtar och bröst – så skulle man kunna sammanfatta den här vampyrserien. Men utöver allt sex och våld har de lyckats knåpa ihop en riktigt bra intrig och mästerliga cliffhangers så gör det svårt att låta bli nästa avsnitt. Övernaturligheterna hopar sig och ett extra plus för Alexander Skarsgård som tusenårig svensk vampyr. Roligt att höra svenska användas som hemligt vampyrspråk.

19. Fear the Walking Dead (Tre säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 7,0/10)

Den här zombieserier utspelar sig i samma värld som Walking Dead. Det är en så kalla prequel – en serie som utspelar sig före originalet. Den börjar rätt ok och har hyfsat intressanta karaktärer. Tyvärr kommer den alldeles för snabbt in i samma läge som originalet – och vi har sett det mesta förut. Med bättre skådisar och bättre manus. Trots allt är den i sevärd i väntan på att sjätte säsongen av Walking Dead ska dyka upp på HBO Nordic.

20. Oz (Samtliga sex säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,8/10)

Jag vet inte varför jag fastnade för den här serien. I en extremt hård fängelsemiljö där det egentligen inte finns några ljuspunkter går det inte att lite på någon. En efter en mals alla ner av systemet. Extremt våld, droger och övergrepp är de huvudsakliga ingredienserna och den enda lättnaden man kan känna är när någon extra ondsint person blir mördad. Ändå är jag fast – lysande manus och gott om bra skådisar.

20 bästa serierna på Netflix 2017

9 bästa serierna på Viaplay 2016

Annons

2 reaktioner till “20 bästa serierna på HBO Nordic 2017”

Kommentera