Guldögonslända – bladlössens fiende

Guldögonslända som nyss vaknat t vintervilan. Fiendens fiende är min vän – och vår gemensamma fiende är bladlössen.
Guldögonslända som nyss vaknat ur vintervilan. Fiendens fiende är min vän – och vår gemensamma fiende är bladlössen.

När vårsolen skiner vaknar insekterna som övervintrat i fönstrens springor. En av dem man ska vara mest rädd om är guldögonsländan. Man känner lätt igen den på dess gröna kropp – även om den skiftar i guld under vinterhalvåret – och dess stora genomskinliga vingar.

Den vuxna guldögonsländorna är 15 till 20 mm långa och har sommartid en klart grön färg. Under vintern skiftar färgen till guldbrun men den återför den gröna till sommaren igen. Stinkslända är ett annat namn på guldögonslända – men det tycker jag är taskigt mot denna trädgårdsvän.

Guldögonslända är ett viktigt nyttodjur i trädgården och särskilt om man har fruktodlingar. Hos en del arter är både den vuxna insekten och larven rovdjur som ger sig på både bladlöss och spinn. De är så effektiva att det går att köpa larver för utplantering.

På våren lägger guldögonsländan sina ägg på växter och äggen sitter på en liten sträng som sticker ut från växten. Larven – som kallas bladluslejon – är cirka 10 mm lång med spolformig ljusbrun kropp och kraftiga käkar. Ibland med bruna  ränder längs med kroppen. Sitt namn har den fått efter sin stora aptit på bladlöss. Under larvens två veckor långa liv sätter den i sig mellan 300 och 500 bladlöss. Och till skillnad från parasitstekeln är bladluslejonet inte kinkig med vilka arter av bladlöss som kommer i dess väg utan äter de mesta.

När den här trädgårdsvännen lägger sina ägg väntar tuffa tider för bladlössen.
När den här trädgårdsvännen lägger sina ägg väntar tuffa tider för bladlössen.

En guldögonslända har bara 10 procents chans att överleva vintern och eftersom den gör så mycket nytta kan det till och med vara klokt att hjälpa den att övervintra. Såga upp 3-4 mm breda springor i framsidan på en plastdunk. Lämna cirka 3 cm mellan springorna. Sen fyller du dunken med halm. När hösten kommer sätter du ut dunken i trädgården till exempel i ett träd. Under vintern förvaras dunken svalt och till våren är det bara att sätta ut den till exempel i din fruktodling. Med lite tur kommer guldögonsländan att tacka dig genom att låta larverna gå hårt åt dina bladlöss.

En kommentar till “Guldögonslända – bladlössens fiende”

  1. Sländan som kröp omkring på mitt matbord igår, tackar för att jag nåtts av denna information. (glurp hur många sånna har jag inte mosat tidigare)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.