Alla tamfåglar här på gården är kläckta här. Det är min variant av smittskydd. Genom att kläcka äggen här så är jag skyddad mot många av de sjukdomar och parasiter som kan drabba höns.
Äggen köper jag in från olika uppfödare och jag är noga med vem jag köper ifrån. Jag vill se bilder på föräldradjuren och undviker dessutom att kläcka inköpta ägg under de kallaste och varmaste delarna av året. Eftersom äggen skickas med distributör vet man inte om bilen kommer att stå parkerad så det blir för varmt eller kallt för äggen.
Äggen får vila över natten så att äggsnoddarna får en chans att lägga sig tillrätta. Dagen efter blandade jag till en lösning med Virkon S, ett medel som dödar bakterier och virus. Virkonbehandlingen är en säkerhetsåtgärd så att man minskar risken att få in sjukdomar från andra gårdar.
Virkonet blandas med 10 gram per liter vatten. Vattnet ska vara ljummet eller åtminstone något varmare än äggen. Sen doppar man äggen och lägger dem på en handduk. En del vill låta dem lufttorka helt innan man stoppar dem i maskinen, men jag tycker det är onödigt. De ska naturligtvis inte droppa om dem, men om de är lite fuktiga så hjälper det till att få upp luftfuktigheten i maskinen. Det kan ta ett par timmar annars.
Väl packade kläckägg
Alla 24 äggen som jag fått från uppfödaren var hela. Jättefin färg och bara ett par var lite smutsiga. Den smuts jag upptäckte skrapade jag bort försiktigt innan jag lade äggen i maskinen. Några ägg var lite små, men det kan bero på att hönan varit tidigt i sin äggläggarkarriär.
Äggen lades i maskinen och sen är det bara att vänta. De ska genomlysas efter en vecka och efter totalt tre veckor är det dags för kläckning av hönskycklingar. Vaktelkycklingar går lite snabbare att kläcka och brukar komma ut redan efter 17 dagar – drygt två veckor. Jag brukar försöka lysa äggen efter en vecka och man ska då se ett tydligt spindelnät av ådror. Det brukar gå bra med vita ägg och även normala bruna, men mina chokladbruna maranägg var hopplösa. Samma sak med mönstrade vaktelägg.
När det är tre dagar kvar är det dags att koppla bort vaggan från kuvösen så att äggen får ligga stilla de tre sista dagarna. Dessutom höjer jag luftfuktigheten till 65 procent. Det gör det lite enklare för kycklingarna att forcera skalen. Kycklingarna kan behöva några dagar för att lägga sig rätt i äggen. Sen ska de riva hål på hinnan till luftblåsan i den breda änden av ägget och börja andas luft. Då kan man börja höra pipanden från äggen.
24 ägg i maskinen. Alltid spännande att kläcka ägg hemma. Hur många är befruktade? Hur många tog för mycket stryk under transporten? Genomlysningen gav en del ledtrådar och visade några ägg som var döda. Men det är alltid spännande att se hur många som klarat hela utvecklingstiden och kommer ut som friska kycklingar.
Helst vill man kläcka fram hönor
Sen finns det fler frågetecken. Hur många blir hönor och hur många blir tuppar? Även om man vet att 50 procent blir tuppar så gäller det bara om man kläcker väldigt många ägg. Kläcker du tusentals ägg kommer runt hälften att bli tuppar. Men med bara tjugofyra ägg i kläckaren har mitt resultat varierat mellan sju och fjorton tuppar. Normalt vill man ha så få tuppar som möjligt eftersom det är hönsen som är produktiva. Har man en köttras är det enklare att ta många tuppar med jämnmod.
Nu gäller det att ha värmelampa, vattenautomat och matautomat redo. Sen är det bara att vänta och hoppas.
När dag 21 närmar sig kan kläckningen börja när som helst. Första gången blev jag överraskad när den första kycklingen kläcktes redan natten till dag 20. Hade varit så fokuserad på dag 21 så jag blev bokstavligt talat tagen på sängen. Hade sträckt ut mig några minuter för att titta på nyheterna när jag hörde ett krafsande från gästrummet. När jag gick för att kolla så var en kyckling redan ute och en andra på god väg. Plockade bort lite skalrester i kläckaren och tog en bild.
Hade gärna tagit fler bilder, men tyvärr är det en kompromiss. Varje gång jag öppnar kläckaren så blir kycklingarna lite nedkylda. Jag är alldeles för mycket hönsmamma för att ta några risker med mina nyfödda.
Flyttas till låda
Efter någon dag i kläckaren har kycklingarna torkat upp och då flyttar jag över dem till en låda med värmelampa och vatten. Jag plockar bort de torra kycklingarna efter hand och tar samtidigt bort skalrester ur kläckaren. De torra kycklingarna brukar börja äta och dricka direkt. Tidningarna fungerar förresten utmärkt som underlag för kycklingarna. Byter till färska tidningar varje dag och får på så sätt marktäckning impregnerat med gödsel. Känns som en kretsloppsanpassad lösning. Men om man ska kläcka vaktlar är det bäst med tyg, som en gammal handduk. Annars är risken stor att vaktelkycklingarna kommer att skada benen när de halkar omkring på det glatta pappret.
Värmelampan hänger jag någon decimeter ovanför golvet. Kycklingarna kan själva välja hur varmt de vill ha det och om de ligger hoptryckta under lampan så behöver man sänka den för att ge dem mer värme. Hellre för varmt under lampan så att de ligger en bit bort. Kycklingarna bestämmer själva var på golvet det är behagligt.
Jag börjar mata kycklingarna direkt när de placerats i lådan men det är inte nödvändigt. Kycklingar klarar sig flera dagar utan mat men jag tycker det är lika bra att komma igång. Jag brukar ge dem startfoder den första månaden. Det är extra proteinrikt och ger dem alla förutsättningar att växa sig starka. För vaktelkycklingar använder jag foder avsett för kalkonkycklingar eftersom de behöver ännu mer protein.
Lyckad kläckning
Min första kläckning var riktigt lyckad. Men att räkna kycklingar är inte det lättaste. Antingen springer de fram och tillbaka eller så ligger de i en stor dunig hög. Istället använde jag samma princip som när jag var reseledare och räknade de tomma stolarna. När alla kycklingar var utplockade låg det sju ägg kvar 24–7=17 och än så länge verkar alla må bra.
Dag 24 drog jag ur kontakten till kläckaren. Resultatet: Av 24 inlagda ägg blev det 17 friska kycklingar. Måste säga att jag är mycket nöjd.
När man har 17 kycklingar så kommer några att vara lite mindre än de övriga. Det var speciell tre som jag var lite orolig för. De var mindre och inte lika aktiva som de övriga.
Hittade tips om att mata dem med honungsvatten via pipett, men det kändes lite överkurs. Gjorde i stället så att jag smulade sönder lite foder bredvid dem och de började äta. Dag två efter kläckningen var alla 17 uppe och sprang omkring. Äta, dricka och sova är huvudsakliga sysselsättningen.
Kycklingarna bor nu i en pallkrage med tidningspapper under. De får friskt vatten morgon och kväll och jag håller noggrann koll på fodret. Finns enormt många olika råd på nätet om vad man ska mata de små liven med. Själv valde jag att ge dem kycklingfoder. Kostar förstås lite pengar – men eventuella matexperiment får vänta tills jag har kontroll på resten. Vill man ge dem lite extra uppskattar de kokt ägg som man mosar.
Panik i kläckrummet
När äggkläckaren hade gått ett dygn efter sista kläckningen accepterade jag att det inte skulle bli fler än sjutton kycklingar. Jag drog ut sladden och åkte och handlade. Oj vad jag bedrog mig.
Tillbaka från affären tog jag en kopp kaffe och bestämde mig för att städa äggkläckaren. Men när jag tog upp äggen för att slänga dem började ett av dem pipa – och jag såg ett litet hål i skalet!
Lätt panik. Här hade kläckaren stått utan ström i ett par timmar och det var bara normal rumstemperatur och luftfuktighet på 20 procent. (Ska vara 37,5 grader och 65 procent luftfuktighet enligt manualen.) Snabbt in med äggen igen och så på med kläckaren.
Bara att hoppas på det bästa. Men fyra timmar senare var sladdisen ute. Lät hen (Känns helt naturligt att använda det uttrycket här.) gå kvar i maskinen ett dygn men för ett par timmar sedan fick Gulöga komma ner till syskonen. Klart hen är mindre än de andra men verkar vara rätt tuff ändå. Har börjat äta och käbbla med de andra om maten i alla fall.
De äldre syskonen hade redan vuxit till sig och man kunde se små vita vingspetsar på en del. Så fort äggkläckaren är städad är den redo att kläcka en ny omgång kycklingar.
Följ livet på gården
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
SparaSpara
SparaSpara