Capsaicin i chili lurar din hjärna

Man skulle kunna tro att jag överdriver när jag sitter med handskar och gasmask. Men hanterar man större mängder stark chili så behövs det om man inte ska drabbas av konstanta hostattacker.
Man skulle kunna tro att jag överdriver när jag sitter med handskar och gasmask när jag tillverkar mitt chilisalt. Men hanterar man större mängder stark chili så behövs det om man inte ska drabbas av konstanta hostattacker.
Scovilleskalan ger en vägledning till hur starka olika chilisorter är. Den är inte skalenlig och värdena är ungefärliga eftersom mängden capsaicin varierar i olika chilifrukter.
Scovilleskalan ger en vägledning till hur starka olika chilisorter är. Den är inte skalenlig och värdena är ungefärliga eftersom mängden capsaicin varierar i olika chilifrukter.

Capsaicin är det ämne i chilifrukter som får hjärnan att tro att de är heta. Även om du inte får några brännskador och det krävs mycket stora mängder chili för att det ska vara farligt – så kan hjärnan vara mycket övertygande…

Capsaicin finns i frukter från växtsläktet Capsicum men halten varierar kraftigt. Från paprika som helt saknar capsaicin till de riktigt starka chilisorterna Habanero, But Jolokia och den för tillfället starkaste – Carolina Reaper. En vanlig missuppfattning är att fröna är den starkaste delen i en chilifrukt. I verkligheten har fröna ganska låg halt av capsaicin – men eftersom den största koncentrationen finns i placentan (den vita massan som fröna är fästa i) så är det lätt att förstå missförståndet.

Utspädd chilipuré

Styrkan i en chilifrukt mäts i Scovillegrader (Scoville Heat Units – SHU) och ursprungligen gick det till så att man mätte hur många gånger man kunde späda en chilipure och fortfarande märka styrkan. En styrka på 1000 SHU betydde att det precis gick att märka chilismaken av en milliliter puré i en liter vatten. En styrka på 400 000 SHU (som i Habanero) betyder alltså att en milliliter går att känna i 400 liter vatten.

Numera går styrkan att bestämma i laboratorium men den är ändå inget säkert mått eftersom halten capsaicin varierar från frukt till frukt beroende på växtförhållandena. När jag tillverkar chilisalt använder jag 9 procent habanero. Alldeles för starkt för att äta rent –men i mat kommer chilin till sin rätt.

Hjärnan tror det bränns

Men varför tror vi att det bränns när vi äter stark chili? Det beror på att capsaicin stimulerar samma nervceller som känner av stark hetta. Det får hjärnan att tro att vi faktiskt bränner oss. Normala mängder chili i maten upplever vi bara som hetta – det smakar starkt. Ökar vi dosen kommer munnen att kännas bortdomnad. Det beror på att kroppen frigör endorfiner för att hantera den upplevda hettan. Riktigt höga halter av capsaicin kan orsaka kontakteksem hos känsliga personer och detta kan visa sig som blåsor. Detta har ibland uppfattats som att extremt stark chili kan ge brännskador men det är inte sant. Höga doser kan irritera huden, men några brännskador handlar det inte om.

Naga Jolokia, också kallad Ghost pepper, var fram till 2012 världens starkaste chilipeppar. mer än 400 gånger starkare än tabascosås. Den efterträddes 2013 av Trinidad moruga scorpion. Den idag starkaste chilipepparen är Carolina Reaper.
Naga Jolokia, också kallad Ghost pepper, var fram till 2012 världens starkaste chilipeppar. Mer än 400 gånger starkare än tabascosås. Den efterträddes 2013 av Trinidad moruga scorpion. Den idag starkaste chilipepparen är Carolina Reaper.

Att äta riktigt stark chili är en både smärtsam och obehaglig upplevelse – men knappast dödlig. För att få i sig en dödlig dos capsaicin behöver man enligt vissa beräkningar äta över ett kilo av den allra starkaste sorten.

Skulle man råka få i sig för mycket chili så hjälper det inte att dricka vatten. Capsaicin är ett fettlösligt ämne och vattnet kommer bara att sprida smärtan ytterligare. Därför är det fet mjölk eller grädde som är bästa kuren om man råkat ut för en överdos. Det är ingen slump att raita – yoghurtsås – är ett vanligt tillbehör till heta indiska rätter.

Här hittar du mer om hur jag odlar chili.

Fåglar störs inte av capsaicin

Det ska enligt uppgift finnas ett fåtal människor i världen som saknar de nervreceptorer som reagerar på capsaicin och de kan äta stora mängder utan problem.  Även fåglar saknar dessa receptorer. Sannolikt är detta ett sätt för växten att säkra sina frön: däggdjur tuggar sönder fröna men fåglar äter dem hela. (Här kan du se när jag matar mina höns med Ghost pepper.) Genom att skrämma bort de förstnämnda med styrkan i chilifrukterna ökar chansen för växten att sprida sitt genetiska material.

AdKissmeChilins egenskaper har fått flera användningsområden, inte bara till matlagning. Medicinskt används det i hudkrämer för att minska muskelsmärtor och har även visat sig vara effektiv mot psoriasis. Vissa undersökningar har visat att capsaicin även kan användas vid cancerbehandling men det finns inga definitiva forskningsresultat som visar detta.

9 reaktioner till “Capsaicin i chili lurar din hjärna”

 1. Vilket härligt och informativt inlägg! Tack! Det här måste jag länka till i framtida inlägg om chili!
  Med vänlig hälsning Johannes / Farbror Grön

 2. Hej, du matar ju dina höns med chili och dom äter med välbehag för att dom inte känner hetta.
  Hur är det med möss? Är dom också okänsliga mot hettan i chili? Jag gav bort några plantor i våras och dom har nu på senaste tiden stått obevakade i en gäststuga under vardagarna i vecka efter semestern. Nu till helgen fick jag en bild på gnagda chilisar, jalapeno och habanero. Mössen hade till och med måst klättra i växten för att nå till frukterna.
  Dom har ätit mer än man kan tro bara testat och backat ur.
  (Det är bergslagsmöss, dom kanske är särskilt tuffa.)

  1. Som jag förstår det är det fåglar som är immuna mot capsaison. Det finns enstaka människor med samma egenskap – kanske din möss är en mutation? 😉

 3. Möss ger sig ju på allting och nu har jag hört att fler har haft snyltande möss på sina chilis.
  Man kanske skulle testa dom på en superhet variant. Det är bara att parera angreppen.
  Hej från Börje

 4. Intressant läsning!
  Älskar chili i mat, har precis ätit en tallrik av FoodPharmacys recept på ”Räkfrossa”, där bl.a. färsk chili ingår.

 5. Jag gillar chili och till hösten, när mina chilin är mogna ska jag göra chilisalva att använda mot nervsmärta. Jag har nervskador pga några nerver i ryggen är i kläm. Dessa ger smärta ända ner i benen, och just de områdena ska jag smörja med capsaisinsalva, som jag ska tillverka själv. Och jag förstår att capsaisinet är fettlösligt är det lämpligt med en salva istället för kräm. Spännande att utvärdera detta experiment.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.