Din guide till livet på landet

En dag på gården

En och annan krokus har slagit ut. I den här var det fyra frusna bin som konkurrerade om nektarn.
En och annan krokus har slagit ut. I den här var det fyra frusna bin som konkurrerade om nektarn.

Vardagen här på gården kan verka rätt förutsägbar men det finns gott om variation för den som lägger märke till detaljerna. Så här såg min fredag ut.

Vaknar strax efter sju av att katterna jagar varandra. Hunden sover fortfarande. Ligger kvar i sängen och känner mig nöjd med att hund och katter numera accepterar varandra. Helt och hållet Pumahs förtjänst. Hon har varit så lugn och tålmodig att jag känner mig riktigt stolt.

Ligger kvar i sängen och ser nyheterna. Sen är det dags att klä på sig och gå ut till hönsen. Pumah kan rutinerna och springer i förväg ner till gäststugan där kycklingarna bor för tillfället. De får ny mat och nytt vatten. Alla 21 är i bra kondition och är på god väg med att ersätta dunet med fjädrar. Går ner till hönsen, alla friska och krya. Öppnar till hönsgården och det blir den vanliga rusningen ut i solskenet. Topptuppen kommer tillbaka in och jagar ut ett par eftersläntrare. Kollar mat och byter vatten.

Numera kommer katterna väl överens med hunden. Det har tagit någon vecka men de verkar förstå att hon är vänligt sinnad.
Numera kommer katterna väl överens med hunden. Det har tagit någon vecka men de verkar förstå att hon är vänligt sinnad.

Sen går jag en runda med Pumah för att se om det hänt något under natten.

Frukost blir kaffe och macka med stekt ägg. Tur att kolesterolbegränsningen på ägg inte gäller längre.

Nästa projekt är att hämta ner cykeln från logen där den övervintrat. Dammar av det värsta, pumpar däcken och cyklar in till Vingåker. En halvtimmes cykeltur i solsken och måttliga vindar.

I Vingåker lämnar jag cykeln och kör traktor hem. Har haft den på verkstad för att byta ett bakdäck. En chansning från min sida. Mitt ena bakdäck var nästan utan mönster och jag hittade ett kasserat däck med bra mönster utanför traktorfirman. Mycket torrsprickor – så jag får se om det håller. Hämtade också en hydralcylinder till harven som de bytt packningar i. Mötte flera traktorer på hemvägen – vårbruket närmar sig. (När man kör traktor hälsar man på alla andra som kör traktor. När man kör buss hälsar man på alla andra som kör buss. När man kör mc hälsar man på alla andra som kör mc – utom chopperåkare av någon anledning. Det är skönt att tillhöra en grupp.)

Hemma igen gick jag en vända med hunden, kastade lite pinne och kände på fälten om de börjat torka upp. Det dröjer lite till. Täckte kalken som jag fått levererad med en press inför kvällens regn och blåst.

Gjorde pasta med tonfisk till lunch.

Sen tog jag bilen in till Vingåker. Lastade in cykeln, tömde återvinningslådan, hämtade nya fraktlådor till mina äggleveranser och handlade på ICA.

Hemma igen. Gick ner och tittade till bina. Aktivitet i alla kuporna. Enstaka bin flyger om kring och letar mat, enstaka fjärilar gör samma sak. Kollade pilen vid växthuset som börjat slå ut. När bina hittar annan mat kommer jag att ta bort den.

Tillbringade en halvtimme med att svara på mejl. Sen gick jag ner och släckte för hönsen. Det blir lugnare för dem om de får komma till ro med den naturliga skymningen. Är det för mörkt när man släcker ska alla upp på pinnarna samtidigt. Har en automatik på belysningen – men förstår mig inte riktigt på den. Tog med sex nyvärpta ägg in.

Det mulnade på under eftermiddagen så jag började skissa på mitt kontrollprogram. Det gäller att vara redo när jag ska ta nästa tur med kommunen. Vet hur det ska se ut för att fungera så det är mer ett pedagogiskt uppdrag för att få kontrollmyndigheterna att förstå ATT det fungerar.

Gick en runda med hunden och som vanligt skällde hon ut grannarna som hon träffat hundra gånger. Diskuterade vem det är som håller på att avverka uppe i skogen, lämpliga träslag att göra bänkar av samt vårens ankomst.

Började läsa min morfars gamla skolbok ”Jordbruksbok för pojkar” från 1912. Redskap och kemikalier har förändrats de senaste hundra åren – men principerna för odling är de samma. ”Ty liksom det aldrig skulle falla en husmor in att samla huset fullt av mat, för att den skulle räcka för alla tider, så tar sig inte heller jordbrukaren före att gödsla jorden blott en gång, utan han gör det i stället helst, så ofta han kan.”

Lagade middag. Fläskfilé (svensk naturligtvis) på potatisbädd med gratinerade tomater.

Efter 18-nyheterna gick vi ner och nattade kycklingar och höns. Fick med mig ytterligare två ägg. Bestämde mig för att snart laga hålet i nätdörren in till hönsen.

Boken är skriven av Pehr Bolin – överassistent vid centralanstalten för jordbruksförsök, Se där en titel att sträva efter.
Boken är skriven av Pehr Bolin – överassistent vid centralanstalten för jordbruksförsök. Se där en titel att sträva efter.

Fortsatte läsa om lantbruket. Insåg att jag skulle behöva en större vält, så jag surfade runt på Blocket för att kolla utbudet. Fanns många till salu för mellan 500 och 200000 kronor. Vet vilken ända av den skalan jag kommer att hamna på.

Sen ägnade jag lite tid att fundera på aktuella bekymmer:

  • Katterna gillar att ligga under odlingsbelysningen där jag har min frösådd. Skönt för katterna – mindre skönt för mina chiliplantor.
  • Kycklingarna ska snart flytta ut till ladugården. Ska jag behålla några av tupparna? För avelns skull borde jag det, men mina nuvarande tuppar fungerar bra.
  • När ska jag sprida ut kalken? Marken är fortfarande blöt, men egentligen skulle den ha spridits i vintras.
  • När är det dags för sådd av fälten? Samma sak där – får vänta tills det torkar upp.
  • Har några högar från i höstas med blandat jord, sten och stubbar. Ska bränna av så mycket som möjligt, skyffla ut jorden så det nästan bara är sten kvar i högarna. Det får torka lite till.
  • Ska snart bygga mina odlingslådor, varför inte i morgon? Om det inte regnar. Ska jag olja virket? Ska jag ha täckduk i botten på lådorna? Många val blir det hela tiden.

Vid tiotiden lägger jag in en brasa i spisen och tittar på tv tills det är dags för nattkisset med hunden. Så fort vi går ut vill hon hälsa på kycklingarna. Tyvärr verkar kärleken inte besvarad – de blir lite agiterade när det kommer en stor hund och flåsar dem i nacken. Var likadant med tidigare generationer höns. Men de vänjer sig. De vuxna är numera helt hundvana.

På promenaden märkte jag att pressen börjar blåsa av min kalkhög, så det blev att samla sten i regn och blåst för att få den på plats igen. Blöta och genomblåsta var vi inne igen strax efter midnatt. Möttes av nyfikna katter. Hunden fick en rejäl frottering och husse kunde ha tagit en whisky. Men jag avstod – tycker det är lite trist att dricka själv.

Avslutade dagen med att se en timme av filmen ”300” innan jag tröttnade och släckte ljuset. Innan jag somnade hann jag fundera lite på allt det jag inte hunnit med under dagen.

 

 

 

 

 

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter