Ekarna klarade vintern

Annons
När löven slår ut ser de hängiga ut men kommer snart att räta upp sig. Hoppas jag.
När löven slår ut ser de hängiga ut men kommer snart att räta upp sig. Hoppas jag.

För drygt ett år sedan planterade jag tre ekollon och när de små plantorna vuxit upp planterade jag ut dem i trädgården. Nu är det lövsprickning och mina små ekar har klarat vintern.

Den största var tre decimeter hög efter en sommar och de ska bli spännande att se hur mycket den växer i år. Som en tumregel kan man säga att träd växer en halvmeter per år – men det varierar naturligtvis både med vilken art det är och växtförhållanden.

 

Ett träd i en trädgård har i allmänhet betydligt bättre förutsättningar än dess bröder i skogen. Om man pysslar om trädet – ser till att det har tillgång på vatten och näring – och håller ogräset i schack får det de bästa förutsättningarna.

Annons

Börjar jag någon gång sälja ekollon för sådd så ska jag förse dem med texten "Denna sida upp". Nu är alla mina tre ekollon rättvända i alla fall.
Så här började det.

Samma sak gäller om man har lite skog. Att ge sig ut med röjsågen betalar sig snabbt. I skogen är det framförallt konkurrensen från andra växter man kan kontrollera. Friställer man träd – röjer bort sly som växer runt omkring  – klarar de sig mycket bättre än om man bara lämnar dem för fäfot.

Vill man ha ett rikt insektsliv ska man inte heller städa för mycket i skogen. Att lämna död ved drar till sig skadeinsekter – men det är bara första steget. Finns det skadeinsekter dröjer det inte länge förrän rovinsekterna dyker upp. Och ett rikt insektliv uppskattas också av många fåglar.

Jag brukar dra ihop riset till högar som jag lämnar i skogen där det långsamt bryts ner. Rishögarna blir ett uppskattat tillhåll för många av skogens mindre varelser.

Annons

2 reaktioner till “Ekarna klarade vintern”

  1. Hej,
    Hur har det gått med rödekarna?
    Vi håller som bäst på att driva upp några skott. 🙂
    Hälsningar, Maria och Henrik

    1. Hej Maria, för tidigt att säga. Ekarna är ju bland de sista att slå ut. Men jag kommer med en rapport när jag se hur de klarat vintern (hjortarna).

Kommentera