Plats för 300 rabarber

Annons
Här ska mina rabarber växa. Ett rejält måttband (50 m) känns tryggt att ha med sig ute i fält. Bra mycket mer exakt än att stega.
Här ska mina rabarber växa. Ett rejält måttband (50 m) känns tryggt att ha med sig ute i fält. Bra mycket mer exakt än att stega.

Hög tid att beställa plantor men först måste man planera. Nu har jag varit ute och mätt i fält och jag räknar med att sätta 300 rabarber i april.

Egentligen ska jag gröngödsla hela fältet, men jag känner att jag tappar tempo om jag bara går och väntar en hel odlingssäsong. Så efter att ha rådgjort med min ekokonsult har jag kommit fram till att jag ska börja odla rabarber.

Nere i fältets skuggända ska rabarberna stå omgärdade av diken på två sidor. Tio dubbelrader på plast med 30 plantor i varje dubbelrad.
Nere i fältets skuggända ska rabarberna stå omgärdade av diken på två sidor. Tio dubbelrader på plast med 30 plantor i varje dubbelrad.

Det blir 300 rabarberplantor som ska sättas i dubbelrader på mypex, en genomsläpplig plast som håller nere ogräset. Mellan dubbelraderna sår jag vitklöver med insått gräsfrö. Avståndet mellan rabarberraderna kommer att bli en gräsklipparbrädd så att jag kan slå vitklövern regelbundet. Gräset kommer att konkurrera ut vitklövern när det blir tillräckligt med kväve i marken.

Annons

Hönsgödsel

Men innan jag sätter plantorna måste marken gödslas upp  med hönsgödsel. Enligt konsulten ska rabarberplantorna kunna klara sig tre eller fyra år på den grundgödslingen, och efter det är plantorna så konkurrenskraftiga att jag ska kunna ta bort plasten och gödsla.

Förresten, ska passa på att avliva en myt: Oxalsyran i rabarberns smakar inte! Det finns tre sorters syra i rabarber: Citronsyra, äppelsyra och oxalsyra. Och de är de första två som påverkar smaken. Möjligen kan hög oxalsyrahalt upplevas som en strävhet i munnen. Oxalsyran kan vara skadlig i höga doser, men ta det med en nypa salt. Man faller inte död ner efter en bit rabarberpaj och oxalsyrans eventuella effekter neutraliseras effektivt om man har mjölk eller grädde till pajen.

Två sorters rabarber

I den här första odlingen blir det två sorters rabarber:

Frambozen Rood – en rödaktig, kraftigväxande sort för färskvarumarknaden med hög skörd av 100–150 g stjälkar, men få blomställningar.

Goliath – en industrisort som liknar Victoria. I Sverige odlas traditionellt denna typ även till färskvarumarknaden. Goliath är en av de mest odlade industrisorterna med hög till mycket hög skörd. Övervägande gröna, tjocka, medellånga stjälkar med hög kvalitet.

Med tiden vill jag utöka sortimentet med ytterligare några sorter men dessa är de enda jag kunnat beställa hittills från Olssons frö. Helst skulle jag vilja ha rabarber från de godaste sorterna: Spangsbjerg och Marshalls Early Red.

Det tar ett par år innan de är i full produktion. Första året ska de få stå på tillväxt men redan nästan år kan man ta en försiktig skörd.

 

Annons

6 reaktioner till “Plats för 300 rabarber”

  1. 300 rabarberplantor!!
    Jösses vad ska du göra alla rabarberna? Blir en himla massa rabarberkräm. Eller tänker du dig kanske att göra rabarbervin?
    Det lär min farföräldrar ha gjort en gång i tiden, med blandat resultat. Har dock inte smakat, var inte påtänkt på den tiden. Låter som det skulle kunna bli ganska friskt…
    Rabarberpaj är ju väldigt gott, särskilt med lite marängtopping på, men hm… har två, eller om det är tre, rabarberplantor på landet och lyckas ju oftast inte ens få gjort en enda paj på dem…
    Visste inte att det tar så lång tid för dem att växa till sig. Får kanske börja ta lite bättre hand om de där plantorna jag redan har.
    =)
    (Isolde igen, fast från ”ett annat håll”)

    1. Nej du, något vin blir det inte. Däremot kan det bli en hel del rabarbersaft, sylt och chutney. I full produktion ska de ge mellan tre och fem kilo per planta – så det lär nog räcka till en och annan rabarberpaj också.

  2. Det här är odling i skala som min sambo hade gillat (vi planterade drygt 200 jordgubbsplantor förra sommaren)! Men undrar också vad du ska göra med all rabarber?
    Hade inte ens tänkt på att man kan odla rabarber från frö, eller klart att jag förstod att det GÅR, men inte att jag skulle kunna göra det. Fast det är klart, har aldrig heller tänkt odla sådana mängder att det blivit aktuellt med nått annat än färdiga plantor. Det här projektet blir spännande att följa!!

    1. Det lär finnas stabila rabarberfrön numera (stabila = att man vet vilken sort det blir av dem) men jag skulle inte ha det tålamodet. Då skulle det ta ytterligare ett år innan de är i produktion. Jag har gått en utbildning i småskalig livsmedelsförädling och rabarber är en utmärkt råvara till massor av goda saker. Har som mål att både kunna producera och förädla produkterna här på gården. Vad har ni för planer för jordgubbarna?

      1. småskalig livsmedelsförädling, det låter intressant. Vart går utbildningen och hur lång är den?

        Ja alltså jordgubbarna, vi har nog ingen jätte klar plan för dom. Vi ska så klart äta dom färska och även frysa in. Sen tänkte jag prova göra egen jordgubbssaft. Har även en liten tanke på att använda dom som ”bete” för att locka kunder till en framtida gårdsbutik. Tänker att om vi sätter upp en skylt vid vägen med ”jordgubbar 15kr/litern” så borde det locka lite folk 🙂

  3. Det är Eldrimner (nationellt centrum för mathantverk) som kör utbildningen. Jag gick en femveckorskurs uppe i Östersund i höstas. Fantastiskt bra kurs! Helt och håller praktiskt inriktad med allt från syltkokning och livsmedelshygien till hur man hanterar myndigheterna. Rekommenderas.

Kommentera