25 bästa serierna på Netflix 2019

Annons

Uppdaterad 2019-10-15 Jag försöker hålla koll på det föränderliga utbudet på Netflix och uppdatera det här inlägget regelbundet för att få med de bästa serierna. Listan sväller med tiden och innehåller nu de 25 serier som hållit mig fången framför tv:n.

1. Altered Carbon

(Första säsongen på Netflix Betyg på Imdb: 8,1/10)

Joel Kinnaman spelar huvudrollen som Takeshi Kovacs i denna dystopiska framtidskildring. En teknik för att lagra människors medvetande digitalt gör det möjligt att byta kropp ”fodral” när den gamla dör. Det gör det möjligt för den rika överklassen att leva för evigt och de står över alla lagar. Kovacs väcks upp efter 250 år i fängelse för att lösa ett mord. Det här är en serie jag fastnade för  och de många förvecklingarna och överraskande vändningarna håller spänningen vid liv. Mycket våld och mycket naket – som i de flesta nyare serier. Ny säsong på gång.

Annons

2. Black Sails

(Samtliga fyra säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,2/10)

Piratserie med mycket action, våld och blod. Bild: Netflix
Piratserie med mycket action, våld och blod. Bild: Netflix

Skattkammarön har de flesta av oss läst eller sett. Black Sails utspelar sig 20 år tidigare och har med flera av karaktärerna kända från boken. Den största skillnaden är att den här piratserien definitivt är barnförbjuden. Mycket sex och våld samt kombinationer av dessa… Kan man hantera det så är intrigerna riktigt bra med många överraskningar och vändningar som håller spänningen på topp. Klart sevärd.

3. Sons of Anarchy

(Samtliga sju säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,6/10)

Nu finns samtliga säsonger på Netflix. Bild: Netflix
Nu finns samtliga säsonger på Netflix. Bild: Netflix

Huvudpersonen Jax är uppvuxen i mc-klubben Sons of Anarchy. Även om brödraskapet inom klubben är centralt så påfrestas det ständigt av nya hot från olika håll. Oerhört spännande – ibland blir det nästan för mycket när både polis, kriminella och människor i deras närhet försöker få klubben på fall. Djupt omoralisk – men lika djupt mänskligt om konsten att överleva när man hamnar i omöjliga situationer. Jag är inte känslig men en varning är på plats – de senaste säsongerna ligger på gränsen för vad jag klarar i brutalitet. Sons of Anarchy är nog den mest barnförbjudna dramaserie jag någonsin sett.

4. Breaking Bad

(Samtliga fem säsongerna på Netflix – Betyg på Imdb: 9,5/10)

En ordinär kemilärare får en cancerdiagnos och för att rädda familjen använder han sina kemikunskaper för att tillverka världens renaste metamfetamin. Tunga droger leder till tunga miljöer och det är inte lätt för en vardagsmänniska att sätta sig in alla konsekvenser ens handlingar kan leda till. Första tre avsnitten är lite av en nödvändig transportsträcka men sen blir serien direkt beroendeframkallande.

5. House of Cards

Sex av sex säsonger – Betyg på Imdb: 8,8/10)

Maktmissbruk och korruption när den är som bäst. Bild: Netflix
Maktmissbruk och korruption när den är som bäst. Bild: Netflix

En fullkomligt lysande serie om en skrupulös politikers väg till framgång i Washington. Frank Underwood har naturligtvis inga ambitioner för egen del – säger han – men genom manipulation, lögner och utpressning  faller en efter en av de personer som står i vägen för honom bort. På ett eller annat sätt. Oerhört beroendeframkallande serie men mittensäsongerna går tyvärr lite på tomgång. Däremot lyfter det igen de senaste säsongerna.

6. Queen of the South

(Tre av fyra säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 7,9/10)

För dig som gillar starka kvinnor: Teresa Mendoza är fattig – och när hennes pojkvän mördas efter att ha stulit från en knarkkartell tvingas hon fly för sitt liv. Hon hamnar i Dallas hos en annan knarkhandlare och genom mod och list stiger som i graderna inom kartellen trots trots att hennes liv nu är en serie av nära döden upplevelser. Det här är action på hög nivå med mycket våld. Kartellerna nöjer sig inte med att döda – de vill statuera exempel. Och det går aldrig att lute sig tillbaka i den här branschen.

7. Orphan Black

(Fem av fem säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,3/10)

Tatiana Maslany spelar bland annat huvudpersonen Sarah Manning i denna kanadensiska serie. Sarah blir vittne till ett självmord och eftersom hon livnär sig som bedragare tar hon över offrets identitet. Ett offer som är till förväxling lik henne själv. På så sätt blir hon indragen i en omfattande konspiration. Jag ska inte säga för mycket men överraskningarna är många i den här serien. Det händer så mycket att det är bäst att pausa om man ska titta bort bara för ett ögonblick.

8. Lilyhammer

(Samtliga tre säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,0/10)

En mafioso från New York vittnar och får skyddad identitet – i norska Lillehammer. Han bygger upp ett nytt liv med de metoder han kan, även om de inte alltid stämmer överens med norska småstadsvärderingar. En lagom blandning av mycket humor och en del våld som gör att serien inte lämpar sig för de yngsta.

9. Weeds

(Samtliga åtta säsonger finns på Netflix – Betyg på Imdb: 7,9/10)

Vad ska en hemmafru i villaförorten ta sig till när hennes make faller död ner under en joggingrunda? Nancy bestämmer sig för att börja sälja cannabis och drar på så sätt in både familj och vänskapskrets i en värld långt bortom det trygga förortslivet. Underhållande karaktärer, bra dialog och fullständigt oförutsägbar händelseutveckling.

10. Orange Is the New Black

(Sju av sju säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,1/10)

En utnött genre får nytt liv i Netflix-serien orange is the new black. Bild: Netflix
En utnött genre får nytt liv i Netflix-serien orange is the new black. Bild: Netflix

Jag var först tveksam till att lägga till den här serien. Jag följde Kvinnofängelset när den gick sent på nätterna för många år sedan och tyckte till en början att temat var lite uttjatat. Men jag har kommit på bättre tankar. Orange Is The New Black har egna kvalitéer  och även om stereotyperna är välbekanta så känns den ändå fräsch. Jag gillar både böcker och filmer där karaktärerna utvecklas i någon riktning. Och på den punkten levererar den här serien verkligen. I de senare säsongerna får även flera bifigurer liv på riktigt.

11. Homeland

(Sju av sju säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,3/10)

Det dröjde ett bra tag innan jag hittade Homeland, men nu är jag fast. Okomplicerade hjältar är oftast ointressanta men Carrie Mathison är fullständigt oförutsägbar. I en värld av CIA, politik och terrorister visar det sig ofta att denna labila och galna CIA-agent visar sig ha rätt. Och när jag skriver galen syftar jag inte på att hon är bipolär. I Homeland ändrar man gång på gång uppfattning om vem som är god/ond.

Annons

12. The Americans

(Samtliga sex säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,4/10)

Ett drama från det kalla krigets dagar med två sovjetiska spioner som lever som ett gift par i USA. Vi får följa paret, myndigheternas jakt på dem och sovjetiska ambassaden. Den här serien lyckas med små medel hålla spänningen på topp. Och med små medel menar jag inte att det är brist på varken våld eller sex även om det inte är lika utstuderat som i andra serier. Men de går ändå en smal balansgång för att hålla sig vid liv, utföra uppdrag åt sin arbetsgivare samtidigt som de sköter sin fasad och hanterar sin tonårsdotter (Ja, de har två helt ovetande barn.) och det känns ofta som om hela korthuset håller på att rasa samman. Men den här serien tar många oväntade vändningar.

13. The 100

(Fem av sex säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 7,7/10)

Jorden förstörd av kärnvapen och en spillra av mänskligheten hankar sig fram på en rymdstation – med dödsstraff för alla förbrytelser. Hundra ungdomsförbrytare skickas ner till jorden för att se om de överlever. På många sätt bygger den här serien på mina favoritteman: sci-fi och apokalyps. Det finns också en hälsosam dos av ”Flugornas herre” över serien där barnen är utbytta mot tonåringar. De senare säsongerna är inte dåliga men allteftersom serien fortskrider påminner den mer och mer om ”Lost”. Vilket inte behöver vara dåligt.

14. Star Trek Discovery

(Två säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 7,4/10)

För SciFi-entusiaster är Netflix just nu en guldgruva. Samtliga Star Trek- serier och filmer finns tillgängliga. Jag var först tveksam till den nyinspelade Star Trek Discovery men den har växt och jag ser fram emot varje nytt avsnitt. Min favorit är annars Star Trek Voyager. Plotten där går ut på att  Voyager slungas iväg till andra sidan av vår galax och med maxfart tar det 75 år för dem att återvända hem. Serien har några år på nacken och det märks ibland – men det stora behållningen som med det mesta inom genren är att den ställer etiska och moraliska problem på sin spets. Sen är Kate Mulgraw lysande i rollen som kapten på skeppet. (Hon är också känd för rollen som Red i Orange is the New Black.) Netflix har också:
Star Trek (Samtliga tre säsonger – Betyg på Imdb: 8,4/10)
Star Trek: The Next Generation (Samtliga sju säsonger – Betyg på Imdb: 8,6/10)
Star Trek: Deep Space Nine  (Samtliga sju säsonger – Betyg på Imdb: 7,9/10)
Star Trek: Enterprise (Samtliga fyra säsonger – Betyg på Imdb: 7,5/10)

15. Bron

(Tre av fyra säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,6/10)

Det här är spännande krimdrama på högsta nivå. Antagligen den bästa svenska serie jag sett. Medger att jag hade en del tvivel i början när det gäller trovärdigheten: Skulle Saga Noréns beteende verkligen accepteras på en svensk arbetsplats? Nu har jag gått vidare och allt är förlåtet – det här är en serie som borde vara med på allas måste-se-lista.

16. Ascenscion

(Miniserie i sex avsnitt – Betyg på Imdb: 7,2/10)

För att rädda mänskligheten är ett rymdskepp på väg till en ny planet att befolka. Det är en lång resa och generationer föds och dör på skeppet. Det som får den här serien att sticka ut är att skeppet lämnade jorden på 60-talet och för inte bara med sig människor utan också för oss mycket gammal teknik och gamla värderingar. Och det finns flera uppfriskande överraskningar i den här lilla serien…

17. Firefly

(Finns bara en säsong – Betyg på Imdb: 9,0/10)

Mänskligheten har expanderat i rymden och koloniserat många planeter. Vissa av dessa lever i överflöd medan andra kämpar med 1800-talsteknik. På smuggelskeppet Serenity gör besättningen sitt bästa för att bekämpa orättvisor – och tjäna en hacka. En av mina absoluta favoritserier på Netflix. Sci-fi med vildavästerninslag, riktigt bra karaktärer och bra dialog. Det gjordes bara en säsong men serien skapade en mängd trogna fans och påtryckningarna fick Universal att göra en långfilm – ”Serenity” där många av de lösa trådarna knöts ihop. Den fanns en period på Netflix men nu är den tyvärr borttagen.

18. Last Chance U

(Fyra säsonger på Netflix – Betyg på Imdb 8,5/10)

Trots att jag har ett minimalt sportintresse fastnade jag stenhårt för serien ”Friday Night Lights” när den fanns på HBO. Småstäder där amerikansk fotboll är det enda som betyder något fascinerar. Last Chance U är en dokumentär serie om precis samma ämne. Talangfulla fotbollsspelare får en sista chans på en skola i en minimal ort i amerikanska södern. Äkta tonåringar som med näsan begravd i mobiltelefonen riskerar hela sin framtid för att de inte ”orkar” gå på en lektion. Och personalen som kämpar för att få dem att fatta.

19. Andra världskriget i färg

(Samtliga avsnitt på Netflix – Betyg på Imdb 8,7/10)

Vet inte hur många filmer och serier jag sett om andra världskriget. Fördelen med den här dokumentärserien är att den sätter allt i sitt sammanhang. Autentiska bilder i färg – och allt utspelas dessutom i kronologisk ordning. En rejäl uppfräschning av historielektionerna från högstadiet och gymnasiet.

20. Better Call Saul

(Fyra av fyra säsonger på Netflix – Betyg på Imdb 8,7/10)

Better Call Saul är en spinoff från Breaking Bad, men det tog ett tag innan jag fastnade på allvar. Tyckte först att den kändes rätt långsam – men nu ser jag det som tjusningen. Långa scener där man inte riktigt förstår vad som händer men där de senare knyts ihop till en riktig aha-upplevelse. En serie som växer när man följer den.

21. Peaky Blinders

(Fyra av fem säsonger på Netflix – Betyg på Imdb: 8,8/10)

Brittiskt gangsterdrama i tidigt 1900-tal. En hyfsat brutal med alltid spännande serie om familjen Shelbys uppgång från smågangsters till att bli en betydande maktfaktor i Birmingham. Inte utan konflikter med polis och rivaliserande organisationer och hemliga sällskap. Tommy Shelby – familjens överhuvud – tar mycket stryk men lyckas ändå leda Peaky Blinders till framgång.

22. Ozark

(Två säsonger av tre på Netflix – Betyg på Imdb: 8,3/10)

Ännu en serie i knarkhandlarvärlden – men en välgjord sådan. Den här gången är det en pengatvättare som är i centrum för handlingen. Efter att framgångsrikt tvättat pengar åt en kartell vänds allt på ända när en kollega visar sig ha stulit från kartellen. Alla inblandade avrättas utom Marty Byrd som lyckas övertyga kartellen om att han kan tvätta 500 miljoner dollar på fem år. Hela familjen rycks upp med rötterna och flyttar ut till lantliga Ozarks. Många överraskningar och vändningar i den här serien där hans fru Wendy visar sig ha oanade kriminella talanger.

23. Stranger things

(Tre säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,8/10)

Att beskriva handlingen i bröderna Duffers serie är svårt utan att spoila något. Man skulle kunna kalla det en skräckserie – med många avlastande humorinslag. Den börjar med att en pojke försvinner – och en mystisk flicka dyker upp. Sen sätts övernaturliga krafter i rörelse och överraskningarna tar aldrig slut. Lysande skådespelarinsatser och en intrig som håller hela vägen. Det här är en serie där man fastnar för stämningen lika mycket som handlingen. Tredje säsongen har fått en del kritik men jag har sett hela och är nöjd med vad jag fick se.

24. Modern family

(Nio säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 8,4/10)

När Modern family är som bäst är den något av det roligaste som går att hitta i serieväg. Lyckligtvis är det rätt ofta. Men med nio säsonger och många avsnitt blir det emellanåt rätt klichéartat och ibland känns det som vilken dussinkomedi som helst. Som helhet är den ändå något av det bästa i komediväg just nu.

25. Sherlock

(Fyra säsonger på Netflix Betyg på Imdb: 9,1/10)

Sherlock Holmes må vara uttjatad efter alla filmer och serier som gjort på temat. Men det här är den enda du behöver ser. Gnistrande skådespeleri och dialog och intriger som fångar även de mest uttråkade deckarfantasterna. Varje säsong innehåller bara en handfull långfilmsavsnitt, men det är väl använd tid. Brittisk deckare när den är som bäst.

Som du ser har Netflix en mängd sevärda serier men om du inte hittar något här eller redan har sett det du vill så finns det ett utmärkt komplement. Här har jag listat de 21 bästa seriens på HBO Nordic och du kan garanterat hitta något du gillar och prova gratis i en månad här: 21 bästa serierna på HBO Nordic 2018

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Dela gärna
Annons

19 reaktioner till “25 bästa serierna på Netflix 2019”

 1. Tack för filmtips! 🙂 Du är en lyckans ost som har resten av Sons of Anarchy kvar, den blir bara bättre och bättre. Vill tipsa dig om The Wire (9,4 på IMDB) och The Killing (8,1 på IMDB, en amerikansk version av den danska serien Dråpet). Just nu har jag börjat se True Detective, finns bara 4 avsnitt ute ännu.

  1. Tycker det är lite lurigt med serier som bara har någon enstaka säsong ute. Blir så frustrerad när jag blir lämnad hängande i luften och inte har en aning om när fortsättningen kommer.

 2. Måste bara säga att du har ju missat den absolut bästa serien på netflix Orange is the new black Bör ses enligt mig. Säsong 2 = sista säsongen kom ut i juni i år.

  1. Den kom efter att jag skrivit inlägget men jag håller med om att den är bra. Men om det är Netflix bästa känner jag mig mer tveksam till.

   1. Okej dåtog kanske i i överkant med bästa serien men den är bland de bättre jag sett iaf 🙂

 3. Tips på vilken serie av ovanstående jag ska välja NU – (efter att ha sett House Of Cards, Homeland, Orange Is The New Black, Walking Dead) ?

  1. Breaking Bad är ett säkert kort, du kommer inte att bli missnöjd. Tål du riktigt grovt våld så är Sons of Anarchy rätt högt på listan också. 🙂

 4. Tack för fina filmtips. Men jag saknar en utmärkt serie som hänger ihop med Breaking Bad och som man absolut måste se och det är ju Better Call Saul. Just nu med ny säsong.

 5. Tack för bra tips! Fått slut på inspiration så toppen att hitta denna sida sett en del av dem du tipsar om men inte alla!
  Ska kika på Firefly, Misfits och Bron de har jag inte sett och inte något av nr 14 och längre ner på listan heller 😀
  Orphan Black var riktigt bra! Jag kämpar på med House of Cards snart har jag sett hela, tyvärr har jag inte orkat med Orange is the new black, känns som jag är den enda som inte gillar den, såg inte ens klart första säsongen…

  1. Jag hade också en dipp med Orange is the new black – men tyckte den lyfte igen i senare säsonger. Sen finns det lika många bra serier på HBO när du betat av resten. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.