Hönsuppfödning del 16: Tuppslakt

Sex tuppar fick sätta livet till. Massakern skedde strax utanför Vingåker och blev ett hyfsat blodigt spektakel. All slutade dock lyckligt utom för dessa tuppar som just förvandlats från djur till mat.
Sex tuppar fick sätta livet till. Massakern skedde strax utanför Vingåker och blev ett hyfsat blodigt spektakel. Allt slutade dock lyckligt utom för dessa tuppar som just förvandlats från djur till mat.

Så var det dags för tuppslakt. Tupparna hade blivit drygt fyra månader och det var rätt stökigt i hönsgården. De stackars hönorna blev ansatta från flera håll och en del ville inte ens gå ut. 

Tupparna verkar rätt så fredliga emellanåt men deras våldtäktsförsök gjorde att en del hönor inte ville gå ut. Det beteendet gjorde mitt slaktbeslut lättare att ta.
Tupparna verkar rätt så fredliga emellanåt men deras våldtäktsförsök gjorde att en del hönor inte ville gå ut. Det beteendet gjorde mitt slaktbeslut lättare att ta.

Första steget var att fånga tupparna. Försökte först med en hönskrok som hängde i ladugården sen gammalt. Första tuppen smet och när den andra skadade benet på kroken och haltade iväg så släppte jag den metoden.

Istället tog jag den skadade tuppen inne i hönshuset när han hoppat upp på sittpinnarna. Var betydligt lättare att plocka honom där. Tog tag om kroppen utanpå vingarna och lyfte ner honom bara. Själva slakten var enklare.

Dags för tuppslakt

Bar ut tuppen och hade en assistent som slog den i huvudet med ett järnrör som jag kapat till. Sen ner med huvudet på huggkuppen och chop. Stoppade sedan ner tuppen i en hink för att minska blodstänket. De sprattlar rätt bra när alla nervbanorna kapas och trots hinken fick vi en del blodstänk på oss.

Av med huvudet och sen ner med tuppen i en hink för att minska blodstänket vid nervryckningarna.
Av med huvudet och sen ner med tuppen i en hink för att minska blodstänket vid nervryckningarna.

I fortsättningen plockade vi tupparna från pinnarna. Efter fyra tuppar testade jag att lyfta ut den i benen istället. Betydligt lugnare. Dessutom kunde jag hantera slakten själv: Håll tuppen i vänster hand, slå den med järnröret, upp på huggkubben och av med huvudet. Precision är viktigare än kraft vid tuppslakt så man behöver inte svinga yxan. Tror att en slakttratt skulle göra jobbet ännu enklare.

Plockning av tupparna

Sex tuppar fick sätta livet till innan vi började med plockningen. Hade en hink med varmt kranvatten som vi spetsade med kokande vatten från en vattenkokare. Kollade temperaturen med en ugnstermometer. Gick ok men det var rätt bökigt att springa med vatten och att hålla rätt temperatur – runt 60 grader C. Nästa gång ska jag skaffa en gasolvärmare så det går att hålla temperaturen bättre. Samt ett bättre kärl, mina marantuppar går inte ner i en hink.

Dessutom skulle vi ha skållat dem löpande. Nu hann likstelheten sätta in innan plockningen vilket försvårade arbetet.

Efter skållning körde vi dem i en inlånad whizbang-plockmaskin. Gick inte särskilt bra. Tupparna var så stora att de kilade fast sig och låste maskinen. Så det blev en hel del handplockning – och det tar tid. Först på tupp sex testade vi att skära av benen först – och si – sista tuppen blev helt renplockad av maskinen. Så nu vet jag det.

Sex våldtäktstuppar att mött sitt öde.
Sex våldtäktstuppar har mött sitt öde.

Sen var det dags för urtagning. Skulle ha låtit tupparna fasta innan slakten. Nu var det fyllda krävor på allihop och bara på den sista tuppen lyckades jag få loss den hel. Men urtagningen gick bättre efter några tuppar. Helt klart en teknikgren.

Avslutade med att skölja rent kropparna och stoppa dem i fryspåsar. Så nu har jag sex marantuppar i frysen. En vuxen marantupp ska väga mellan 3,5 och 4 kilo. De här vägde strax under 3 kilo vilket känns rätt normalt eftersom de inte är fullvuxna förrän vid sex månaders ålder.

Hönsuppfödning del 15: Snart dags för slakt
Hönsuppfödning del 17: Hönsen har börjat värpa

Så här började hönsen liv: Hönsuppfödning del 1

 

5 reaktioner till “Hönsuppfödning del 16: Tuppslakt”

  1. Slaktade du dina tuppar vid 4-5 månaders ålder?
    Har kläckt min första kull, och läser din blogg med stor behållning 🙂

    1. Jo, jag slaktade större delen av dem då. De hade precis börjar bli lite störiga för hönorna och det var bra med kött på dem.

  2. Jag provade en ny plockningsmetod som jag fått tips om i år. Mycket nöjd. Man doppar inte hela kroppen utan häller skållhett vatten från vattenkokare direkt på mindre partier som man plockar direkt. Inget kladd, det gick snabbt och det blev inga skador/hål på huden. Det enda som behövs är en vattenkokare. Kanske värt att testa?

  3. 1 hand att hålla i benen, 2 fingrar runt nacken, dra utåt och vrid fingrarna så knogarna pekar bort från dig. Tar mindre än 1 sekund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.