I höstas beställde jag tretti fågelholkar som ska sättas upp runt om på gården. De första anlände idag, så det har blivit lite klättrande på stege.
När jag sätter upp fågelholkar är det några saker jag tänker på. Det viktigaste är att jag ska kunna se holken. Om fåglarna uppskattar den är det bra – men min motivation är att kunna titta på dem. Så en holk som inte syns gör inte lika mycket nytta.
Sen finns det många synpunkter på var fågelholken ska placeras. Min övertygelse är att det inte är så noga. När jag sätter upp en fågelholk så är det bara ett erbjudande, ett alternativ för traktens fåglar. De har ingen boplikt utan är fria att flytta in där det passar dem. Och där har jag fullt förtroende för att fåglarna själva kan fatta det beslutet.
Jag sätter holkarna på runt tre meters höjd. Då är de lätta att komma åt för rengöring. En del säger att man ska sätt dem så högt att inte katter eller vesslor kan komma åt dem – men så högt finns inte om rovdjuren är tillräckligt motiverade.
Ett annat vanligt råd är att sätta holkarna med stort avstånd för att anpassa dem till fåglarna revir. Men även det beslutet överlåter jag på fåglarna. Jag sätter i snitt två holkar i varje träd väl medveten om att talgoxen kanske inte vill ha en annan talgoxe som närmaste granne. Men det finns många fågelarter som trivs i holkar med 28 mm öppning och om talgoxen inte vill bo nära en artfrände kanske en entita går bra.
Mina holkar har en för mig ny konstruktion. De har en löstagbar bakvägg som man fäster i trädet. Sen är det bara att haka på själva holken. Lätt att sätta upp och lätt att städa ur. Lite omständigare konstruktion men eftersom jag köper dem färdiga är det ett bra alternativ.