Får beröm för min kompostlukt

Annons
Komposten är för tillfället halvfull – mest rabarberskrufs men det är kryddorna som skapar den goda atmosfären.
Komposten är för tillfället halvfull – mest rabarberskrufs men det är kryddorna som skapar den goda atmosfären.

Nu är det inte min personliga odör som uppskattas – jag luktar inte kompost – utan den lukt som sprider sig från varmkomposten. En doft av jul sprider sig nu runt gården till glädje för både besökare och förbipasserande.

Och det är ingen slump. Så här års är mitt lilla lantkök närmast att likna vid jultomtens verkstad med den skillnaden att det bara finns en nisse – och det är jag. Dygnet runt står jag vid grytorna och kokar glögg som sedan ska ut till butiker och marknader i olika delar av landet.

Glöggproduktionen är en viktig del av försörjningen under vintern och det är restprodukterna som skapar den juliga stämningen. Just nu ligger pressrester från ett par hundra kilo rabarber i komposten men de stämningsskapande komponenterna består av ett par kilo kanel, kryddnejlikor och andra kryddor som efter att ha gjort sitt jobb ska tillbaka till jorden.

Annons

Om du tvivlar på deras komposterbarhet så har jag gjort på samma sätt de senaste åren. För att hålla fart på komposten tillsätter jag regelbundet strö från hönshuset. Men för tillfället avvaktar jag med hönsgödsel för att inte förstöra julstämningen. Atmosfären blir helt enkelt angenämare utan.

Varje kok resulterar i ett halvkilo urkokta kryddor – och efter ett par veckor med dagliga kok har komposten fått en ny karaktär.
Varje kok resulterar i ett halvkilo urkokta kryddor – och efter ett par veckor med dagliga kok har komposten fått en ny karaktär.
Annons

8 reaktioner till “Får beröm för min kompostlukt”

  1. Rabarberglögg var något jag aldrig tänkt på, tack för tipset! Har däremot gjort på både lingon och tranbär. Tack för en trevlig blogg
    /Siv från ett väldigt snöigt Muskus (Älvsbyn)

    1. Började med det för några år sedan eftersom jag odlar rabarber. Jag fick ett pris förra året och sen exploderade försäljningen. /Anders från ett Lundbyskog där all snö regnat bort.

  2. Biokuber är grejer det! Jag komposterar allt organiskt även storpudelns päls (efter klippning) och det bryts ner det med. Är rabarber lika bra som äpplen för att få fjutt på komposteringen?

Kommentera