Flytta till landet – en guide för längtande

Till slut hittade jag min drömgård. Färdig lär jag aldrig bli eftersom jag har så många idéer – men detta är det liv jag vill leva.
Till slut hittade jag min drömgård. Färdig lär jag aldrig bli eftersom jag har så många idéer – men detta är det liv jag vill leva.

För fem år sedan tog jag beslutet att flytta till landet – och jag har inte ångrat mig. Men det finns saker jag skulle gjort annorlunda och här kommer en guide för er med samma drömmar.

Den första frågan man bör ställa sig är varför man vill flytta till landet. Har du inte erfarenhet av lantliv sen tidigare så kan jag garantera att det inte blir precis som du tänkt dig. På landet får du räkna med att sköta det mesta själv och jämfört med ett sommarnöje blir det betydligt mindre tid i hängmattan. För många kommer dessutom den först vintern som en överraskning – månader när större delen av dygnet består av mörker kan vara påfrestande. Många drömmer också om att bli självförsörjande – och det går. Men vill du ha moderna bekvämligheter som el, bil, rinnande vatten, internet och tv så måste du dra in pengar på något sätt.

På landet får man vänja sig vid mörker, och det är inte många magiska nätter med fullmåne över ett snötäckt landskap.
På landet får man vänja sig vid mörker, och det är inte många magiska nätter med fullmåne över ett snötäckt landskap.

Nästa beslut handlar om att välja rätt gård. Det finns mängder av små gårdar till salu och generellt kan man säga att avståndet till städer avgör priset. Ett ruckel i Stockholmstrakten kan kosta mer än en fin gård i Östergötland – och kan du tänka dig att bo i Norrland finns det riktiga fynd. Själv har jag släkt och vänner i Stockholm, Göteborg och Blekinge, så jag letade efter en gård inom den triangeln. Eftersom min senaste anknytning var till Stockholm så gjorde jag en cirkel på 20 mil därifrån och det område som täcktes av både triangeln och cirkeln blev mitt sökområde.

Jag tittade på ett halvdussin gårdar som uppfyllde mina grundkrav: bra tak, el och vatten, samt tillräckligt med mark för att kunna odla. Jag ville ha en gård där jag kunde flytta in direkt och sen kunna fixa efterhand. För en sak ska man ha klart för sig – bor man på landet behöver man aldrig vara sysslolös. Gamla byggnader och nya odlingar kan aldrig få nog av omvårdnad. Och när du är klar i ena ändan börjar den andra förfalla. Så räkna med att kavla upp armarna.

Sen ska man inte förköpa sig. Köp hellre en mindre gård som du har råd med än en som ligger på gränsen. Det är alltid lättare att minska utgifterna än att öka inkomsterna. Och någon form av inkomst kommer du att behöva så det är lika bra att börja fundera i den ändan. Det finns mängder av saker man kan behöva köpa också.

Ska man flytta till landet får man vara beredd på att arbeta, det finns alltid något som måste göras – och är man ledig kan man alltid bära sten...
Ska man flytta till landet får man vara beredd på att arbeta, det finns alltid något som måste göras – och är man ledig kan man alltid bära sten…

Det går att leva billigt på landet men vissa utgifter är svåra att komma undan: räntor, el, sophämtning, sotning, slamtömning, avgifter till vägsamfällighet med mera. Om du väljer att flytta till landet slipper du en hel del kostnader, men andra tillkommer.

Jag tror det bästa är om man är minst två som flyttar. Då går det att försörja sig på en inkomst. Men vill man starta eget bör man ha koll på förutsättningarna. Vill man producera livsmedel så kan det krävas tillstånd och registreringar och det är inte säkert att du får betalt för dina arbetade timmar.

Med detta sagt – att flytta till landet innebär ett byte av livsstil. Och är det vad du vill så kommer du inte att ångra dig!

Mer om att flytta till landet:
1. Köpa hus på landet
2. Flytta till landet – ekonomi
3. Jobba hemifrån
4. Köpa redskap och maskiner
5. Bra böcker om lantliv

8 reaktioner till “Flytta till landet – en guide för längtande”

 1. Det är helt klart en spännande resa att flytta ut på landet. Trots att jag bott halva min barndom (8-17 år) på landet, och alltid längtat tillbaks, så hade jag egentligen ingen aning om vad det skulle innebära att som vuxen bo på landet.
  Varit lite orolig att jag inte skulle trivas och att barndomsbilden bara var en idyll. Men ångrar inte för en sekund att vi för tolv år sedan tog steget att lämna Göteborg för vårt nuvarande liv.
  Naturligtvis är livet annorlunda nu mot när jag var barn….men det är trots allt inte sämre…lantlivet 🙂

  1. Det finns tillfällen då jag suckar – som när vattnet fryser, höken slår till eller det ligger träd över vägen när jag ska iväg. men jag suckade betydligt oftare när jag köade i Stockholm.

 2. Så fint! Vi har just gjort samma resa och flyttat från storstaden till en gammal gård på Österlen. Skriver på https://osterlenliv.wordpress.com/ om hur vi upptäcker trakten och bor in oss. En utmaning är helt klart jobbsituationen. Jag har skrivit om det på https://osterlenliv.wordpress.com/2017/03/01/att-jobba-pa-landet/ och skulle gärna intervjua sig (helt kort, jag lovar!) om din erfarenhet. Låt mig veta om du har tid!

  Mvh,
  Elisabeth

 3. Har nu haft mitt torp i 30 år. Kom dit av en slump. Minns min första vinter. Vattnet frös varje morgon, lite ved och pengar hade jag. Mitt råd är att flytta ut på våren. Då får man några smekmånader samtidigt som man förbereder sig för vintern.

 4. Riktigt roligt att läsa om dina erfarenheter och tips,
  Grabben och jag lämnar Stockholms stressen för ett liv på en mindre går i norrland.
  ska bli riktigt spännande, och det är väldigt värdefullt med tips och dela din erfarenhet.
  //Åskilje västerbotten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.