En del brukar skilja på täckvax och det vax som sitter i ramarna. Täckvaxet är mer lätthanterligt eftersom det inte har några rester av puppor, men bivax är bivax och med rätt hantering går allt vax att använda.
Många bygger solvaxsmältare, men för mig är sommarhalvåret fyllt av andra aktiviteter. Jag föredrar att sköta vaxhantering och annat pyssel med ramar och kupor till vinterhalvåret. Smälta bivax gör jag helst under mörka vinterkvällar.
Då är en Saft-Maja en utmärkt hjälp. Jag köpte min på en loppis för en hundring –och ett gott råd är att inte skaffa en ny. Har man väl börjat använda den för att smälta vax blir den aldrig densamma igen.
Täckvaxet samlat jag upp i en gryta, sen är det bara att hålla på vatten och värma så smälter vaxet ihop till en fin gul kaka. Vaxet som sitter i ramarna kräver lite mer arbete. Jag skär ut det ur ramarna med en avställd kökskniv, sen är det bara att lägga bitarna i Saft-Majan och sätta på spisen.
Jag tömmer ut det smälta vaxet i en gryta med vatten på botten och sen får det stelna. Lite rester från puppor och pollen följer alltid med, men om man värmer upp grytan kommer smutsen att samlas mellan vattnet och vaxet. När det kallnat kan man skrapa av skräpet från vaxkakan och upprepa proceduren tills man är nöjd.