Därför är Netflix bättre än HBO

Annons
Game of Thrones gör att HBO Nordic är värt sina 79 kronor i månaden. Men den usla tekniken gör att jag säger upp HBO så fort säsongen är över. Synd.
Game of Thrones gör att HBO Nordic är värt sina 79 kronor i månaden. Men den usla tekniken gör att jag säger upp HBO så fort säsongen är över. Synd. Foto: HBO

Det eviga regnet som förvandlat åkrarna till sumpmark lättar tillfälligt. Men det har gett mig tid att fundera över HBO Nordics uselhet.

(Uppdatering 2015-06-01: Sedan förra året har HBO åtgärdat många av de brister som jag beskriver här. Men fortfarande presenterar de avsnitten i omvänd ordning och saknar en sammanfattande beskrivning av respektive serie. Men mycket har blivit bättre.) 

Netflix har visserligen överlägset större utbud på både filmer och serier. Men när det kommer till kvalité ligger båda lika. Det finns mycket skräp på Netflix och de bästa serierna är lätt räknade. HBO har sina egna giganter som The Wire, Band of Brothers och inte minst Game of Thrones. Game of Thrones fick vågskålen att tippa över för min del och jag har nu abonnemang på både Netflix och HBO. Att få nya avsnitt varje måndag ger en tv-kväll att se fram emot.

Annons

Man tycker att ett seriöst företag som HBO Nordic skulle kunna hålla samma tekniska standard som ful-tv-sajterna.
Man tycker att ett seriöst företag som HBO Nordic skulle kunna hålla samma tekniska standard som ful-tv-sajterna.

HBO och tekniken

Den stora skillnaden ligger i tekniken. HBO Nordic är hopplöst tekniskt efterblivet. Det finns så mycket kvalité men tekniken förstör mycket av tittarglädjen. Det är som att gå på en finkrog med utsökt mat och få allt serverat i en rostig hink.

Netflix appar – både till tv och till padda – kommer ihåg vad du såg senast, markerar sedda avsnitt och laddar upp nästa automatiskt. Dessutom finns det en sökfunktion. Allt detta saknas hos HBO. När du loggar in får du bläddra dig fram till rätt serie och väl där ligger avsnitten i omvänd kronologisk ordning. Jag har börjat se The Wire, första säsongen, men när jag kommer fram till serien så ligger sista avsnittet av säsong fem överst – med synopsis. Jag vill inte veta vad som händer då.

Stannar jag en film hos HBO så kommer appen inte ihåg var jag var utan jag får börja från början och snabbspola. Netflix ger mig alternativen: Börja från början eller starta där du var senast.

Saknar Airplay

Det största problemet med HBO är ändå att de inte har stöd för Airplay. HBO själva hävdar att de har det, men menar då Airplay mirroring. Man kan spegla sin skärm till tv:n. Tyvärr ger detta undermålig bildkvalité och ljudet försvinner emellanåt.

Förstår inte varför man inte fixar detta. De flesta ful-tv alternativ som Dreamfilm och Swefilmer klarar detta. Visserligen får man stå ut med mycket för att se film på dessa sajter: Du blir spammad av omdirigeringar till Unibet och andra mer eller mindre suspekta sajter, ett stort antal filmer som de hävdar att de har visar sig vara bortplockade när du klickat bort annonserna och en del kräver dessutom registrering – hos en helt annan sajt för att kunna titta. Ändå levererar de emellanåt.

Jag föredrar att betala för den kultur jag konsumerar för att slippa ful-tv-träsket. Men då kräver jag att betalalternativen levererar. Och HBO Nordic har en bit kvar.

Göder ful-tv

Sen är det problemet med eftersläpningen. Till exempel Walking Dead som fortfarande bara ligger med två säsonger på både HBO och Netflix trots att det är säsong fem som sänds i USA nu. Förstår att det är upphovsrättsliga skäl som ligger bakom. Men det är filmbolagens gnidighet och grumliga marknadsföringsplaner som göder ful-tv. Jag betalar gärna för högklassiga filmer och serier, men se till att leverera. Jag har redan sett hela säsong fyra av Walking Dead men hade känt mig nöjdare om jag visste att pengarna kom upphovsmännen till godo.

Totalt sett är ett abonnemang på Netflix bättre använda pengar, även om de nu höjer till 89:- i månaden för nya kunder. Fast tills säsong fyra av Game of Thrones är klar behåller jag båda.

Annons

En kommentar till “Därför är Netflix bättre än HBO”

  1. Jag håller med fullständigt. HBOs uselhet fick mig att ledsna helt trots att jag egentligen vill betala för mig …

Kommentera