Stressad chili ger hetare skörd

Annons

Dags att börja skörda chili. De tidiga sorterna har börjat färga ut och plockar man dem vid rätt tillfälle fortsätter de även efter att de skördats. Men först ska jag optimera hettan i dem.

Det finns ett riktigt bra skäl att skörda chilin löpande och låta den eftermogna. Många känner nog till att chili sätter mer frukt om man skördar tidigt. Det beror på fruktlasten. När plantan börjar vika sig av tyngden från chilin så minskar den fruktsättningen. Ren självbevarelsedrift.

Jag skördar chili när den precis börjar skifta färg. Sen ligger de bara svalt och mörkt. Efter några drar har mer en 90 procent fått sin mogna färg och smak. Nere till vänster i bild kan du sen en Hungarian carrot – en ny sort som jag testar i år.
Jag skördar chili när den precis börjar skifta färg. Sen ligger de bara svalt och mörkt. Efter några drar har mer en 90 procent fått sin mogna färg och smak. Nere till vänster i bild kan du sen en Hungarian carrot – en ny sort som jag testar i år.

Därför är det bra att skörda chili tidigt för att avlasta växten. Chilin fortsätter att eftermogna även efter att den plockats. Alla färgar inte ut, men jag har märkt att man får bättre resultat om man bara tar de frukter som redan börjat skifta färg.

Annons

En del lägger chilin i solen, men det är helt onödigt. De eftermognar lika bra i skuggan och då minskar risken för att de ska torka och bli förstörda. Jag brukar bara lämna dem på en torr och luftig plats i skuggan och har de bara börjat färga ut kommer över 90 procent att nå sin slutgiltiga färg.

Det är bra att skörda chili regelbundet. De första gröna frukterna kan användas direkt. Och när plantörne börjar hänga av tyngden från frukterna måste de bindas upp – och skördas så att de fortsätter sätta frukt.
Det är bra att skörda chili regelbundet. De första gröna frukterna kan användas direkt. Och när plantorna börjar hänga av tyngden från frukterna måste de bindas upp – och skördas så att de fortsätter sätta frukt.

Styrkan på de olika frukterna på en planta kan variera stort. Det är bara 50 procent av capsaicinhalten som bestäms av genetiken. Resten avgörs av andra faktorer. Temperaturen är viktig. Det har visat sig att chili som sätter frukt i en dygnsmedeltemperatur på 15 grader har bara hälften så mycket capsaicin jämför med dem som vuxit i tropiskt klimat med där temperaturen legat runt 30 grader. Så i vårt klimat blir växthusodlad chili alltid starkare.

En annan faktor är gödslingen. Gödslar man med kväve efter att fruktsättningen börjar så minskar styrkan i frukterna. Detta för att kvävet stimulerar tillväxt.

Men det finns sätt att få extra hetta i chilin. Om plantornas stressas under säsongen lägger de extra krut på försvar – högre capsaicinhalt. Det finns två sätt att stressa plantan: för mycket vatten eller för litet vatten. Den första metoden är mycket riskabel och risken är stor att plantan dör. Att torka ut plantorna är säkrare, om man håller koll.

Det går till så att du väntar med att vattna tills bladen börjar sloka – sen ger man plantorna bara lite vatten så att bladen hämtar sig. Jag använder mig själv av den metoden. Även om det inte alltid är med flit.

Annons

4 reaktioner till “Stressad chili ger hetare skörd”

    1. Det stämmer, i stort sett. Men halten ökar även om man låter chilin eftermogna. Det är lätt att testa själv: Ta en frukt som precis börjat färga ut och spara den tills den är utfärdad – jämför sedan smaken med en nyskördar som precis börjat ändra färg – du kommer att märka skillnaden tydligt!

Kommentera