Fruktpress och kross testade

Annons
Dela gärna
Med en fruktpress gör man must av överskottsäpplena. En hink med äpple ger ungefär en liter must. Hållbarheten är inte särskilt god men den går att frysa.
Med en fruktpress gör man must av överskottsäpplena. En hink med äpplen ger ungefär en liter must. Hållbarheten är inte särskilt god men den går att frysa.

I veckan fick jag min fruktpress och fruktkross levererade. Äpplena är väl inte helt mogna än, men jag kunde inte låta bli att göra ett försök.

En hink med äpple hälldes i fruktkrossen. Sen var det bara att veva samtidigt som man trycker ner äpplena - och aktar fingrarna.
En hink med äpplen hälldes i fruktkrossen. Sen var det bara att veva samtidigt som man trycker ner äpplena – och aktar fingrarna.

Plockade en hink med äpplen och stoppade ner dem i krossen. Det gick lätt att veva men någon höghastighetskross är det inte. Tog några minuter för innan äpplena var mosade. Egentligen är det nog en tvåmansoparation. En som vevar och en som petar ner äpplen.

Ungefär en kvarts hink krossade äpplen kom ut när jag var färdigkrossad.
Ungefär en kvarts hink krossade äpplen kom ut när jag var färdigkrossad.

Ska nog skaffa en lite pinne också för det behövs lite tryck för att fruktkrossen ska få bett i äpplena. Sen ska hinken högre upp. Nu spreds det äppelkross lite varstans under apparaten.

Annons

Dags att köra fruktpress

De krossade äpplena stoppas i krogen och sen skruvar man så att musten pressas ut genom gliporna på fruktpressen. Den är rätt tung så jag har byggt en liten plattform så att den går att flytta med en pirra.
De krossade äpplena stoppas i krogen och sen skruvar man så att musten pressas ut genom gliporna på fruktpressen. Den är rätt tung så jag har byggt en liten plattform så att den går att flytta med en pirra.

När äpplena var krossade var det pressens tur. Har skaffat en pressduk till min fruktkross men ville inte skita ner den för så lite äpplen. Så jag pressade äpplena utan duk. Resultatet blev att det läckte ut lite äppelbitar i botten och när jag pressade det sista trängde det upp fruktkross på sidan av pressbrickan. Tror att de problemen löser sig med pressduken.

En hink äpplen gav ungefär en kvarts hink äppelkross. Körda genom en fruktpress blev det en knapp liter äppelmust. Fantastiskt god naturligtvis och mycket matig eftersom det följer med en hel del fruktkött. Inga stora bitar, men ungefär som nyponsoppa om du förstår.

På det hela taget är jag nöjd med min fruktpress. Det blir lite mycket snurrande på veven när man kör så lite äpple som jag gjorde, den rymmer 25 liter, eftersom den måste skruvas upp hela vägen för att fylla på äpplen.

Jag har skaffat en pressafrutta manuale.
Jag har skaffat en pressafrutta manuale…

Tidsåtgång:

 1. Sätta upp fruktkross och fruktpress: 5 min
 2. Krossa en hink med äpplen: 2 min
 3. Pressa en kvarts hink med äppelkross: 4 min (tror det tar lika lång tid att pressa en fylld fruktkross eftersom skruvandet inte är särskilt tungt)
 4. Rengöring: 10 min (kan gå fortare om man använder högtrycken, nu blev det lite pillande för att få loss äppelbitar som fastnat.)

Slutsats

...och en pigifrutta baby. Italienska är kul.
…och en pigifrutta baby. Italienska är kul.

Att köra fruktkross är också ett jobb som passar bättre om man är flera. Och hela processen går nog att få effektivare då. Men nu är de testade i alla fall och jag är nöjd. Fick både fruktpress och fruktkross leverererade på bara några dagar. Detta trots att jag inte fattat att företaget höll till i Estland. Hade jag förstått det hade jag nog varit lite tveksam, men det gick helt problemfritt och eftersom de levererade med faktura behövde jag inte oroa mig. Lite omständigt att göra en utlandsbetalning via internetbanken bara.

Annons

7 reaktioner till “Fruktpress och kross testade”

 1. Har en exakt likadan fruktpress från samma företag.
  Har dock inga äppelträd längre men det finns det ju andra som har…
  Hur många liter must fick du ihop? Ska du göra äpplecider nu?

  1. Har bara pressat en liter… Var tvungen att testa pressen även om äpplena inte var mogna. Men planen är att köra en sats cider för att se hur det blir. Ett utmärkt sätt att konservera äpplen.

 2. Hej Anders!

  Var bor du någonstans? Tänkte om det finns möjlighet att komma till dig och musta våra
  äpplen.

  Mvh
  Josefina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.