Hönsgård två är äntligen klar

Äntligen är nya hönsgården klar. Det sista jag gjorde var att spänna upp voljärnätet. Viktigt att det är bra sträckt. Både för estetiken och för att slippa få massa fåglar och andra djur som fastnar i det.
Äntligen är nya hönsgården klar. Det sista jag gjorde var att spänna upp voljärnätet. Viktigt att det är bra sträckt. Både för estetiken och för att slippa få massa fåglar och andra djur som fastnar i det.

När höken tog en av mina hönor i höstas bestämde jag mig för att se till att de är säkra i framtiden. Nu är andra hönsgården klar och jag kan påbörja min plan för växelbruk.

Voljärnätet kommer som en liten rulle och är förvånansvärt lätt att hantera.
Voljärnätet kommer som en liten rulle och är förvånansvärt lätt att hantera.

Som tak använder jag ett riktigt voljärnät som jag beställt från England. Testade först med de fågelnät som säljs i Sverige, men de visade sig vara mer till besvär än hjälp. Voljärnätet är både lätthanterligt och mycket starkt – knutet som ett vanligt fisknät. Vilket kanske kan vara ett alternativ.

Hönsgården som helhet är på 180 kvm och den är nu indelad i tre delar varav två har nättak och kan betraktas som rovdjurssäkra. När jag byggde hönsgården tänkte jag inte så mycket på luftattacker och under de första åren hade jag inga problem. Kanske för att mina stora ilskna marantuppar fick höken att tveka. Men Lokman visade sig vara en lagom munsbit för henne.

Kostnaden för den totala inhägnaden blev inte så farlig. Fem stolpar för 50 kronor styck och 25 meter tryckimpregnerad trall. Sen kostade nätet en femhundring med frakt,  så totalt runt en tusenlapp för att höksäkra 60 kvadratmeter hönsgård.

Ett gott råd om man ska bygga på samma sätt är att köpa hem allt material innan du börjar. Gör inte som jag och förutsätt att trallen finns i 5,4 meterslängder… Jag gjorde hönsgården 5,2 meter bred och satte stolparna efter det, men sen visade de sig att det enda som fanns hemma var 5,1 meter. Så det blev att dra upp stolparna och börja om.

Gamla hönsgård är systematiskt rensad på allt grönt som inte är nässlor.
Gamla hönsgården är systematiskt rensad på allt grönt som inte är nässlor.

Min plan är nu att låta hönsen gå växelvis mellan de båda hönsgårdarna. Låta den ena hämta sig några veckor medan hönsen gör öken av nästa del. Det enda de lämnar efter sig är små snår av nässlor. Men när dessa fått växa sig höga så skördar jag allihop och torkar till vinterfoder.

Jag är inte så naiv att jag tror att den här metoden kommer att ge mig grönskade hönsgårdar. Men jag är övertygad om att det blir betydligt mer grönt för hönsen att picka i sig.

9 reaktioner till “Hönsgård två är äntligen klar”

 1. Jag är såååå nyfiken på hur det fungerar med växlingen av rastgård. blir det geggigt? Finns det något grönt till hönsen när den ena marken vilat ett tag? Hur länge låter du dom vara i en rastgård ?

 2. Hej! Tycker att det jätteintressant att läsa om ditt liv och blir inspirerad av din stora förändring som du gjort. Jag undrar om du vill dela med dig av vilken butik i England du köpte nätet ifrån? Fortsätt att skriva och dela med dig av ditt liv. Ser alltid fram emot nästa inlägg!

 3. Hej,
  Jag blev nyfiken på voljärnätet – var har du köpt det? Jag behöver ett til våra höns, men kan tyvärr inte hitta i UK.
  Mvh
  Hanna

 4. Hej,
  Har börjat få problem med höken och tänker nu sätta nät över vår hönsgård på 150kvm. Är du fortfarande nöjd med ditt nät från England? Håller det för väder och vind och hur klarar det snön på vintern?
  Mvh
  Fredrik

  1. Jodå, det håller fortfarande. Väldigt starkt och när det varit stora snölaster har stolparna vikt sig innan nätet skadats. En annan bra sak är att det inte trasslar ihop sig – har flyttat hönsgården och det gick alldeles utmärkt att plocka ner nätet och sätta upp det på nya stället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.