Höken slog till igen

Hur vet jag att det var höken? Första ledtråden är att den plockar sina byten rätt noggrant. Den andra är att den äter på plats – jag tror inte en duvhök orkar flyga i väg med en fullvuxen Sussex. Räven däremot traskar lätt iväg med även större byten - jag har sett räv släpa iväg rådjurskid. Tredje ledtråden – jag såg den.
Hur vet jag att det var höken? Första ledtråden är att den plockar sina byten rätt noggrant. Den andra är att den äter på plats – jag tror inte en duvhök orkar flyga i väg med en fullvuxen Sussex. Räven däremot traskar lätt iväg med även större byten – jag har sett räv släpa iväg rådjurskid. Tredje ledtråden – jag såg den.

Snart ett år sedan första attacken från duvhöken. Den gången tog en en höna i hönsgården. Sedan dess har jag satt nättak över två tredjedelar för att skydda hönsen – men ändå blev jag av med en höna till i förrgår.

Det finns säkert de som tycker att jag får skylla mig själv. Jag har medvetet gett hönsen tillgång till den del av hönsgården som saknar nättak. Eftersom det står äppleträd där så går det inte att näta men ändå släppte jag dit hönsen för att de uppskattar fallfrukten.

Nu har jag stängt till den delen igen men med rovdjur kan du aldrig vara helt säker. Om man inte har burhöns. Att någon säger att de skyddat sina höns till 100 procent så betyder det bara att de hittills inte blivit drabbade. Jag har sett tak av hönsnät som blivit sönderrivna av lodjur – det går inte att vara helt säker.

Nättak fungerar bara på de delar av hönsgården som är täckta. Jag hade helst velat ha hönsen frigående på gården – men det är inte realistiskt när det finns duvhök.
Nättak fungerar bara på de delar av hönsgården som är täckta. Jag hade helst velat ha hönsen frigående på gården – men det är inte realistiskt när det finns duvhök.

Sen har jag ungefär samma inställning till rovdjur som de flesta. Ju mindre risken är att jag påverkas eller behöver göra någonting desto positivare är jag. Hade jag haft får på en plats där det plötsligt dök upp varg hade jag inte varit glad. Och inte hade jag blivit gladare om människor som själva inte berörs hade kommit med goda råd om hur jag skulle hantera situationen.

Skulle den rödlistade svartråttan etablera sig i en bostadsrättsförening på Södermalm hade jag däremot argumenterat till dess försvar. Svartråttan är viktig för stadens ekosystem, den är inte farlig och det går att råttsäkra surdegsbrödet med stängsel som delfinansieras av länsstyrelsen.

Mina maraner blev aldrig angripna trots att de gick utan skydd. Funderar på om det kan bero på att de var både stora och aggressiva? Eller färgen? Här har duvhöken bara slagit vita höns. Slump eller preferens?
Mina maraner blev aldrig angripna trots att de gick utan skydd. Funderar på om det kan bero på att de var både stora och aggressiva? Eller färgen? Här har duvhöken bara slagit vita höns. Slump eller preferens?

Nu har jag varken får, varg eller svartråtta utan bara någon enstaka duvhök. Jag tycker inte om det – men jag kan leva med det. Helst vill jag att höken ska hålla sig över sädesfälten – där han gör nytta. Ett rovdjur som uppträder som ett skadedjur löper alltid risken att betraktas som ett sånt. I varje fall när jag får betala priset.

2 reaktioner till “Höken slog till igen”

 1. På den sista bilden ser det ut som han har riktigt hönsnät på väggarna?
  När jag byggde en ny hönsgård visste jag att grannarna med hönor hade påhälsning av både räv och rovfågel. Nu har jag inga träd i hönsgården som Ni har, så jag satte murarnät på nederdelen av väggarna med läkt påskruvat, telefonstolpar som grund samt stenar längst ner på stolparna och hönsnät som tak.
  Hönorna släpps ut när någon är hemma på gården, och än så länge så har endast en dvärgcochin blivit tagen. Av en hund.

  Det går inte att bygga en konstruktion runt stammen på träden och näta in? Kanske alldeles för mycket jobb…(?)
  Vidare tips kan vara att skjuta bort en del räv och grävling på hösten/vintern, eller eventuellt ha en fälla för dessa, i närheten av hönsgården. Tänk i så fall på att ställa fällan ute ett år i förväg, origgad och mat i fällan ibland, på den plats den är tänkt att vara på. Det tar ungefär ett år innan de sluga, äldre rävarna luras att tro att fällan är ofarlig.

  1. Än så länge har varken räv eller grävling lyckats ta sig in men dyker de upp så kommer bössan fram. Höken lär jag få leva med – så hönsen får hålla sig i de delar som har tak tills vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.