Dovhjortarnas härjningar fortsätter

Resultatet av stängslingen hittills är att jag har grupper om fem-sex hjortar inne på gården nattetid. Mot det dubbla innan jag satte upp stängslet.
Resultatet av stängslingen hittills är att jag har grupper om fem-sex hjortar inne på gården nattetid. Mot det dubbla innan jag satte upp stängslet.

Trots alla försök med stängsling och annat har hjortarna tillbringat ännu en vinter med att härja på gården. Lite uppgiven för tillfället men det är bara att ta nya tag.

Förra vintern hade de ställt till det rejält i äppelodlingen så jag ympade ett hundratal träd för att försöka rädda dem. Det såg bra ut i somras men efter ytterligare en vinter med marodörer vet jag inte hur mycket som går att rädda.

Ständiga försök att bättra på stängslet har bara gjort att de hittar nya plats att ta sig in. Har satt ihop en film om eländet:

Nu är det framförallt precis vid huset de tar sig in och jag ska se till att blockera denna möjlighet också så fort tjälen går ut jorden. Många förslår att jag ska skjuta dem och det har jag inget emot. Men blotta antalet gör att jag inte tror på någon större effekt. Och att skjuta ett dussin hjortar på min lilla mark skulle inte göra mig populär bland grannarna.

5 reaktioner till “Dovhjortarnas härjningar fortsätter”

 1. Så otroligt trist! Så mycket arbete som blir fullständigt förstört. Vi har rådjur i vår trädgård dom äter upp allt som inte är kringgärdat. Det enda som hjälper är att ta efter som man bygger vilthägn. Men det är inga billiga anläggningar och kräver eftersyn för att fungera. Jag har en liten tomt så för mig blir det överkomligt. Jag bygger successivt ut mitt område och bygger burar till tulpaner och rosor som är utanför. Vi har inte hjort här ännu men vildsvinen är inte långt bort, de härjar i grannkommunen! Hoppas du klarar att hitta en bra lösning och inte ger upp. Men förstår att det verkar ganska hopplöst med så många djur. Tror inte skyddsjakt är lösningen.

  1. Trodde att problemet var löst när jag stängslat runt hela gården. Men det är en ständigt pågående process – stängslet förfaller, djuren letar öppningar och jag reparerar. Hade varit enklare med stängsel på ren åkermark – att stängsla i skogen innebär alldeles för många luckor.

 2. Ett par dovhjortar i frysen hos grannarna borde göra dem lite mer medgörliga i fall de faller på Din mark.

   1. Då blir det fler hjortar som får bidra till jaktlagets välbefinnande.
    Ett jaktparty till hösten med lite lokala inslag som honung med sting och andra godsaker till deltagarna eller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version