DN och terrorhot…

Peter Wolodarskis tweet om terrorhot fick mig att dra till minnes hur en rökare avslöjade ett bombhot.
Peter Wolodarskis tweet om terrorhot fick mig att dra till minnes hur en rökare på DN avslöjade ett bombhot.

Jag såg att DN:s chefredaktör Peter Wolodarski skulle leda ett seminarium om terrorhot idag och kom att tänka på mina egna erfarenheter av DN:s terrorberedskap…

Jag har ju ett förflutet som journalist och för ett antal år sedan när jag jobbade på DN blev vi indirekt utsatta för ett bombhot. Men hade det inte varit för en rökande ekonomijournalist så hade vi ingenting fått veta.

Det var vi sjutiden på kvällen och som vanligt var det den mest hektiska tiden på redaktionen, med en timma kvar tills de första editionerna skulle skickas till Akalla.

Det här utspelade sig på den tiden då DN hade så mycket personal att det behövdes tre våningar för att få plats med alla journalister. På den tiden när alla rubriker och bilder diskuterades för att se om det gick att göra ännu bättre.

Då kommer en ekonomijournalist in och berättar att hela Expressens personal står utanför  byggnaden eftersom tidningen blivit bombhotad och polisen betraktade hotet som seriöst. Vi blev lite fundersamma eftersom Expressens lokaler ligger ovanför DN och en sprängning där sannolikt skulle påverka även oss.

Nattchefen ringer då ut till vakten för att kontrollera uppgiften. Vakten bekräftar att polisen ville utrymma byggnaden. Han hade försökt ringa DN:s säkerhetsansvarige – men eftersom denne var pappaledig hade han inte fått tag i honom.

Nattchefen tar då kontakt med tidningsledningen som efter en längre telefonkonferens kommer till följande beslut: De som vill får utrymma redaktionen.

Hur de resonerade är lite oklart. Om nu polisen bedömer att det är ett verkligt hot så borde det kanske gälla alla. Men med ett sånt här beslut kan åtminstone fria tidningsledningen – de som jobbar kvar och blir sprängda har ju valt det själva. Och om de inte blir sprängda så jobbar de i alla fall.

Några av oss gick omkring i lokalerna för att alla skulle få veta vad som gällde. Men det blev i slutändan en kort utrymning – när DN:s personal strömmade ut från entrén fick de trängas med Expressen – eftersom polisen vid det här laget hade genomsökt lokalerna och gett klartecken för alla att återvända.

Tror det är bra att DN är representerad på ett seminarium om terrorhot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version