Gårdens historia

När man går tillbaka och försöker hitta gårdens historia så är det inte helt enkelt att känna igen den på gamla bilder. Mycket har förändrats och byggts om och växtligheten ser helt annorlunda ut. Och tittar man på gamla bilder ser de flesta gamla hus nästan likadana ut.
När man går tillbaka och försöker hitta gårdens historia så är det inte helt enkelt att känna igen den på gamla bilder. Mycket har förändrats och byggts om och växtligheten ser helt annorlunda ut. Och tittar man på gamla bilder ser de flesta hus nästan likadana ut.

Jag har börjat forska lite i gårdens historia. Självklart är det inte eftersom det finns fem hemman inom en mils radie som också heter Larslund. Men planen är att sammanställa det jag hittar och sen försöka verifiera uppgifterna.

Men på den här bilden känner man igen delar av huset från bilden på Stockholmare med bagge.
Men på den här bilden känner man igen delar av huset från bilden på Stockholmare med bagge.

De första uppgifterna om gårdens historia hittade jag på hembygdsföreningens hemsida. Och eftersom jag känner igen namnen på några av granngårdarna tror jag att jag hittat rätt. Uppgifterna bygger på husförhörslängder.

Norrspånga Larslund tillhörande Berga rote. Byggt 1855.
Första boende : Lars Andersson och Brita Persdotter.

Hembygdsföreningen hade också lagt upp vissa födslar och avlidna och där hittade jag Lars och Britas dotter:
1859-08-02 föddes Ingrid på gården Larslund, Spånga, fader: Lars Andersson moder: Brita Persdotter

Mellan åren 1938 och 1947 gjordes bokserien Svenska Gods och gårdar i 51 volymer som täckte hela Sverige. I del 13 hittade jag följande information:

Här är bilden från boken Gods och gårdar, men är det samma hus? Mycket stämmer, men jag saknar framförallt det stora päronträdet som står vid knuten. Bilden lär vara tagen runt 1940, men trädets ålder har bedömts till mellan 150 och 200 år.
Här är bilden från boken Gods och gårdar, men är det samma hus? Mycket stämmer, men jag saknar framförallt det stora päronträdet som står vid knuten. Bilden lär vara tagen runt 1940, men trädets ålder har bedömts till mellan 150 och 200 år. Dessutom finns det ett vindsfönster som saknas på gården idag.

Larslund
Postadr.: Vingåker
Areal: Total 11 har, därav 7 åker, 4 skog. Tax.v. 7.200.
Jordart: Ler- o. sandjord. Skogsbest.: Barr- o Lövsk.
Manbyggn. uppf. under obekant tid. Ekonomibyggn. renov. o. tillb. 1932. 1 häst, 5 kor, 2 ungdj., 2 svin, 20 höns. Gården till släkten i början av 1800-talet.
Äg.: Ture Andersson, f. 13/12 08. Son till K. V. Andersson o. h. h. Ester f. Pettersson.

 

Förstoring av en bekräftad bild från 1955, kan det vara samma hus som på bilden ovanför?
Förstoring av en bekräftad bild från 1955, kan det vara samma hus som på bilden ovanför?

Bilden är mycket lik det hus jag har idag (minus tillbyggnader) och ägarens efternamn stöder att det är hans släktgård. Men arealen uppges vara 11 hektar. Den är i dag knappt 2,5 ha. Enligt en gammal Lantmäterikarta över Larslund står det att gården blev
avsöndrad från Stamhemmanets ägor 20 december 1923. Möjligtvis räknar man i boken med arrenderad mark.

Nästa uppgift jag har är ett gammalt tidningsklipp. Troligtvis från Katrineholmskuriren 1955 där det står att Edvin Nyström med fru flyttat hit från Stockholm och idkar fåravel. Där kan jag vara säker på att det är rätt gård, eftersom den också kallas ”Norge” – ett namn som fortfarande används av många som bott i trakten länge.

Tidningsartikel om en stpckholmare som flyttat till Larslund för att idka något så exotiskt som fåravel. Troligtvis från KK 1955.
Tidningsartikel om en Stockholmare som flyttat till Larslund för att idka något så exotiskt som fåravel. Troligtvis från KK 1955.

I mina sökningar på nätet hittade jag också en krönika (2/4 2011) i Katrineholmskuriren skriven av Harald ”Haldo” Ottosson som ger fler fragment från gårdens historia:

”När det gäller Norgpellastigen genom Spånga och Högsjö skogar finns en förklaring. I Spånga Larslund bodde korgmakare Per Eriksson, en hantverkare som ibland levererade varor ända till Stockholm. Då vandrade han genom skogen till Högsjö station med sina korgar, liksom när han skulle handla eller hämta post. Ett annat namn på Spånga Larslund var Norge, vilket förklarar namnet på den stig som Per så flitigt trampade.”

Varför gården kallas Norge vet jag fortfarande inte och det finns många luckor att fylla i fortfarande. Men det är roligt att ha ett litet skelett att bygga på när jag försöker pussla samman gårdens historia.

5 reaktioner till “Gårdens historia”

  1. Husförhörslängderna borde kunna ge dig lite information! En snabb koll av Larslund Västra Vingåker ger en Lars Ersson i början på 1800-talet …

    1. Jo, husförhörslängderna är nästa steg. Än så länge har jag bara tittat på de utdrag som hembygdsföreningen lagt ut. Och problemet är att det finns 10 gårdar i samma socken som heter Larslund. Jag lutar åt att jag hittat rätt med Lars Andersson eftersom gården där heter Norrspånga Larslund och deras dotter är registrerad på Larslund, Spånga. Min fastighetsbeteckning är Spånga – men säker är jag inte.

  2. Det är klart med två Larslund inom samma härad blir det svårt men om man kollar på kartan (och utgår från att Hitta.se har placerat dig på rätt Larslund) så tar jag tillbaka herr Ersson. Jag tror han bodde i det andra Larslund för på Generealstabskartan från 1838 finns det larslund med men inte ditt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.