Din guide till livet på landet

Nu kommer sorken

Sommaren har peakat och nu går tröskorna för fullt på fälten här i Sörmland. Det är startsignalen för sorken att leta upp en bra trädgård att tillbringa vintern i. Se till att det inte blir din.

Runt månadsskiftet augusti/september lämnar sorken sitt sommarnöje i sädesfälten och söker sig till någon bra trädgård där den kan tillbringa vintern med att gräva gångar, äta rötter och gnaga barken av buskar och fruktträd. Sorken är viktig för balansen i naturen men om du inte vill ha dem i just din trädgård finns det en del att göra.

En död sork i vintersol. En vacker syn för alla odlare.
En död sork i vintersol. En vacker syn för alla odlare.

När jag tog över gården tyckte jag det var sorkhål överallt och jag utnämnde snabbt den lille rodenten till en av mina huvudfiender. Fem år senare är sork knappt något jag funderar över. Jag skaffade mig fällor i början, men har ännu inte fångat någon sork. Däremot har jag försökt göra min gård mindre attraktiv för dem.

Jag försöker tänka hur en sork vill ha det och sen göra tvärt om. Sorkens öde i livet är att vara bytesdjur till nästan alla rovdjur. Därför ser jag till att det inte finns något skydd. Kortklippt gräs kring träd och odlingar tvingar sorken att röra sig synlig för rovfåglar och andra rovdjur. Det gillar den inte.

Den här gången var det inte en sork utan en ekorre som fångade Pumahs uppmärksamhet. Men känner hon sorglukt så attackerar hon – utan att besväras om hon får ett bett i nosen.
Den här gången var det inte en sork utan en ekorre som fångade Pumahs uppmärksamhet. Men känner hon sorklukt så attackerar hon – utan att besväras om hon får ett bett i nosen.

Att jag har hund och katter som regelbundet patrullerar ägorna verkar också avskräckande på potentiella hyresgäster från sorksläktet. Allt som allt verkar det som om godsakerna i mina odlingar inte längre uppväger riskerna för sorken.

Det finns också en hel del mer eller mindre tekniska lösningar på sorkproblemen. Surströmming i gångarna verkar de inte gilla, i varje fall inte sorkar från södra Sverige. Att gräva ner flaskor som viner i vinden, sätta upp små propellrar som vibrerar eller köpa elektroniska sorkskrämmor kan fungera.

Ett bra ställe att hålla koll på omgivningarna. Marlon gillar träd.
Dygnet runt i alla väder – om det inte regnar eller är för kallt –  patrullerar Marlon och von Dallas ägorna. Den sork som flyttar hit får skylla sig själv – Marlon spanar gärna från trädhöjd.

Men liksom andra djur vänjer sig sorkar fort vid ljud. Och bor du vid en väg så är sorkarna redan vana vid vibrationer.

Så jag tror mest på de förebyggande åtgärderna: Klipp kort så det inte finns några gömslen och se till att gynna rovdjuren. En spaningspinne för rovfåglar uppskattas av dessa. Och har du inte tillgång till egna rovdjur kan du lägga ut lite hundmat i odlingarna så lockar du till dig räv.

 

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter