Är ditt skafferi redo för en kris?

Annons
Hur ser ditt skafferi ut? Har du så du klarar dig om något skulle hända? Med lite eftertanke är det lätt att vara förberedd,
Hur ser ditt skafferi ut? Har du så du klarar dig om något skulle hända? Med lite eftertanke är det lätt att vara förberedd,

Om strömmen går ett par timmar klarar vi oss rätt bra, men om det drar ut på tiden? Har du mat och vatten så du klarar dig och din familj ett par dagar? Här kommer några tips.

Som många känner till är jag förtjust i zombie- och undergångsfilmer. Jag tror inte någon omedelbar katastrof hotar – men särskilt om man bor på landet är det inte helt osannolikt att man kan bli avskuren från omvärlden ett par dagar.

Att bygga upp ett matförråd behöver inte vara särskilt komplicerat. Nu talar jag inte om förberedelse för världens undergång – det kräver en helt annan planering och ett engagemang som gränsar till det oförnuftiga. Att se till att familjen har mat under en veckas snöoväder däremot kan däremot vara både klokt och förutseende.

Annons

Har man vedspis är matlagning inget problem om strömmen skulle gå.
Har man vedspis är matlagning inget problem om strömmen skulle gå.

Det är egentligen inte svårare än att planera maten för en vecka i sommarstugan, med ett par tillägg. Hur komplicerat det blir hänger på hur lång tid du vill vara redo för – ju längre tid, desto mer utrymme krävs.

Det första många tänker på är frystorkad mat. Men jag ser flera nackdelar: det är dyrt, inte särkilt gott och kan bli enformigt. Enda fördelen är att den är lätt – bra på vandring men inte viktigt i ett skafferi. Lagar du mat till vardags finns ingen anledning att sluta nu. Så se till att bunkra råvaror.

Ett gammalt spritkök fungerar lika bra hemma som ute i skogen – och är en bra försäkring.
Ett gammalt spritkök fungerar lika bra hemma som ute i skogen – och är en bra försäkring.

Enklast är att bara dubblera de basråvaror du brukar ha i skafferiet. brukar du ha två kilo mjöl hemma, så köp fyra kilo nästa gång. Samma sak med socker, pasta, kaffe/te etc Det enda jag inte dubblerar är choklad, chips och godis – men det beror helt på min egen svaga karaktär: Har jag dubbelt så mycket hemma så äter jag dubbelt så mycket.

Att ha ett bra lager med basråvaror gör också att du inte plötsligt kommer att stå utan. Som när du ska baka en kaka och upptäcker att bakpulvret är slut – då tar du fram reservburken och sätter upp en ny burk på inköpslistan.

Dessutom kompletterar jag med några surrogat med lång hållbarhet: torrjäst, mjölkpulver och konserver. Ett annat tips är att ha gott om kryddor hemma – ska man laga mat av konserver behövs kryddor för att man ska bli glad av maten. Vill man vara på den säkra sidan kan man investera i konserverat smör som håller sig över tio år.

Torrmjölk och torrjäst är inte bara bra om det blir kris. Funkar utmärkt när något är slut i skafferiet också.
Torrmjölk och torrjäst är inte bara bra om det blir kris. Funkar utmärkt när något är slut i skafferiet också.

Slutligen behöver man vatten och något sätt att tillaga maten och baka. Själv har jag vedspis och ett gammalt stormkök som reserv. Jag föredrar spritkök framför gasol eftersom den senare har en tendens att ta slut när man behöver den. En dunk med T-sprit tar inte stor plats.

Vatten kan man lagra i en dunk som förvaras mörkt och svalt. Då håller sig rent kranvatten i ett halvår. Känner man sig osäker kan ha några vattenreningstabletter till hands.

Men fungerar det här i praktiken? Testa! Se det som ett roligt projekt med familjen. – Idag ska vi inte använda någon el.
Laga mat och baka på stormköket med ingredienser från ditt skafferi, gå ut i skogen och laga middagen där. Överlevnadsövningar är roliga – både i skogen och hemma.

 

Annons

En kommentar till “Är ditt skafferi redo för en kris?”

Kommentera