
Ska man göra sillinläggning kan man rationalisera genom att göra tre på en gång. Så här gör jag Inlagd sill, Glasmästarsill och Senapssill i ett svep.
Jag brukar utgå från saltade sillfiléer eftersom jag är för lat för att filea saltsillen själv. Fileerna lägger man i vattenbad över natten så att det värsta saltet dras ur. Tycker du fortfarande att de är för salta så låt dem ligga ytterligare några timmar.
Nästa steg är att koka en 1-2-3-lag – en inläggningslag. En del ättiksprit (12 %), två delar socker och tre delar vatten. Till det här receptet på tre sorters sill gör jag dubbel sats alltså två deciliter ättiksprit. Du låter lagen koka upp och sen får du vänta tills den svalnat innan du börjar med sillinläggningarna.
Senapssill
2 stora sillfileer
Lag:
1-2-3-lag
1 msk socker
1 msk salt
Marinad:
1 dl rapsolja
1/2–1 dl grädde (el Creme Fraiche)
2 msk senap (gärna olika sorter)
1 krm krossad vitpeppar

Ska det funka rationellt så börjar du med senapssillen. Den ska dra i lagen en timme eller två innan du gör senapsmarinaden. Klipp sönder två sillfiléer i en skål och lägg över en matsked socker och en matsked salt. Sen täcker du sillen med inläggningslagen. Det är en fördel att göra detta i en burk med lock så att du kan vända på burken några gånger eftersom sillen flyter upp i lagen.
Medan den blivande senapssillen drar i lagen börjar du med Glasmästarsillen. Skala och skiva en halv morot, skiva en stor rödlök, en bit ingefära och tärna en bit pepparrot sen klipper du ner sillen och varvar ingredienserna i en burk. Tänk på att rödlöken ska räcka även till den inlagda sillen. Till sist lägger tillsätter du två matskedar socker och fyller upp burken med inläggningslagen. Glasmästarsillen är klar och efter 4–5 dagar i burken är den klar att ätas.
Glasmästarsill
2 stora sillfileer
Lag:
1-2-3-lag
2 msk socker
Inläggning
1/2 skivad morot
1 stor skivad rödlök (ska räcka även till den inlagda sillen)
1 bit pepparrot
1 bit ingefära
1 tsk krossade vitpepparkorn
3 lagerblad
2 tsk senapsfrön
dill

Nu skivar du en stor gul lök som du stoppar i resterande inläggningslag. Tillsätt också två matskedar socker och en tesked krossad vitpeppar. Koka upp och låt svalna.
Varva ner rödlök och klippta sillfiléer i en burk och tillsätt två matskedar krossade kryddpepparkorn. När lagen kallnat fyller du upp burken. en inlagda sillen är klar efter ungefär ett dygn i burken.
Inlagd sill
2 stora sillfileer
Lag:
1-2-3-lag
1 skivad gul lök
2 tsk krossade vitpepparkorn
Inläggning
Skivad rödlök
1 bit ingefära
1 tsk krossade kryddpepparkorn
När senapsillen fått dra i lagen en till två timmar är det dags att göra marinaden. Enklast är att hälla över sill och lag i en skål och tillverka marinaden i själva sillburken. Blanda en deciliter rapsolja, en halv deciliter grädde och två matskedar senap. Göra olika sorters senap. Till sist kryddar du med lite krossad vitpeppar. Sen är det bara att lägga över sillbitarna i marinaden. Senapssillen är klar efter minst ett, gärna två dygn. Hållbarheten beror på grädden, läs på förpackningen.