Planer på att bygga ett rotzonsfilter

På den här platån bredvid dammen tänkte jag gräva ut ett rotzonsfilter.
På den här platån bredvid dammen tänkte jag gräva ut ett rotzonsfilter.

Under mina första år med dammen har jag klarat mig utan filter. Visst – vattnet har varit grumligt men jag har tyckt det var ok. Men med kräftor i dammen har det blivit lite väl sumpigt och jag planerar därför att bygga ett rotzonsfilter.

Det finns mängder av filter på marknaden men de är långt från gratis. Dessutom lockas jag av tanken med någorlunda självgående biologiskt filter istället för en teknisk lösning som kräver massa underhåll. Efter mycket letande på nätet har jag kommit fram till följande lösning:


Vill du följa arbetet med dammen? Prenumerera i spalten till höger.


Ytan på mitt rotzonsfilter kommer att bli runt 30 kvadratmeter – alltså ungefär 10 procent av dammens yta. Egentligen rekommenderas det dubbla när man har mycket fisk i dammen men jag börjar i minsta änden. Det går alltid att bygga ut senare.

Djupet på rotzonsfiltret kommer att bli ungefär 30 cm som är rekommenderat. Det är ett lagom djup för rötterna att tränga ner i.

Skois över rotzonsfilter

Jag kommer inte att använda lavasten som många rekommenderar utan ärtsingel. Runt naturgrus med en diameter på drygt en centimeter. Skälet till att undvika lavasten är att rötterna växer fast i dem och gör det svårt att rensa. För att filtret ska fungera optimalt krävs att man rensar bort en tredjedel av växtligheten när det är fullt, och det går betydligt lättare med ärtsingel. Ytan för bakterier blir något mindre men det är rötterna som gör det stora jobbet. Dessutom är singel betydligt billigare än lavasten.

För att sprida vattnet funderar jag på att använda dräneringsrör. Ett rotzonsfilter byggs vanligen med spridarrör som man slitsar för att vattnet ska tränga ut i bädden men jag tänker att dräneringsrör är en både enklare och billigare lösning.

Utloppet från filtret kommer att leda ner i ett vattenfall. Det är vid området där jag slagit slänten.
Utloppet från filtret kommer att leda ner i ett vattenfall. Det är vid området där jag slagit slänten.

Ett bra tips jag fått är att sätta en vinkel med skruvlock i ändan på en 90 gradersböj på varje spridarrör. När man ska rengöra dem är det bara att ta av locket och vattnet går den enklaste vägen. Sprutar ut genom röret och tar med sig föroreningar i röret.

Jag kommer inte att använda något förfilter eftersom själva idén med ett rotzonsfilter är att det ska ta hand om föroreningarna och få så mycket näring som möjligt.

Vattenfallet kommer att bli ungefär 180 cm högt och jag ska försöka leda vattnet så det bildar en svag ström runt ön.
Vattenfallet kommer att bli ungefär 180 cm högt och jag ska försöka leda vattnet så det bildar en svag ström runt ön.

Vilka växter jag ska använda vet jag inte än men jag lutar att använda sånt som växer naturligt i dammen och i dikena runt omkring. Till exempel kaveldun. Har också fått rådet att inte spola bort jorden från rötterna. Den kommer inte att lorta ner dammen – och växterna behöver den i början inan de etablerat sig i filtret.

Jag är tacksam för synpunkter och förslag på växter.

4 reaktioner till “Planer på att bygga ett rotzonsfilter”

  1. Hej Anders!
    Vad spännande att du tänker anlägga en rotzonsanläggning, jag har studerat det en del när jag läste till trädgårdsmästare men ej haft möjlighet att anlägga eller praktisera kunskaperna själv, det skall därför bli extra kul att följa ditt projekt här på bloggen. Lite förslag på växter som är bra att använda sig av i en rotzonsanläggning kan jag kanske ändå bidra med, vi fick lära oss i skolan att växter som är anpassade för att växa i våtmarksmiljöer även visat sig vara generellt bättre på att rena vattnet. Därför är växter så som bredkaveldun (Typha Latifolia), veketåg (Juncus Effusus), vass (Phragmites australis) och jättegröe (Glyceria Maxima) idealiska växter för detta ändamål, en annan trevlig växt som trivs i denna miljö är iris (Iris pseudacorus) den kanske inte gör lika stor nytta som de andra men är estetiskt sett väldigt trevlig. Önskar dig lycka till med ditt projekt, det skall bli väldigt kul att följa.

    1. Som jag tänker är det viktigt att det är snabbväxande växer som omsätter mycket näring. Samtidigt vill jag inte glömma den estetiska biten – filtret kommer ju att synas rätt väl. Så planen är växter med olika nivåer. Låga växter tänker jag vattenkrasse och vattenmynta. Sen ett litet experiment med några krukor chili och tomater i ett hörn – fick förslaget av en som håller på med hydroponics och det kostar inget att försöka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.