Ischoklad – Old School

Annons
Äkta ischoklad upphälld i formar. 100 gram choklad och lika mycket kokosfett.
Äkta ischoklad upphälld i formar. 100 gram choklad och lika mycket kokosfett. Nu står godbitarna ute på altanen för att svalna.

Köpte ischoklad i veckan, trodde jag. Det stod visserligen ischoklad på skylten på Ica och det såg ut som ischoklad. Men det smakade direkt illa.

Första biten var en besvikelse och då började jag läsa på förpackningen. Den innehöll Iskonfekt. Nu vet jag inte om ischoklad är ett skyddat namn eller om de bara inte orkat översätta namnet på den tyska förpackningen – men ischoklad smakade det inte.

Nytt recept…

Råvaror till riktig ischoklad. Hacka chokladen och kokosfettet. Det går också att hyvla fettet med osthyvel.
Råvaror till riktig ischoklad. Hacka chokladen och kokosfettet. Det går också att hyvla fettet med osthyvel.

Traditionell ischoklad innehåller kokosfett och mörk choklad – thats it. I de mörka klumparna som jag köpte hade de snitsat till receptet. Tagit bort kokosfett och choklad och istället blandat i (störst andel först):

Annons

Delvis härdat fett – Härdat fett är fett som på kemisk väg gjorts hårdare. Då bildas också transfetter. Transfetter ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar.
Socker
Sötvasslepulver – Restprodukt från osttillverkningen, inget fel i det. Bra som djurfoder också.
Kakaopulver – dvs choklad utan kakaosmör
Hasselnötspasta – För att hålla nötallergikerna borta?
E 322 Lecithin – Antioxidationsmedel (ger längre hållbarhet), utvinns främst ur sojabönor. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor (särskilt sojabönor) eller jordnötter.
Arom – Ingen arom som smakar ischoklad i alla fall.

Denna nya blandning var en besvikelse för mig i alla fall. Och eftersom det är så lätt att göra ischoklad själv så inhandlade jag mörk choklad och kokosfett.

Recept på riktig ischoklad

Ett litermått i en vanlig kastrull med vatten. Chokladen och fettet smälter snabbt.
Ett litermått i en vanlig kastrull med vatten. Chokladen och fettet smälter snabbt.

100 gram mörk choklad (vissa recept föreslår dubbla mängde choklad)
100 gram kokosfett

Hacka och smält i ett vattenbad på spisen. Häll upp i formar och ställ i kylen. Klart.

Går att tillverka på 20 minuter. Blir lite dyrare än om man bara använder härdat fett, socker och kakaopulver – men man får vad man betalar för. Och gör du den själv är det i alla fall ärlig mat .

Annons

2 reaktioner till “Ischoklad – Old School”

Kommentera