Efter en längre torrperiod har vattnet i dammen sjunkit närmare fyra decimeter. Så det är dags för en påfyllning – och lite lätt matematik.
Har man en större damm går det åt en hel del vatten. Men att räkna ut volymen är vanlig grundskolematematik. För att höja en vattenyta på 300 kvadratmeter en decimeter går det åt 30 kubikmeter vatten. Jag har inte ambitionen att återställa maxhöjden och fylla i 120 kubikmeter utan två decimeters höjning blir bra.
Jag började med att dra fram slangen och sen drog jag på vattentrycket för fullt. Slangen fyllde en tiolitershink på 20 sekunder vilket betyder 30 liter i minuten och 1,8 kubikmeter i timmen. För att höja vattennivån två decimeter behöver jag runt 60 kubikmeter. 60/1,8=33,3. 33 timmars vattenspolande var alltså planen.
Nu stämmer verkligheten sällan exakt med teorin och efter ett dygn hade jag höjt vattennivån med 12 centimeter. Nu finns det flera osäkerhetsfaktorer i min uträkning – jag vet till exempel inte att dammen är precis 300 kvadratmeter – det är en skattning. Och jag vet heller inte att det hela tiden kommer exakt 1,8 kubikmeter i timman.
Men eftersom jag har en djupborrad brunn och i stort sett obegränsad tillgång till vatten är det bara att spola på. Efter snart två dygn börjar jag närma mig målet på två decimeters höjning och kommer att slå av vattnet i natt.
Eftersom dammen har en djuphåla på drygt två meter har jag egentligen aldrig varit orolig för dess invånare. Men det är lika bra att fylla på i tid.