Kallt vatten fryser snabbare än varmt

Det kan verka självklart att kallt vatten fryser snabbare än varmt, men många hävdar motsatsen. Eftersom jag varje dag bär vatten till hönsen bestämde jag mig för att testa.

Start. Minus sex grader ute och jag satte ut två bunkar med en halv liter vatten i varje.
Start. Minus sex grader ute och jag satte ut två bunkar med en halv liter vatten i varje.

Söker man på frasen ”varmt vatten fryser” får man mängder av träffar om den så kallade Mpembaeffekten. Den går ut på att varmt vatten under vissa förutsättningar fryser snabbare än kallt. Tvärtemot vad som verkar självklart. Vad många missar är att fenomenet bara visar sig ”under vissa förutsättningar”. Vilka dessa är har jag inte hittat. Men eftersom även vanligtvis välunderrättade källor hävdar att det är sant bestämde jag mig för att testa.

Trettio minuter senare börjar temperaturen sjunka.
Trettio minuter senare börjar temperaturen sjunka.

Så här års bär jag varje dag ut vatten till hönsen och om det skulle visa sig att kallt vatten håller sig flytande längre än varmt, så kanske jag skulle sluta bjuda hönsen på ljummen dricka två gånger om dagen.

Efter en och en halv timma har det bildats en ishinna på det kalla vattnet.
Efter en och en halv timma har det bildats en ishinna på det kalla vattnet.

Nu visade det sig att i praktiken vinner logiken över Mpembaeffekten. Precis som jag väntade mig frös det kalla vattnet snabbare än det varma.

Uppenbarligen förelåg inte de vissa förutsättningarna. Då tycker jag inte att man kan hävda att varmt vatten fryser snabbare. Under normala förhållanden vinner alltid det kalla vattnet tävlingen mot att uppnå fast tillstånd. Varmt vatten hamnar på efterkälken.

Först efter tre timmar är det is även på det varma vattnet. Mpembaeffekten fungerar uppenbarligen inte under dessa förutsättningar.
Först efter tre timmar är det is även på det varma vattnet. Mpembaeffekten fungerar uppenbarligen inte under dessa förutsättningar.

Min slutsats är att man – i varje fall när det gäller vattning av lantbruksdjur – kan bortse från Mpembaeffekten. Så hönsen kommer även fortsättningsvis att få ljummet vatten.

3 reaktioner till “Kallt vatten fryser snabbare än varmt”

 1. Hej!
  Intressant inlägg!
  Jag har nog alltid tänkt att det som egentligen menas med frasen ” varmt vatten fryser fortare än kallt” är att i förhållande till kallt vatten så sjunker temperaturen fortare i varmt vatten. Vilket ju är sant =)

  Tack för en trevlig blogg!

  1. Så är det naturligtvis. Men enligt den Mpemba-teorin skulle det varma vattnet nå fryspunkten snabbare än det kallare – och det stred mot mitt sunda förnuft.
   Tack för att du läser. 🙂

 2. Hej!

  Jag kommer bara på ett tillfälle då detta är sant. Om det är riktigt kallt ute (typ kallare än minus 20) så kan man skoja med barnen genom att ge dem en kastrull med kallt vatten och sen be dem att kasta upp vattnet i luften. Det kommer landa med ett plask. Men om man gör det samma med kokande vatten landar det inte alls. Det blir ånga och snö. Det har att göra med att ytspänningen är mycket mindre på varmt vatten så det håller inte ihop som en ”klump” utan det delar upp sig i massor med mikrodroppar. Dessa kyls givetvis ner mycket fortare efter som det blir väldigt mycket större kylande yta (ytan på varje droppe, kontra ytan på ”klumpen”).
  Detta kan säkert vara anledningen till myten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.