Självhushållning måste vara roligt

Annons
Dela gärna
Höns är bland det första man tänker på för självhushållning. Det är lätt att bli självförsörjande på ägg och de ger dessutom kött och gödsel.
Höns är bland det första man tänker på för självhushållning. Det är lätt att bli självförsörjande på ägg och de ger dessutom kött och gödsel.

Vi är många som drömmer om självhushållning. Det finns både romantik och en dröm om trygghet i att klara sig själv – och någonstans måste man börja.

Självhushållning är ett ideal – men hur man än se det är det inte nödvändigt. En gång i tiden var det det – och någon gång i framtiden kanske vi tvingas att bli självförsörjande. Men som det ser ut idag – i Sverige – så är det bara en hobby. En hobby på ideologiska grunder för många, eller för oss som vill veta vad vi äter.

Att odla det mesta av den egna maten är fullt möjligt. Femtio kvadratmeter kan täcka en persons årsbehov av potatis. Det går att planera sina odlingar och bli självförsörjande på rotfrukter året runt och om du fryser in eller gör inläggningar kan du ganska lätt klara årsbehovet av frukt och bär. Men första steget är att känna efter vad du vill. För ska det vara någon mening med självhushållning så måste det vara roligt.

Annons

Potatis och andra rotfrukter går att lagra och det behövs inga stora ytor för att bli självförsörjande.
Potatis och andra rotfrukter går att lagra och det behövs inga stora ytor för att bli självförsörjande.

Att bli helt självförsörjande är inte möjligt. Inte om du fortfarande vill vara människa. Vi är sociala varelser och det är det enda som gör oss mer framgångsrika än djuren. Om du vill ha total självhushållning så måste du fotvandra till havet för att utvinna ditt eget salt – tillverka alla kläder och redskap själv. Acceptera att familjen får svälta ett dåligt skördeår och sköta eventuell tandvård och kirurgi hemma i köket. Då finns det en lättare väg – byteshandel.

Tycker du att det är roligt att odla potatis – så satsa på det. Odla så det räcker till många och byt till dig det du tycker är besvärligt att ta fram. Självklart behöver du inte bara ägna dig åt potatis. Du kan odla chili, och bin, och kanske ha höns. Det viktiga är att du ägnar dig åt det som är roligt. Är du en prepper så krävs det en högre grad av självförsörjning men det kommer jag till i ett senare inlägg. Och man måste börja någonstans, så varför inte med det som är roligt.

Det här är den första i en liten serie om självhushållning som jag håller på att skriva. Vill du vara säker på att inte missa kommande delar så följ mig på Facebook.

Har du tillgång till lite skog kan några dagars arbete under vårvintern ge dig all ved du behöver för uppvärmning kommande vinter.
Har du tillgång till lite skog kan några dagars arbete under vårvintern ge dig all ved du behöver för uppvärmning kommande vinter.
Annons

4 reaktioner till “Självhushållning måste vara roligt”

  1. Hej Anders! Vi har precis köpt ett torp som vi skall flytta till i sommar och där finns både en bergslagskamin, rörspis och en vedspis i köket. Jag tänker att vi skall försöka att använda dessa för uppvärmning av huset i så stor utsträckning som möjligt och undrar därför hur många kubik ved du gör av med under ett år i ditt hus och hur stort det är. Mvh/ Sanna Jonsson

    1. Hej Sanna! Jag gör av med drygt sju kubikmeter om året och då har jag el som stödvärme. Huset är på 90 kvm, men det är lågt till tak inomhus. I juni brukar jag stänga av elradiatorerna och sen sätter jag inte på dem förrän en bit in på hösten. Mängden ved är väldigt svår att beräkna. Det beror på hur kall vintern blir och hur vilken temperatur man accepterar. Jag använder yllesockor och tröja inomhus under vintern – vill man gå i t-shirt går det åt mer. Mitt råd är att skaffa så mycket ni gissar går åt. Och korrigera inför året därpå.

  2. En sak till som jag verkligen gillar med att vara delvis självförsörjande på mat är kunskapen som vi byggt upp kring odling, skörd, förädling och förvaring. Vi KAN fixa vår egen mat!! Det är verkligen en härlig känsla som finns i den vetskapen.
    Jag vet hur jag skall göra för att få mat på bordet, hur vi kan ta vara på det vi odlar så det räcker året runt. Jag behöver inte förlita mig på datumstämplar…jag litar på min näsa….osv, osv…

    Jag ser fram emot fler inlägg om självhushållning 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.