
Jag upptäckte svarta klumpar lite varstans bland nässlorna och när jag tittade närmare såg jag att det var larver. Trodde först det var nässelfjärilens men det var påfågelögat som varit framme.
Både nässelfjärilens och påfågelögats larver är helt beroende av brännässlor. Lyckligtvis har jag gott om dem så de får äta hur mycket de vill.
Påfågelögats larver är svarta, taggiga och har vita prickar. Det är liten risk att blanda ihop dem med nässelfjärilen vars larver oftast har gula fläckar och mer håriga än taggiga.
Påfågelögats larver behöver mycket värme, mycket mer än nässelfjärilens. Riktigt kalla somrar kan påfågelögat helt slås ut från stora områden och det kan ta år innan den kommer tillbaka.

Liksom nässelfjärilen och citronfjärilen övervintrar påfågelögat som vuxen fjäril. Det gör att det är dessa tre arter vi brukar se riktigt tidigt på våren. Efter parningen lägger honan upp till 500 ägg på undersidan av ett nässelblad.
Larverna kläcks en vecka senare och börjar genast äta. Nässelfesten pågår i ungefär en månad och sedan sprider larverna ut sig och förpuppas. Efter två veckor kommer den färdiga fjärilen ut och under högsommaren kan man se dem i mängder – främst bland röda och blå blommor.
När fjärilarna ätit upp sig övervintrar de i ladugårdar och uthus. Hittar du mängder av fjärilsvingar så är det mössen som ätit upp fjärilarna under vintern.