I somras installerade jag en luftpump i min damm, men jag är osäker på om jag ska köra den även när det är vinter. Många olika bud på nätet.
Jag har en luftpump som ger runt 2 kbm/tim och som är ansluten till bottenluftare med sjunkande slang. Dammen innehåller ett antal guldfiskar (som jag inte är särskilt nogräknad med) och i höstas planterade jag in 200 flodkräftor (som jag är väldigt mån om). Dammen har en yta på drygt 300 kvm och har ett medeldjup på en meter och en djuphåla på drygt två meter. Bottenluftaren ligger på två meters djup. Mitt problem är att det är en del faktorer som ställs mot varandra.
Fördelar med luftpump på vintern
• bättre syresättning
• utluftning av sumpgaser
• snabbare isfritt på våren
Nackdelar med luftpump på vintern
• En djupt liggande pump cirkulerar vattnet och kyler ner djuphålorna
• Pumpen orsakar strömmar under vattnet och fiskarna störs i vilan
De sajter jag läst talar mot varandra. En del tar bara upp fördelarna med luftpump. Andra bara nackdelarna. Det finns säkert fler skäl både för och emot, så tipsa mig gärna.
En del rekommenderar en mindre luftpump med relativt grunt liggande bottenluftare så man inte stör djuphålorna. Andra pumpar för vinterbruk flyter på ytan men har ett utblås som sträcker sig ner till botten.
Det är klart jag kan investera i fler luftpumpar, men frågan är om det är nödvändigt. Dessutom är det inget alternativ för mig denna vinter eftersom jag har den utrustning jag har och dammen är redan täckt med 8 cm is.
Pratade med kräftodlaren jag köpte mina flodkräftor ifrån och han kör sina pumpar någon timme varje dag i sina dammar. Kanske är en vettig kompromiss.
Så frågan är hur jag ska göra. Jag har en bra pump, och att köra den någon timme varje dag är lätt gjort. Men vad är bäst för fisk och kräftor? Luftpump på eller av? Tar tacksamt emot fler synpunkter.