Fågelskådare finns det gott om – men hur många skådar humlor? Att artbestämma humlor i trädgården är en vilsam sysselsättning och dessutom ganska lätt eftersom det finns färre än förtio arter i Sverige.
Jag har precis påbörjat mitt skådande och bockar av allt eftersom jag ser nya arter. Humlor är dessutom betydligt lättare än fåglar att fånga på bild.
Som biodlare vet jag hur viktigt honungsbiet är för pollineringen, men trädgården skulle inte må lika bra utan humlor. När fruktträd som äpple, päron och körsbär blommar kan det behövas några hundra tusen honungsbin för att hinna med all pollinering. Men humlor har ett par fördelar.
Bin kommunicerar med varandra och finns det till exempel blommande rapsfält i närheten så kommer nästan alla bin att dra på det eftersom det är den lönsammaste källan för pollen och nektar. Samtidigt betyder det att andra blommor kommer att bli förbigångna – bina föredrar det bästa. Humlor flyger mer som individer. De ger därför även mer udda växter en chans att bli pollinerade.
Följ livet på landet – prenumerera på fstvs.se
En annan fördel med humlor är att de flyger i lägre temperatur än bin. Bina vill helst ha 15-16 grader för att börja jobba, humlorna är tåligare och nöjer sig med tio grader. Pollinering vid låga temperaturer är särskilt viktig för växter som blommar tidigt och under kalla vårar.
Honungsbin kan ha samhällen med uppåt hundratusen bin men humlornas samhällen är betydligt mindre. Från ett tiotal arbetare upp till ett hundratal. En annan skillnad är att bina övervintrar som samhälle – hos humlorna är det bara drottningen som övervintrar. Hon parar sig under sensommaren och överlever sedan genom att gräva ned sig i marken. På våren börjar hon leta efter ett lämpligt bo.
Humlor har olika boendekrav
Humlearterna föredrar olika bon. En del flyttar in i jordhålor som gamla musgångar, andra föredrar stenmurar och en del flyttar in i husväggar gamla stubbar eller håligheter i träd. De olika arterna föredrar också olika växter. Man brukar skilja på långtungade och korttungade humlor där de förra föredrar djupa blommor som rödklöver och vallört.
En fjärdedel av Sveriges humlearter är snylthumlor – de utmärker sig genom att ta över andra humlors bon, ofta genom att döda drottningen. De saknar förmågan att samla pollen och starta ett eget samhälle och lever därför som parasiter på andra arter. De flesta är specialiserade och liknar värdhumlornas drottning i storlek och teckning.
Börja skåda humlor
För att börja med humleskådning är det bra att ha en kamera med teleobjektiv. Sen är det bara att sätta sig bekvämt i skuggan nära en bra dragväxt som lavendel eller oregano (Kungsmynta). Jag tycker det är enklast att ta bilderna först och sen artbestämma dem framför datorn. Ta många bilder – det kan vara svårt att få riktigt bra skärpa när det finns mycket blommor. Eftersom det finns ett begränsat antal arter tycker jag det är enklast att använda SLU:s plansch när jag bestämmer art.
Räkna med en hel del bifångst i form av fjärilar när du fotar humlor – en sidoeffekt det ät lätt att leva med.