Ogräs

Annons

Sidan innehåller annonslänkar

Naturen är full av livskraft och strävar efter att fylla varje bit av blottad jord med liv. Lämnar man jorden att sköta sig själv kommer de mest anpassningsbara växterna att ta över – och det är sällan de växter vi själva valt att så eller plantera. 

Särskilt livskraftiga växter kallar vi ogräs – men bara när de går emot vår vilja för hur odlingen ska se ut. Vill man ta kontroll över sin trädgård måste man hjälpa de växter man vill ha och skapa ett otrevligt klimat för övriga.


Rensa bort alla ogräs med ett par veckors mellanrum i början på säsongen. Bäst är att ta dem vid kompensationspunkten (det läge där energireserverna i rotsystem är som minst). Då slår förlusten av de gröna delarna hårdast mot växten – t. ex. kirskål som tas när de har 5–10 blad.

Annons

På lantbruksskolan hade vi den här som kursbok och vi fick i uppgift att lära oss de tio vanligaste ogräsen på vår egen mark – kan man det klarar man sig långt.
På lantbruksskolan hade vi den här som kursbok och vi fick i uppgift att lära oss de tio vanligaste ogräsen på vår egen mark. Kan man det klarar man sig långt.

För att lära sig identifiera ogräset tidigt rekommenderar jag boken  ”Ogräs på åker och i trädgård”. Vi hade den som kursbok på lantbruksskolan och den innehåller både fakta och bilder på de vanligaste ogräsen. Särskilt bra är att det finns bilder på ogräsen när de är små. Du hittar boken här (Annonslänk) och den kostar bara en dryg hundring.

Favoritredskapet  – förutom fräsen – är min hjulhacka. Emellanåt går jag en runda och sprider förödelse bland de felväxande plantorna med röjsågen.

Eftersom jag odlar ekologiskt använder jag bara långsiktigt hållbara metoder mot ogräs. Det innebär oftast mer arbete men samtidigt har jag kontroll över jorden och vet att den på sikt bara blir bättre och bättre. Jag har testat både glyfosat och så kallat naturliga medel som ogräsättika. Min erfarenhet är att glyfosat i de doser som är tillåtna i trädgårdar fungerar hyfsat, men inte perfekt. Ogräsättika kändes som bortkastade pengar. Här kan du läsa om mitt försök med glyfosat.

Man brukar skilja på två sorters ogräs – fröogräs och rotogräs.

Fröogräs

Fröogräsen kommer nya varje år – fröna ligger lagrade i jorden och dessutom kommer det nya med vinden. Tar man itu med dem i tid brukar de inte vara ett alltför betungande problem – så rensa regelbundet särskilt i början av odlingssäsongen. Man brukar skilja på vinteranuella och sommaranuella fröogräs beroende på om de gror på hösten eller på vintern.

 

Hampdån är det enda frö ogräset på mina marker som jag upplevt som besvärligt. Men efter regelbunden bearbetning ser jag den inte längre som ett problem.
Hampdån är det enda fröogräset på mina marker som jag upplevt som besvärligt. Men efter regelbunden bearbetning ser jag den inte längre som ett problem.

Hampdån kan nästan se ut som en lite orkidé med sina vackra blommor.  Men den har en riktigt grov ock stickig stjälk. Ett annat igenkänningstecken är att stjälken är fyrkantig. Som alla fröogräs bekämpas den bäst på våren – och se till att ta bort den innan den sätter frö. Här har jag skrivit mer utförligt om hampdån.

 

Skräppan är ett av mina hatobjekt här på gården och jag bekämpar detta eländiga ogräs varje år.
Skräppan är ett av mina hatobjekt här på gården och jag bekämpar detta eländiga ogräs varje år.

Skräppa kan också räknas till fröogräsen. Även om det är en perenn växt så sprider den mängder med fröer som kan leva mycket länge i jorden. När jag flyttade hit till gården såg jag skräppan som en av mina värsta fiender – men efter regelbundna jakter känns det som om jag har fått kontroll på den. Här kan du läsa mer om bekämpning av skräppa.

 

Kamomill är en riktigt vacker och väldoftande blomma men om den får föröka sig fritt blir den ett ogräs.
Kamomill är en riktigt vacker och väldoftande blomma men om den får föröka sig fritt blir den ett ogräs.

Kamomill – Kan vara ett ogräs men ger samtidigt ett gott te om man torkar blommorna. Finns i södra Sverige och är vanlig i höstsådda grödor. Blir 10–40 cm hög med grenig stjälk. Blommorna likar baldersbrå men blomkorgen är upphöjd hos kamomill. Sprids och förökas med frö.

Rotogräs

 

Kvickrot är ett mycket livskraftigt gräs. Den kan bli ett stort problem i perenna odlingar om den inte hålls efter.
Kvickrot är ett mycket livskraftigt gräs. Den kan bli ett stort problem i perenna odlingar om den inte hålls efter.

Kvickrot är egentligen bara ett problem på åkrar och i perenna odlingar. I gräsmattan blir den snabbt utkonkurrerad när gräset klipps och i rabatterna är det hyfsat lätt att dra upp både plantan och det långa rhizomet. Men odlar man perenner gäller det att hålla efter den. Här har jag skrivit mer om kvickrot.

 

Kirskål eller kärs är ett ogräs som de flesta känner igen. Tar ofta över bortglömda partier i trädgården.
Kirskål eller kärs är ett ogräs som de flesta känner igen. Tar ofta över bortglömda partier i trädgården.

Kirskål eller kärs som den också kallas är en livskraftig krabat som kan täcka stora markytor. Men den gillar inte att klippas. Klipper man ner den regelbundet tröttnar den till slut. I rabatter kan man dra upp de långa rötterna för hand och helt enkelt plocka bort dem. Eller så ser du den som en grönsak och behandlar den som självgående spenat.

 

Nässlor brukar jag skörda stora mängder av på våren. och det är då det är enklast att bekämpa detta ogräs.
Nässlor brukar jag skörda stora mängder av på våren. och det är då det är enklast att bekämpa detta ogräs.

Nässlor har jag i överflöd men ser dem inte som ett stort problem. Gillar näringsrik jord som mina gamla kaninhagar och i gödslade rabatter. Ta dem när de är små och ät upp dem själv, eller gör punktinsatser med kraftiga handskar. De har också ett ytligt rotsystem som går hyfsat lätt att plocka bort med grep på våren när marken är mjuk.

På våren är vi många som hittar partier med mossa i gräsmattan. Jag tar det med ro – jag har redan det bästa motmedlet: Gräs.
På våren är vi många som hittar partier med mossa i gräsmattan. Jag tar det med ro – jag har redan det bästa motmedlet: Gräs.

Mossa är lättare att acceptera än att bekämpa. Under våren brukar jag ha mycket mossa i gräsmattan men när värmen kommer konkurrerar gräset ut den. Mitt bästa bekämpningsmedel är faktiskt gräs. Om gräset bara har tillräckligt med näring och syre sköter det kampen mot mossa på egen hand. Kalk, gödsel och luftning av gräsmattan – sen försvinner mossan oftast av sig själv. Här har jag skrivit mer om mossa.

Tussilagon är ett klassiskt vårtecken – och ett tidigt ogräs. Bara att ge sig ut och plocka.
Tussilagon är ett klassiskt vårtecken – och ett tidigt ogräs. Bara att ge sig ut och plocka.

 

Tussilago (Hästhov) – Tussilagon är ett vacker vårtecken, men med sitt omfattande rotsystem kan den bli ett problem om den får fäste där man inte vill ha den. Många vanliga ekologiska bekämpningsmetoder är relativt verkningslösa mot tussilago. Dess enda egentliga svaghet är att den behöver mycket ljus. Mer om att bekämpa tussilago.

Åkertistel – är en perenn som förökas med utlöpare men även med frö. Små plantor bildar utlöpare som året efter kan bilda blombärande skott. Åkertisteln de besvärligaste ogräsen i odling utan kemisk bekämpning. Fröna sprids med vinden över stora arealer och eftersom de är storväxta konkurrerar de framgångsriks med grödan. Vid riklig förekomst blir skörden mycket försvårad och skördeförlusterna kan bli avsevärda.

 

Annons

2 reaktioner till “Ogräs”

  1. Oj vilken tur du har, du tycks ha sluppit åkerfräken Värre än summan av alla ovanstående tillsammans!

    1. Vist finns det lite åkerfräken på sina ställen. Men hemma hos mig är den inget problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *