Det kan verka självklart att kallt vatten fryser snabbare än varmt, men många hävdar motsatsen. Eftersom jag varje dag bär vatten till hönsen bestämde jag mig för att testa.
Söker man på frasen ”varmt vatten fryser” får man mängder av träffar om den så kallade Mpembaeffekten. Den går ut på att varmt vatten under vissa förutsättningar fryser snabbare än kallt. Tvärtemot vad som verkar självklart. Vad många missar är att fenomenet bara visar sig ”under vissa förutsättningar”. Vilka dessa är har jag inte hittat. Men eftersom även vanligtvis välunderrättade källor hävdar att det är sant bestämde jag mig för att testa.
Så här års bär jag varje dag ut vatten till hönsen och om det skulle visa sig att kallt vatten håller sig flytande längre än varmt, så kanske jag skulle sluta bjuda hönsen på ljummen dricka två gånger om dagen.
Nu visade det sig att i praktiken vinner logiken över Mpembaeffekten. Precis som jag väntade mig frös det kalla vattnet snabbare än det varma.
Uppenbarligen förelåg inte de vissa förutsättningarna. Då tycker jag inte att man kan hävda att varmt vatten fryser snabbare. Under normala förhållanden vinner alltid det kalla vattnet tävlingen mot att uppnå fast tillstånd. Varmt vatten hamnar på efterkälken.
Min slutsats är att man – i varje fall när det gäller vattning av lantbruksdjur – kan bortse från Mpembaeffekten. Så hönsen kommer även fortsättningsvis att få ljummet vatten.