Träskor – det nya svarta

Sprillans nya träskor som jag stolt visar upp på farstukvisten. Bäst att passa på innan de ser ut som på nästa bild.
Sprillans nya träskor som jag stolt visar upp på farstukvisten. Bäst att passa på innan de ser ut som på nästa bild.

Det är träskor som gäller. Bor man på landet behöver man i princip två sorter skor – träskor och stövlar. Nu har håller jag på att uppgradera båda två.

Tidigare har jag använt en snikvariant från Jula – mjukskor av träskotyp  –för 199 kronor. Men när även par nummer två började falla sönder i sina beståndsdelar bestämde jag mig för att uppgradera. Så nu har jag investerat 250 kronor i riktiga träskor – av trä. Förhoppningsvis kommer de att tåla mitt tempo lite bättre.

Detta är mitt andra par av mjukskor från Jula. och precis som det tidigare paret duger de bara till att samla gräs och dagg på strumporna numera.
Detta är mitt andra par av mjukskor från Jula. Och precis som det tidigare paret duger de bara till att samla gräs och dagg på strumporna numera.

Stövlar och träskor har sina bestämda användningsområden här ute i skogen. Ska man jobba med djur eller jord – så är det stövlar som gäller. Hämta post, vattna eller snickra – då fungerar träskorna utmärkt. Jag har frångått de här reglerna en gång. Började jobba med bina i träskor eftersom jag tyckte det var för varmt med stövlar. Resultat: Jag blev stucken i hälen.

Så lär av mina misstag: Djur och jord – stövlar, övrigt– träskor.

Sen innehåller min garderob förvisso många andra typer av skodon. Jag har kostymskor, vinterkängor, seglarskor, en hög av sneakers och mina gamla favoriter från storstadstiden: jodphurs från RM Williams. Arbetsskor från Australien som blivit finskor i resten av världen. Men i grunden klarar jag mig med träskor och stövlar.

Även mina stövlar har börjat upplösas i sina beståndsdelar. Bäst att skaffa nya. Snart återstår bara mikroplaster.
Även mina stövlar har börjat upplösas i sina beståndsdelar. Bäst att skaffa nya. Snart återstår bara mikroplaster.

En sak som är viktig när man köper dem bara: skaffa träskor och stövlar som är minst en storlek för stora. Detta för att de ska vara lätta att sätta på. Även vintertid när man har yllesocker på fötterna. Jo, det är sant, jag använder trätofflor året runt. Fast i djupsnö är det stövlar som gäller, med broddar om det är isigt.

Förresten, när du ändå läser det här, kan du hjälpa mig att lösa ett mysterium? Titta på bilderna och lägg märke till att både hos träskor och stövlar så är det vänsterskon som drabbats av ett långt framskridet sönderfall. Högerskorna ser fortfarande relativt normala ut. Varför?

Hade jag varit en hängiven bollspelare kunde det ha varit en förklaring. Men tyvärr, jag är högerfotad.

Tacksam för alla förklaringsmodeller.

3 reaktioner till “Träskor – det nya svarta”

  1. Kan det vara så att du har balansen i höger som högerfotad? Och då använder vänster till att fösa med, gno av jord på spaden, går du ner på ett knä är det vänster du står på osv. Eller också har du bara liite starkare tåbira på vänster. 🙂

    1. Dei du har löst mysteriet! När jag går ner på ett knä – som för att fria – så har jag alltid vänster knä i marken. Och då viker jag vänster sko. Får börja använda andra knät också. 🙂

  2. Ajdå, antingen har du otur med frierierna eller också kanske du vinklar du vänstern på ett annat sätt än högern när du går?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.