Hem till gården

Annons

Efter två veckor i Östersund är det skönt att vare hemma igen. Går en utbildning i småskalig livsmedelsförädling på Eldrimner.

En dagsproduktion av frukt och bärprodukter.
En dagsproduktion av frukt och bärprodukter.

Nu är mer än halva kursen avklarad – enormt inspirerande. Jag går frukt och bärinriktningen och det är ingen hejd på vad man kan tillverka när man väl blvit visad hur man ska göra. Än så länge har vi tillverkat saft, sylt, marmelad, nektar, karameller, torkad svamp, svampchips, glögg, sirap, fruktläder etc etc Kommer knappt ihåg allt.

Hjortrongelé på gång. Eftersom det inte var tillräckligt med pektin i bären blev det hjortronsirap istället. Man får inte vara för snabb ,ed att skriva etiketter till hantverksprodukterna.
Hjortrongelé på gång. Eftersom det inte var tillräckligt med pektin i bären blev det hjortronsirap istället. Man får inte vara för snabb ,ed att skriva etiketter till hantverksprodukterna.

Dessutom har vi haft teoriveckor där vi gått igenom livsmedelskemi, HACCP (Faroanalys och kritiska kontrollpunkter vid livsmedelsförädling), hur man genomför en byggprocess från idé till slutbesiktning, kalkyler för produktionskostnad – med fasta och rörliga kostnader, hur man säljer på marknader, produktion av annonser och etiketter med mera med mera. Det är inte utan att det snurrar lite i huvudet på kvällarna. Nu återstår praktik, affärsplanen ska färdigställas samt två veckor till i Östersund.

Annons

Då blir det bland annat kurs i cidertillverkning med en influgen expert från Frankrike. Så förhoppningsvis kommer jag att vara självförsörjande på den fronten nästa år.

Annons

Kommentera