Bygger man en damm vill man att den håller rätt vattennivå. Enklaste lösningen är ett nedgrävt rör som går mellan dammen och ett dike som fylls av vårfloden.
Bygger en damm i ett befintligt vattensystem måste man ha tillstånd eftersom den påverkar hela systemet. Men om man som jag bygger bredvid ett dike behövs inget tillstånd.
Däremot är det helt ok att utnyttja vårfloden för att fylla på dammen. Min damm ligger ungefär fem meter från ett dike och mellan dammen och diket ligger två dräneringsrör. När vårfloden fyller diket stiger dammen till samma vattennivå.
Vilken vattennivå diket har kontrolleras av en gammal fördämning lite längre bort. EN gång fanns där också en dammlucka men med den i skulle vattennivån bli alldeles för hög i dammen.
Ursprungligen funderade jag på att sätta en munk mellan dammen och diket, men redan med den enkla lösning jag har idag förändras nivån bara någon decimeter under säsongen. Som värst – under fem veckor torka med 30 grader i luften – sjönk vattennivån ett par decimeter. Men återhämtade sig snabbt när det började regna igen.
Med en munk skulle jag kunna dra nytta av vårfloden och ändå ha en högre vattennivå i dammen än i diket. Jag skulle också kunna reglera nivån i dammen, men i dagsläget ser jag inga behov till det. En naturlig variation på högst ett par decimeter under säsongen känns fullt acceptabelt och verkar inte besvära dammens invånare.