Min söta heta chilisås

Annons
Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.
Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het en av de chilisåser jag tillverkar. Älskar att använda den både som marinad och som sås. Eller som dipp blandad med crème fraîche till angenäm styrka och smak.

Hade inte tänkt på det tidigare – men den är faktiskt vegansk också eftersom jag inte använder honung i den här såsen.

Det här receptet ger närmare fyra liter chilisås – så för hemmabruk kan man använda mängderna inom parentes, så får man ungefär en liter.

Annons

Ingredienser:
2 kg (500 gr) färska tomater
7 dl (knappt 2 dl) strösocker
7,5 dl (2 dl) vitvinsvinäger
200 gr (50 gr) färsk habanero chili
6 (1,5) gula lökar
3 (1) citroner
160 gr (40 gr) vitlöksklyftor
2 msk (2 tsk) bruna senapsfrön
3 tsk (1 tsk) kumminfrön
1 msk (1 tsk) kryddnejlikor

Kör ingredienserna tre timmar i 160 grader. Titta till den då och då så du kan peta ner grönsaker som sticker upp. Om något blir bränt så gör det inget. Det plockar du bort sen.
Kör ingredienserna tre timmar i 160 grader. Titta till den då och då så du kan peta ner grönsaker som sticker upp. Om något blir bränt så gör det inget. Det plockar du bort sen.

Den kräver lite förberedelse – men den är värd det.

  1. Börja med att skiva tomaterna. Sen varvar du dem med socker i en skål, det är inte jättenoga att det blir jämnt. Men se till att du har socker överst i skålen. Täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen över natten. Sockret drar ut vätskan ur tomaterna.
  2. Nästa dag lägger du över tomaterna i en ugnsfastform och häller över vätskan. Skiva löken och lägg den över tomaterna. Sen lägger du ner skivad chili (använd handskar när du skivar den), vitlöksklyftorna (hela) och strö kryddorna över hela formen. Slutligen pressar du citronerna och häller över. OBS – vinägern ska INTE läggas i än!
  3. Tryck ner med en slev så att allt blir fuktigt och sätt in formen i ugnen på 160 grader i tre timmar. Titta till formen emellanåt, enstaka grönsaker som sticker upp kan bli brända – men det är ingen fara. Efter tre timmar stänger du av ugnen och låter formen svalna.
Kör såsen i en mixer, gärna länge så den blir riktigt finfördelad.
Kör såsen i en mixer, gärna länge så den blir riktigt finfördelad.

4. När såsen svalnat plockar du bort eventuellt brända bitar, tillsätter vinägern, och kör den i en mixer. Först långsamt och sedan på högsta fart. Minst fem minuter – du vill att såsen ska bli så slät som möjligt.

Jag silar alltid mina såser så de blir riktigt släta. Har man en stor sil går det rätt fort. En sån här kan köpas billigt hos företag som säljer till biodlare.
Jag silar alltid mina såser så de blir riktigt släta. Har man en stor sil går det rätt fort. En sån här kan köpas billigt hos företag som säljer till biodlare.

5. Sen brukar jag sila såsen. Det är inte nödvändigt – men det gör stor skillnad för det slutliga intrycket.

Sista chansen – glöm inte att provsmaka din chilisås innan du tappar på flaska. Upptäcker du att något saknas sen har du massor av jobb framför dig...
Sista chansen – glöm inte att provsmaka din chilisås innan du tappar på flaska. Upptäcker du att något saknas efter att du tappat upp den har du massor av jobb framför dig…

6. Koka upp såsen i en stor gryta och tappa den på varma flaskor eller burkar. Jag använder bara glasförpackningar eftersom dessa kan steriliseras genom att stå i ugnen i 10 minuter/100 grader. När flaskorna är fyllda skruvar du på korken och lägger dem ner i tio minuter så att korken steriliseras av det varma innehållet. Burkar vänds upp och ner.

Nu är din chilisås klar och håller sig utan vidare i ett år i rumstemperatur. Öppnad flaska håller sig i flera veckor i kylskåp. Därför är det bra att inte ha för stora förpackningar.

Tappa såsen på varma flaskor eller burkar och glöm inte att lägga dem ner så att locket blir steriliserat av den varma såsen.
Tappa såsen på varma flaskor eller burkar och glöm inte att lägga dem ner så att locket blir steriliserat av den varma såsen.

Det här är som sagt mitt recept och du kan variera det på många sätt och kan göras båda starka och mildare. Experimentera gärna med olika chilisorter. Bara du håller proportionerna mellan tomater, socker och vinäger på samma sätt. Det har med hållbarheten att göra eftersom denna chilisås inte innehåller några tillsatser eller konserveringsmedel.

Nästa söndag ska jag skriva om konservering utan konserveringsmedel eftersom det är det jag håller på med som mathantverkare.

Annons

9 reaktioner till “Min söta heta chilisås”

  1. Efter att ha skördat mina bifftomater som börjat spricka fick jag brått att ta hand om dem. Nu ligger en del av tomaterna och gosar till sig i socker! Jag planerar att ha Habanero Dulce och Chocolate Scotch Bonnet i för chilikicken. Jag kommer att få ge bort såsen i julklapp eftersom mängderna bifftomat bestämde hur stor satsen skulle bli. 🙂

  2. Hej 😀
    Superbra recept och instruktioner.
    Jag tänkte höra om du har något tips på att få den första delen med tomaterna så bra som möjligt?
    Jag tycker alltid att jag får ut för lite vätska ur tomaterna.
    Sen tror jag att jag inte är lika noga som dig med att plocka ur de brända delarna så min sås blir lite brunaktig istället. Om du har något tips här så tar jag gärna emot det 🙂

    Jag får ut ungefär 6dl sås från receptet ovan.

    Vänligen

    1. Färgen kan variera en del beroende på vilken tomatsort man använder. Sen kan ugnstermometrar vara lite opålitliga. Kör du den för varmt eller förläng så försvinner en del av vätskan och du får mindre sås. Kan vara mitt fel också – tiderna är anpassade efter fyra liter sås och då kanske det blir för lång tid med den mindre mängden.
      Tomaterna skivar jag på en mandolin. När allt är skivat har jag tomat i en skål och uppmätt socker i en annan – sen häller jag bara i en tredje skål. Tomat är lättdiskat. 🙂

Kommentera