Till slut har mina vaktlar fått flytta ut till ladugården – efter ett par veckor började de bli stora och det blev prioriterat att bygga vaktelburar.
De mått som finns för storlek på vaktelburar anges av jordbruksverket till minsta höjd 60 cm och minsta längd 70 cm. Mina burar är 60 cm höga och en dryg meter breda. För tillfället har de tillgång till 2 meters bredd, men det är för att andra våningen inte är klar ännu och de får samsas i en dubbelbur.
När de blir könsmogna kommer de att delas upp i fler grupper med 1 hane och fem honor i varje grupp. Det är min plan i alla fall, men som med alla planer kan de ändras om jag hittar en bättre lösning.
Det finns några finesser i burarna som jag är extra nöjd med. Jag har till exempel en löstagbar mellanvägg så jag lätt kan dela burarna i två delar när jag behöver dela upp grupperna. En annan praktisk detalj är spillkanten utanför dörrarna så jag kan hänge en hink med platt sida utanför och sopa ner ströet utan spill när jag rengör burarna.
Jag har byggt mina vaktelburar som vinterburar så väggarna runt omkring har fått isolering. Och jag kommer även att bygga ett litet rum utanför burarna så jag kan hålla en dräglig temperatur även nästa vinter när temperaturen kryper nedåt 20 minus.
Det som återstår är att bygga dörrar även till vaktelburarna i våning två. Men innan jag flyttar dit några vaktlar behöver de könsbestämmas – och det är inte så lätt som jag trodde. Enligt böckerna ska könen ha olika teckning på bröstet. Men jag tycker alla har olika teckning, och hur många kön kan det finnas på vaktlar? och vilket kön har en helvit vaktel? Time will tell.
Nu börjar nästa projekt – att bygga sommarburarna så mina vaktlar får komma ut i gräset och äta lite insekter. Aldrig att man är helt färdig när man bor på landet.