Att det finns gula och vita i ägget vet alla. Men ett ägg är mer avancerat än så. Ägget är en perfekt liten överlevnadskammare designad för att bevara innehållet i en tuff värld.
Hönan behöver inte fundera särskilt mycket när hon lägger ett ägg. Det har evolutionen redan gjort åt henne. Lager efter lager läggs på när ägget passerar genom äggledaren och till slut levereras ett färdigt överlevnadspaket, redo för omgivningens påfrestningar.
För mer fakta och nyheter från landet – följ bloggen i spalten till höger.
1. Gulan blir inte en kyckling
I äggets mitt sitter gulan och en del tror att det är den som blir en kyckling. Men det är bara en del av sanningen. Gulan innehåller den näring kycklingen behöver för att växa till i ägget och själva kycklingen växer fram fäst vid gulan. På ett befruktat ägg ser man de första cellerna som en liten måltavla på gulan. Ibland hittar man små blodfläckar i ägg – de kommer från små brustna blodkärl i hönan. De är helt ofarliga men inom äggindustrin sorteras dessa ägg bort och används till livsmedel där de inte syns.
2. Äggsnoddar håller gulan på plats
För att skydda embryot är äggulan fäst i både ändar med fjädrande äggsnoddar som håller den fixerad mitt i ägget. De ser till att gulan hela tiden är omgiven av skyddande äggvita. Runt äggulan finns två lager av äggvita. En tjockare innerst och en tunnare närmare skalet. På ett färskt ägg ser man tydligt skillnaden mellan den tjocka och den tunna äggvitan. Närmast skalet finns två tunna hinnor. Hinnorna är det sista skyddande lagret innanför skalet.
3. Äggskalet – smartare än du tror
Äggskalet kanske man inte tänker så mycket på – men det har också en mycket fiffig konstruktion. Det består av små bitar kalciumkarbonat som binds samman av proteiner. Eftersom det är små bitar och inte ett helt stycke fungerar äggskalet på samma sätt som ett gammalt stenvalv. Kommer det tryck utifrån fördelas belastningen på bitarna som sitter bredvid – men kommer trycket inifrån är det relativt lät att sära på de små bitarna. Det gör att ägget är starkt för attacker utifrån samtidigt som en liten späd kyckling kan öppna det inifrån.
4. Otvättade ägg skyddas av cuticula
Som en sista åtgärd innan ägget värps lägger hönan på ytterligare en skyddande hinna på utsidan av skalet. Denna hinna – cuticula – skyddar ägget från uttorkning och förhindrar dessutom bakterier att tränga in i ägget. Det är därför otvättade gårdsägg i allmänhet har bättre hållbarhet än tvättade ägg från butiker. När hinnan tvättas bort ser ägget kanske renare ut – men samtidigt har det förlorat sitt naturliga skydd mot smittämnen.
5. Otvättade ägg håller väldigt länge
Ett ägg som tas direkt från hönan och förvaras i kylskåp håller utan problem i över ett halvår. Så datummärkningen behöver man bara bry sig om ifall man har butiksägg som förvaras i rumstemperatur. Men även då kan man lugnt lägga på några veckor. Ägg är skapta för att hålla.