Flytta till landet, odla din egen mat och lev ett enklare liv. Från fler och fler håll hörs lockropen om att frigöra sig från stressen i konsumtionssamhället. Men för den som tar steget väntar en bistrare verklighet.
Du som följer mig vet att jag trivs på landet – ändå är det många jag skulle avråda från att försöka flytta hit. Den som väljer att flytta ut grundat på trivselbloggarna, mysprogram som Mandelmanns, Hundra procent bonde, Strömsö etc etc kommer att få ett bistert uppvaknande när hon möter verkligheten. Den idylliska bilden av livet på landet speglar bara en liten del av verkligheten.
Jag håller på att trappa ner min närvara på Facebook så följ mig gärna direkt istället:
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
Det är många drömmare som hör av sig till mig med frågor. Drömmare som är i samma situation som jag själv var i för tio år sedan. De har läst de rätta böckerna, sett de inspirerande programmen, kanske till och med gått en utbildning i självhushållning. De vet vad de vill och hur de ska göra för att nå dit. Och jag kan känna mig lite dyster när jag gång på gång på ett inlindat sätt tvingas sticka håll på de uppblåsta ambitionerna.
Den nya gröna vågen är fokuserad på närodlat, gamla kultursorter och småskalighet. Begrepp som låter bra och dessutom säljer i storstädernas butikshyllor. Men om du väljer ett liv på landet baserat på den idylliska tillvaron du sett på tv blir du inte långvarig. Nu har jag inte sett någon statistik men baserat på de människor jag känner brukar de flesta ge upp efter fem till tio år. Och det är ständigt samma sak som krossar drömmen. Ekonomin.
Det går att leva enkelt och billigt på landet. Men det är långt ifrån gratis. Och det är ett mycket stort steg från att sköta ett trädgårdsland till att börja odla för att sälja. Småskaligheten är lockande men tyvärr visar det sig att inkomsterna också är småskaliga. Arbetsinsatsen är det inte. Det går att få bra betalt för det du odlar men vill du försörja dig måste du ändå komma upp i hyfsade volymer. Och i småskaliga odlingar utan dyra maskiner är arbetsinsatsen direkt proportionell mot volymen. Ska du producera mer måste du jobba mer – och till slut räcker tiden inte till.
Till detta kommer alla bakslag du inte tagit med i beräkningen: torka, skadeinsekter, växtsjukdomar, rådjur, vildsvin, frost, egen sjukdom. Det är faktorer som inte tar hänsyn till att du är miljövänlig och har de bästa intentioner för klimatet. Naturen kan slå hårt mot alla och särskilt mot den som inte är beredd att använda kemiska motmedel.
Nu går det ändå att bygga sig ett bra liv på landet. Men det är inte gratis. Även den som väljer ett enkelt liv och gör det mesta själv behöver en rejäl buffert. I det ögonblick du köper en gård börjar den falla sönder. Fasader, golv, tak, el, vatten, avlopp, fönster, diskmaskiner, pumpar med mera. Det är en tidsfråga innan de behöver repareras eller bytas ut. Och då behövs pengar.
Ibland får jag höra at det finns andra värden i livet. Tyvärr är bygghandel och hantverkare måttligt intresserade av sådana värden. De vill ha pengar. Och jag vågar säga att det är omöjligt att komma i närheten av en vanlig lön om man försöker försörja sig som småbrukare. Om du räknar ut din timlön så finns det inga ärliga jobb som betalar sig lika dåligt.
Nu ska jag inte bara vara negativ. Det går att få en måttlig inkomst från en liten gård, men då ska man helst börja med en rejäl hög med pengar. Och gärna ha en respektive med fast jobb som står för det dagliga brödet.