
Det är träskor som gäller. Bor man på landet behöver man i princip två sorter skor – träskor och stövlar. Nu har håller jag på att uppgradera båda två.
Tidigare har jag använt en snikvariant från Jula – mjukskor av träskotyp –för 199 kronor. Men när även par nummer två började falla sönder i sina beståndsdelar bestämde jag mig för att uppgradera. Så nu har jag investerat 250 kronor i riktiga träskor – av trä. Förhoppningsvis kommer de att tåla mitt tempo lite bättre.

Stövlar och träskor har sina bestämda användningsområden här ute i skogen. Ska man jobba med djur eller jord – så är det stövlar som gäller. Hämta post, vattna eller snickra – då fungerar träskorna utmärkt. Jag har frångått de här reglerna en gång. Började jobba med bina i träskor eftersom jag tyckte det var för varmt med stövlar. Resultat: Jag blev stucken i hälen.
Så lär av mina misstag: Djur och jord – stövlar, övrigt– träskor.
Sen innehåller min garderob förvisso många andra typer av skodon. Jag har kostymskor, vinterkängor, seglarskor, en hög av sneakers och mina gamla favoriter från storstadstiden: jodphurs från RM Williams. Arbetsskor från Australien som blivit finskor i resten av världen. Men i grunden klarar jag mig med träskor och stövlar.

En sak som är viktig när man köper dem bara: skaffa träskor och stövlar som är minst en storlek för stora. Detta för att de ska vara lätta att sätta på. Även vintertid när man har yllesocker på fötterna. Jo, det är sant, jag använder trätofflor året runt. Fast i djupsnö är det stövlar som gäller, med broddar om det är isigt.
Förresten, när du ändå läser det här, kan du hjälpa mig att lösa ett mysterium? Titta på bilderna och lägg märke till att både hos träskor och stövlar så är det vänsterskon som drabbats av ett långt framskridet sönderfall. Högerskorna ser fortfarande relativt normala ut. Varför?
Hade jag varit en hängiven bollspelare kunde det ha varit en förklaring. Men tyvärr, jag är högerfotad.
Tacksam för alla förklaringsmodeller.