Hållbarhet för ägg

Annons

Hållbarhet ägg med olika förvaringsmetoder: Rumstemperatur, kylskåp, vattenglas, kalk och salt, i fett, insmorda med fett, insmorda med vaselin, i torr sand, i fuktig sand, i sågspån

Det finns många idéer och åsikter om hur man förvarar ägg för bästa hållbarhet. För över trettio år sedan, 1977, gjorde tidningen ”Mother Earth News” en test för att se hur väl metoderna fungerar. Resultatet överraskar i varje fall mig.

Tidningen skaffade 720 ägg, hälften från butik och hälften befruktade ägg från frigående höns. Sen delade man upp äggen i 20 grupper med tre dussin ägg i varje för att testa de olika metoderna. Butiksägg och gårdsägg testades alltså parallellt med tio olika förvaringsmetoder:

1/ Förvaring i rumstemperatur
2/ Förvaring i kallt kylskåp (Ca 4 grader C) i lufttät behållare.
3/ Förvaring i vattenglas. Vattenglas, eller natriumsilikat, är en konserveringsvätska som i början av 1900-talet började användas för att konservera ägg. Efter en tid blir lösningen en flockig massa som ska bevara äggen.
4/ Förvaring i vatten med kalk och salt.
5/ Förvaring nedsänkta i fett.
6/ Förvaring insmorda med fett.
7/ Förvaring insmorda med vaselin.
8/ Förvaring i packad torr sand.
9/ Förvaring i packad fuktig sand.
10/ Förvaring i sågspån.

Annons

Märkning av ägg

Slänger du äggen när de passerat bäst föredatum? Ett verkligt slöseri visar det sig i undersökningen.
Slänger du äggen när de passerat bäst föredatum? Ett verkligt slöseri visar det sig i undersökningen.

För butiksägg gäller att äggen får samlas in under en vecka och sedan ska bäst föredatum sättas 28 dagar framåt. Testet visar att ägg kan hålla sig betydligt längre än så. En gång i månaden undersökte tidningen testägg från varje grupp. Här är resultaten från den sämsta till den bästa metoden:


Följ den här bloggen på Facebook. Fler reportage, nyheter och filmer om livet på landet.


1 månad Sämst klarade sig äggen som legat i fuktig sand och i sågspån. Redan efter en månad var dessa ägg dåliga. Luktade illa, smakade dåligt och var rinniga. Det gällde både butiksägg och gårdsägg.

2 månader De ägg som förvarats i rumstemperatur klarade sig bättre. Efter två månader var de fortfarande ätliga även om de kändes långt från färska. Undantaget var ett riktigt stinkägg som antagligen hade haft någon skada.

3 månader Äggen som förvarats i rumstemperatur var fortfarande ätliga ”i en nödsituation”. Men har man annat att äta så väljer man det. Gällde både butiks- och gårdsägg. Bland övriga förvaringsätt började man nu hitta enstaka dåliga ägg med svavellukt eller annars uppenbart dåliga. Men nästan alla var helt ok bortsett från att många börjat få en rinnig vita.

4 månader Alla ägg som förvarats i rumstemperatur var riktigt dåliga. Även de ägg som förvarats i torr sand och insmorda med vaselin var oätliga. Butiksäggen som var nedsänkta i fett var knappt ätliga men de ägg som var insmorda med fett hade klarat sig bättre och var helt ätliga. Av de ägg som lagts i kalkvatten var gårdsäggen ok men butiksäggen ”på gränsen”.
Av de ägg som var täckta med vattenglas var de flesta helt ok.
Kylskåpsäggen var goda och ”såg nästa färska ut”.

5 månader Butiksäggen som förvarades i fett var oätliga. Gårdsägg förvarade på samma sätt ok, men rinniga. Samma sak gällde äggen som legat i vattenglas. Kalkvatten fungerade bra på på butiksägg men gårdsäggen började bli dåliga. Båda sorterna insmorda med fett fortfarande ok.
Kylskåpsäggen fortfarande utmärkta.

6 månader Infettade gårdsägg och gårdsägg förvarade i fett fortfarande ok. Gårdsägg i vattenglas ok. Gårdsägg i kalkvatten knappt ätliga och butiksägg i kalkvatten ruttna.
Kylskåpsäggen fortfarande helt ok och ser nästan färska ut.

7 månader Infettade, fettinpackade, vattenglasförvarade och kalkvattenförvarade gårdsägg fortfarande ok. Övriga ägg hade fallit ifrån, med ett undantag:
Efter sju månader var de kylskåpsförvarade äggen fortfarande goda, butiksäggen förvånande nog något bättre.

Slutsatser:

1. Generellt sett håller sig gårdsägg bättre än butiksägg.
2. I en lufttät behållare klarar sig ägg utan problem sju månader i kylskåp. Vitan kan bli något rinnig, men äggen är helt ok.
3. Lagrade ägg bör knäckas i ett separat kärl och kollas innan man häller det maten. Enstaka ägg med osynliga skador kan bli dåliga fort.
4. Näst bästa förvaringsättet är i vattenglas, dessa ägg klarar sig ungefär fem månader.
5. Otvättade gårdsägg klarar sig i nästan fem månader nedsänkta i kalkvatten. Tvättade butiksägg gör det inte.
6. Vaselin eller packning i torr sand gör att äggen klarar sig marginellt bättre än liggande i rumstemperatur.

Vad jag saknar är en undersökning av hur ägg i kartong klarar sig i kylskåp. Det är antagligen det vanligaste sättet att förvara ägg här i Sverige. Sannolikt behöver vi inte bekymra oss om bäst föredagen efter en månad i alla fall.

Läs hela artikeln på engelska.

Annons

3 reaktioner till “Hållbarhet för ägg”

  1. Något jag konstaterat för länge sedan är att ”vattentricket” som står på insidan av en del äggkartonger är fullständigt felaktigt, inte ett dugg tillförlitligt.
    I ett högst ovetenskapligt test kunde jag konstatera att kylskåpsförvarade ägg vars bäst-före-datum passerats med bred marginal – 6 veckor – betedde sig som helt färska ägg enligt ”vattenkollen”. D.v.s. de sjönk till botten! De reste sig inte ens en gång. Något som enbart färska respektive 2-3 veckor gamla ägg påstås göra…

    1. Helt riktigt, kylskåpsförvarade ägg beter sig som färska – länge. Så ska man skala många ägg är det bättre att förvara dem i rumstemperatur ett ett tag. Färska ägg är ett elände att skala.

Kommentera