I år blir det plast i bikuporna

Lådor i EPS-plast sparar både plånbok och rygg, och så länge mer är hälften av kupmaterialet är naturligt så är lådorna godkända i KRAV-biodling.
Lådor i EPS-plast sparar både plånbok och rygg, och så länge mer är hälften av kupmaterialet är naturligt så är lådorna godkända i KRAV-biodling.

Det finns en hel del regler att följa om man vill producera ekologisk honung. En del regler kommer jag att följa, andra känner jag mig mer tveksam till. Min honung kommer därför inte att kunna klassas som ekologisk eller KRAV-märkt. Men jag står för vad jag gör.

Jag kommer självklart inte att använda några otillåtna medel i kuporna. Men kravet på att använda ekologiskt vax och köpa in ekologiska bisamhällen är lite komplicerade. Eftersom det knappt finns varken KRAV-vax eller KRAV-samhällen att köpa.

Alternativet är att man under ett år ställer om sin produktion och låter bina bygga helt nytt vax under den tiden. Men det går åt mycket honung för att producera vax, så jag skjuter den omställningen på framtiden.

EPS-plast

Ett annat krav är att kuporna ska bestå av minst hälften naturmaterial. Nu har jag köpt in tio lådor i EPS-plast. Att lyfta en trälåda med fyllda honungsramar är rätt påfrestande för ryggen. Så jag gör ett försök med frigoliten. Lådorna ska enbart användas som skattlådor, så jag kommer att hamna på rätt sida KRAV-gränsen med hälften naturmaterial.

Plastramar är inte tillåtna i ekologisk biodling. Men jag kommer att testa hur de fungerar. Fördelen är att jag kan återanvända mitt eget vax och slipper köpa in vax från fabrik.
Plastramar är inte tillåtna i ekologisk biodling. Men jag kommer att testa hur de fungerar. Fördelen är att jag kan återanvända mitt eget vax och slipper köpa in vax från fabrik.

Sen har jag skaffat 30 plastramar för att testa. Plastramar är inte tillåtna i ekologisk biodling, men jag ser flera fördelar: Den viktigaste är att jag kan återanvända mitt eget vax. Vax till träramar ska vara präglade med celler och då måste man skicka iväg vaxet. Som liten biodlare säljer man då sitt eget vax och får tillbaka någon annans. Jag tycker det känns säkrare och bättre om jag kan återanvända det som producerats på gården. Plastramarna är redan präglade och man kan smälta och stryka på sitt eget vax och då börjar bina bygga på ramarna. Dessutom är de kokbara vilket gör det lätt att få bort gammalt vax och de blir dessutom desinficerade i processen.

KRAV-godkänt socker

Mitt tredje brott mot KRAV-reglerna är att jag inte använder ekologiskt socker för invintringen. Jag kanske omprövar den inställningen i framtiden – men jag är lite skeptisk till att importera ekologiskt socker från Sydamerika. Sedan några år tillbaka finns det ingen ekologisk sockerproduktion i Sverige.

Så tillvidare kommer mina bin och min honung att vara konventionell. I varje fall tills det finns ekologiskt vax att tillgå till rimligt pris.

En kommentar till “I år blir det plast i bikuporna”

  1. Vi ska ju till att köpa våra första kupor och lådor (å allt annat man behöver) nu snart och det är ju inte helt lätt att bestämma vad man ska gå på i materialväg. Jag gillar att EPSen är lättare men samtidigt känns det mindre bra att låta bina leva i plast när jag ska försöka plastbanta lite i vårt eget hus.
    Håller med om att det är ett jäkla sätt att hålla på att köpa ekologiska produkter som måste transporteras över halva jordklotet. Hur bra är det för miljön kan man ju undra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.