Varmluftspistol underlättar avtäckning

Annons
Dela gärna

https://youtu.be/kif4nJSYOHo

I förra veckan var jag på besök hos en biodlare i den större skalan och han tipsade om avtäckning med varmluftspistol. Nu har jag testat och är helt såld på metoden.

Tidigare har jag använt den traditionella gaffeln för avtäckning. Men avtäckning med gaffel är en teknikgren. Innan man får in snitsen kostar det en hel del både honung och vax som hamnar i sumpen och även när man blivit skicklig är det en kladdig sysselsättning. Både avtäckning och hantering av det honungskladdiga täckvaxet.

Annons

Nu har jag slungat två lådor – 20 ramar – som jag avtäckt med varmluftspistol. Drygt 35 kilo honung. Avtäckning på det här sättet är jämförelsevis helt utan kladd (all honungshantering är kladdig) och det blir inte massa täckvax blandat med honung att ta hand om. Dessutom räcker silarna längre eftersom de inte sätts igen lika fort av vaxrester. En elektrisk vaxkniv kan kosta 1500 – en varmluftspistol får du för en bråkdel av den summan.

Några nackdelar? Har inte märkt några än men har hört att avtäckning med varmluftspistol inte fungerar på ramar där vaxlocken är ”blöta” – dvs mörka av genomträngande honung. Och är man ute efter täckvax så är det ingen bra metod eftersom här får bina tillbaka vaxet. Men båda dessa problem går att lösa: jag har ju kvar mina vaxgafflar.

Annons

3 reaktioner till “Varmluftspistol underlättar avtäckning”

  1. Låter ju jättesmart men….En fråga bara…blir inte honungen förstörd av värmen från värmepistolen i tanke på hur man ska hantera honungen för att behålla de nyttiga ämnena kvar? Mvh Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.